Μαύρη Δευτέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για το Χ.Α. και τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Πτώση περίπου κατά 3% για το Παρίσι και 2,5% για την αγορά της Φραγκφούρτης, με το ευρώ στο 1,41 και τα spreads της περιφέρειας στο ύψη. Το αποτέλεσμα ήταν να επηρεαστούν δυσμενώς οι επενδυτές στην Ελλάδα. Οι αγορές και βεβαίως οι Έλληνες και οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ντόμινο στην κρίση χρέους που πλέον μαστίζει την Ευρώπη και αφήνει ξεκάθαρες υποψίες να συρθούν στην υπογραφή ενός ακόμα μνημονίου με την τρόικα χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ταυτόχρονα, στα άσχημα της σημερινής μέρας είναι η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων με τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους να σέρνουν το θέμα της πρόσθετης βοήθειας για την Ελλάδα προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ιταλικά spreads ξέφυγαν στις 290 μονάδες βάσης, τα ισπανικά εκτινάχθηκαν στις 327 μονάδες βάσης, τα πορτογαλικά στις 1.065, τα ιρλανδικά στις 1.070 και τα ελληνικά στις 1.434 μονάδες βάσης.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 2,58%, στις 1.218 μονάδες, με τις απώλειες των τραπεζών να αγγίζουν το 5,8%. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., βρέθηκε και χαμηλότερα, στις 1.208 μον. Και πλέον όλα τα σενάρια -τεχνικά- είναι ανοιχτά. Να σημειωθεί ότι οι 1.200 μονάδες έχουν διασπασθεί και πάλι. Πτώση πάνω από 8% για την μετοχή της Κύπρου και 7,91% για τη Eurobank, στα 2,91 ευρώ. Απώλειες 6,90% για την Marfin Popular και 5,56% για την ΕΤΕ, που κατρακύλισε στα 4,42 ευρώ και με όγκο 5,4 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες άνω του 5% κατέγραψε και η Πειραιώς, που έκλεισε στα 0,94 ευρώ. Αναλαμπή στον 20άρη μόνο για ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, Jumbo και Coca Cola. Σημειωτέον, ότι σήμερα πέρασε στον ΟΤΕ το πακέτο που κατείχε το Δημόσιο, 10%, στην Deutsche Bank, αξίας 391 εκατ. ευρώ. Ο συνμολικός τζίρος ανήλθε στα 473 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι καθαρές συναλλαγές ήταν λιγότερες από 70 εκατ. ευρώ.
Περιμένοντας τα καλά νέα
Όπως επισημαίνει ο Β. Σωτηρόπουλος της Guardian Trust "η ταχύτητα με την οποία κινούνται όσοι εξακολουθούν να ασχολούνται με το Χ.Α. δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, μεγαλύτερης διάρκειας ή μεγαλύτερου εύρους διακυμάνσεις, αφού σπεύδουν να κλειδώσουν τα όποια κέρδη αποκομίζουν. Με δεδομένο ότι το χρηματιστήριο προεξοφλεί τις εξελίξεις για να αλλάξει το κλίμα πρέπει να διαφανεί στον ορίζοντα μία κάποια βελτίωση στα μικροοικονομικά ή στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι η αλλαγή των αποτελεσμάτων περισσότερων εισηγμένων εταιριών από ζημιογόνα σε κερδοφόρα, το τέλος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της ανάπτυξης, ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος. Προς το παρόν σε κανένα από αυτά τα πεδία δεν φαίνεται «φως» κι έτσι η αποχή των επενδυτικών κεφαλαίων από τις ελληνικές μετοχές και από τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι τιμές των ελληνικών μετοχών να έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 1997, ενώ οι τιμές των ελληνικών ομολόγων καταγράφουν το χαμηλότερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία για ανεπτυγμένη χώρα."
Και συνεχίζει: "Τα μακροοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας εξακολουθούν να παραμένουν αμετάβλητα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει στο 10% του ΑΕΠ (24 δισ. περίπου), η ύφεση κοντά στο 4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κοντά στο 150% του ΑΕΠ. Έτσι, πλέον, είναι παραδεκτό από όλους ότι το μνημόνιο Νο 1 δεν επαρκεί για την βελτίωση της κατάστασης και προετοιμάζεται το μνημόνιο Νο 2. Το νέο αυτό μνημόνιο, όμως, προαπαιτεί τη συμμετοχή στην ενίσχυση της Ελλάδας και των τραπεζών και των ταμείων που κατέχουν ελληνικά ομόλογα κατά 30%, καθώς και την πραγματοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις κατά άλλο ένα 30%, ενώ μόνο το υπόλοιπο 40% θα συνιστά νέο δάνειο από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα, τη λύση του οποίου αναζητούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο καθένας εκ των οποίων έχει τις αντιρρήσεις του. Η Ε.Κ.Τ δεν θέλει να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός και απειλεί να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες δε θέλουν να υποστούν λογιστικές ή πραγματικές ζημίες από την μετακύληση των ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα δε θέλει τα νέα ομόλογα να έχουν υψηλό επιτόκιο και το Δ.Ν.Τ. θέλει μέχρι τη σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου να έχει οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο Νο 2, ώστε να μπορεί να πληρώνει κανονικά τη συμμετοχή του στις δόσεις του παλαιού και του νέου δανείου. Σήμερα συνέρχεται εκ νέου στις Βρυξέλες το Eurogroup, μήπως μπορέσει να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις για το θέμα. Ακόμη, όμως, κι αν σημειωθεί πρόοδος είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να λάβουν οριστικές και τελικές αποφάσεις."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr