Απώλειες πάνω από 1% για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Κάτω τα futures. Στο 1,39 το ευρώ.
Περιορίζονται οι απώλειες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά τις πληροφορίες που θέλουν την Ευρώπη να κάθεται για μία ακόμα φορά στο τραπέζι, την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να αντιμετωπιστεί μιά κι έξω η κρίση χρέους που μαστίζει την Ελλάδα και καθίσταται απειλητική για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δείχνει να μαζεύει κάτι από το χαμένο έδαφος, επανερχόμενος πάνω από τις 1.200 μονάδες, ενώ πέρασαν σε θετικό πρόσημο Εθνική, Coca Cola, με αμετάβλητες (σ.σ. στη χθεσινή τιμή τους), Alpha και Eurobank. Οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηυματιστήρια διαμορφώνονται κοντά στο 1% ή πάνω από 1%, αν και το ευρώ ανακάμπτει πάνω από το 1,39, μετά τα χαμηλά ημέρας του 1,38.
Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους χρηματιστηριακούς δείκτες υποδήλωναν σημαντική πτώση για το άνοιγμα της Wall Street την Τρίτη, μετά την βουτιά που σημείωσαν οι μετοχές στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς αναβιώνουν οι φόβοι για μετάδοση της ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες. Τα futures στους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq υποχωρούσαν 1,1%-1,2%. Ο πρόεδρος Barack Obama αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τους επικεφαλής του Κογκρέσου την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για νέους φόρους και περικοπές δαπανών, ώστε να αποφευχθεί πιθανή χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας του υπέρογκου χρέους τους.2 μονάδες.
ΑγορέςΑναθάρρησε κάπως η Wall στο άκουσμα της είδησης ότι Ιταλία και Ελλάδα πούλησαν σήμερα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αξίας 6,75 δις. και 1,625 δις. αντίστοιχα, μετριάζοντας την «βουτιά» που κατέγραφαν τα futures μέσα στην ημέρα ως συνέπεια της έντονης ανησυχίας για την κρίση χρέους σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.
O Dow άνοιξε με τις ελάχιστες απώλειες 0,01% στις 12.510 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq έχει απώλειες της τάξεως του 0,25% στις 2.796 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί 0,13% στις 1.318 μονάδες. Πτώση σημειώνουν και σήμερα στις σημερινές συναλλαγές τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, στον απόηχο της αναποφασιστικότητας των Ευρωπαίων αρχηγών να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το νέο δάνειο στην Ελλάδα.
Οι αγορές συνεχίzουν το πτωτικό σερί τριών ημερών, καταγράφοντας πτώση που μετριάστηκε κάπως από την είδηση ότι Ιταλία άντλησε 6,75 δισ. και η Ελλάδα 1,625 δισ. από τη δημοπρασία 12μηνων και 6μηνων αντίστοιχα έντοκων γραμματίων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν χθες αρχικά ως προς τη μείωση των επιτοκίων και ως προς την αύξηση των λήξεων, ωστόσο έθεσαν ως προϋπόθεση την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων προς τη Φιλανδία, ενώ δεν απέκλεισαν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πκαέτο στήριξης για την Ελλάδα ενδέχεται να οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Πάντως, οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά την προειδοποίηση τόσο των οίκων αξιολόγησης Fitch και S&P όσο και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι σε περίπτωση "πιστωτικού γεγονότος" θα μπει "φρένο" στην άντληση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Tην ίδια στιγμή, η αυξημένη κερδοσκοπία στην Ιταλία, με το ιταλικό σpread πάνω από τις 300 μβ, φοβίζει τις ευρωαγορές και εντείνει τις ανησυχίες περί ντόμινο στην ευρωπαικη περιοχή.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο ο αγγλικός FTSE υποχωρεί κατά 1,06% στις 5.866 μονάδες, ο γαλλικός CAC μειώνεται κατά 0,91% στις 3.773 μονάδες και τέλος, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση κατά 0,96% στις 7.159 μονάδες. Κοντά στο 1,40 πλησίασε το ευρώ που νωρίτερα είχε διολισθήσει εως και στο 1,38.
Από την άλλη, με επιτόκιο της τάξεως του 4,9%, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 22% της δημοπρασίας, ενώ στην προηγούμενη έκδοση το αντίστοιχο ποσοστό είχε φθάσει στο 37%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr