Σε αρνητικό πρόσημο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη συνεχίζονται – παρασκηνιακά- για την εξεύρεση λύσης στο θέμα διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην γίνει αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, αλλά να μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα και η οποία θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε στις 1.450 μονάδες βάσης, στις 1.020 μονάδες βάσης της Πορτογαλίας, στις 1.174 της Ιρλανδία, στις 319 της Ισπανίας και στις 290 της Ιταλίας. Οι τρεις πρώτες χώρες έχουν υποβαθμιστεί σε κατηγορία junk από τους οίκους αξιολόγησης και η Ιταλία έχει απειληθεί για μείωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε έως τις 1.177 μονάδες και λίγο πιο πριν ανέκαμπτε σχετικά, στις 1.184 μονάδες βάσης με απώλειες μικρότερες της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Ο αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τράπεζες, καθώς αναμένεται η υποβάθμισή τους από την Moody's. Στο Χ.Α. έρχονται, επίσης, τα απόνερα και από την πολιτική κρίση στην Κύπρο μετά την έκρηξη στο Ναύσταθμο και το θάνατο 12 ανθρώπων. Νέος γύρος πτώσης για την Marfin Popular και την Κύπρου. Απώλειες άνω του 4% για την Πειραιώς, 3,75% για το Τ.Τ. και 3,13% για την ΑΤΕ, 2,485 για την Eurobank. Πτώση λίγο πάνω από 1% για την Alpha, ενώ οριακές είναι οι απώλειες στην Εθνική. Μικρές αγορές έχουν βγει στον Τιτάνα, τη Βιοχάλκο, τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και την Coca Cola. Αντίδραση έχει βγει στον Σαράντη, για μία ακόμα συνεδρίαση, στην Ελβάλ και τη Σιδενόρ, την Folli Follie και την ΕΥΑΘ.
Αγορές
Σε ασφυκτικό κλοιό οι ευρωπαικές αγορές, σε μία συνεδρίαση, η οποία κατακλίζεται από τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρωπαική περιοχή. Αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια διαπραγματεύονται λίγο πριν του -1%, που σημαίνει ότι οι αγορές προχωρούν με βήμα γοργό προς την "κατρακύλα".
Τα παιχνίδια κερδοσκοπίας των οίκων αξιολόγησης τόσο σε ευρωπαικό όσο και σε αμερικάνικο επίπεδο αποτυπώνονται στα ταμλό, καθώς την ίδια στιγμή και τα futures της Wall σημειώνουν πτώση.
Τα μάτια και η προσοχή των αγορών είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία εν τέλει θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα και όχι αύριο, προκειμένου να οριστικοποηθεί ο τρόπος διάσωσης της Ελλάδας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες πραγματοποιούν συνάντηση με το IIF στη Ρώμη, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί και πάλι το rollover των ελληνικών ομολόγων.
Στο μεταξύ, οι πιέσεις αυξάνονται όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία, όπου τα 10ετή spread "σκαρφαλώνουν" σε νέα ιστορικά υψηλά, έπειτα και από τα "τσιμπημένα" επιτόκια της ιταλικής δημοπρασίας.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, ο άγγλος ftse 100 υποχωρεί κατά 0,91% στις 5.853 μονάδες, ο γάλλος cac 40 σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,90% στις 3.759 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax μειώνεται κατά 0,59% στις 7.227 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση της τάξεως του 2,7% σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία κοινοποίησε τα εναρμονισμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στα 17 μέλη του ευρώ, βάση των οποίων σε μηνιαία βάση οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.
Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1% στον μήνα και 1,8% στο 12μηνο. Τα μεγέθη ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, που περίμεναν άνοδο 2,7% στο 12μηνο και 1,5% στον μήνα. Τον Μάιο ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί επίσης 2,7% στο έτος και 1,5% στον μήνα.
Το συνολικό ποσό των 4,5 δισ. ευρώ άντλησε το ιταλικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία. Ειδικότερα, το επιτόκιο στην έκδοση των 5ετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 4,93% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η έκδοση των λήξεων 2026 διατέθηκε με επιτόκιο 5,9% και συντελεστή κάλυψης 1,487.
Στ. Κ. Χαρίτος
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr