5Χ5 στο “κόκκινο” για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. Η Παρασκευή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη μέρα κατά την οποία η αγορά τερμάτισε σε αρνητικό έδαφος. Μεγάλες ήταν οι απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας. Πάνω από 4% ανήλθαν οι απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας και άνω του 10,7% ανήλθαν οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη και σε 6,3% για τον 20άρη. Μόνο την Παρασκευή, οι απώλειες ανήλθαν σε 1,05%, με την αγορά να τερματίζει στις 1.250,92 μονάδες. Προς το παρόν, η στήριξη των 1.240 μονάδων δείχνει να “κρατάει”.
Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι κατά τις συνεδριάσεις του Ιουνίου, η στήριξη αυτή δεν έχει διασπαστεί. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης έχει βρεθεί στα όρια των 1.200 μονάδων. Ο λόγος της πτώσης συνδέεται με την μετάδοση του ιού του χρέους που πλήττει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη ακούγονται φήμες για την Ιταλία, την οποία έχουν απειλήσει ξένοι οίκοι με υποβάθμιση.
Στο μεταξύ, οι αγορές και βεβαίως οι επενδυτές ανησυχούν διότι παρατηρείται κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση της ελληνικής υπόθεσης. Όλες οι προτάσεις και τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί θα εκληφθούν ως πιστωτικό γεγονός, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Όσο κι αν είναι προσεκτικοί οι παράγοντες της Ε.Ε., οι αγορές ανησυχούν και δεν μένουν καθόλου ικανοποιημένες, όσο το θέμα μετατίθεται για το μέλλον. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση ούτε στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου.
Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν και πάλι οι τράπεζες, με την ΑΤΕ να κλείνει κάτω από το 1 ευρώ, στα 0,92 ευρώ και όγκο 3,4 εκατ. τεμαχίων με απώλειες 8%. Πτώση 3,8% για την Πειραιώς, κάτω από το 1 ευρώ, 3,83% η Alpha, στα 3,26 ευρώ, 3,36% η Eurobank στα 3,16 ευρώ και 3,31% η ΕΤΕ, στα 4,68 ευρώ. Κέρδη -από τον 20άρη- για τον ΟΠΑΠ 3,70% και τη ΔΕΗ 1,18%, ενόωει αποκρατικοποιήσεων. Κέρδη 2,64% και για την Ελλάκτωρ, έπειτα από την έκδοση άδειας για εξόρυξη χρυσού στην European Goldfields στην οποία η εισηγμένη έχει συμμετοχή. Κέρδη βγήκαν ακόμα σε ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Οι συναλλαγές ήταν απογοητευτικές, στα 66 εκατ. ευρώ.
Aγορές
Οι ευρωπαικές μετοχές βρέθηκαν υπό ισχυρή πιέση, πόσο μάλλον ενόψει των stress test των ευρωπαικών τραπεζών στις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, παρά την "ασπίδα προστασίας" που άπλωσε η ΕΚΤ στην Πορτογαλία και το "όχι" του επικεφαλής της Ζαν- Κλοντ Τρισέ σε μία ενδεχόμενη μερική ή ολική χρεοκοπία στην Ευρώπη, οι ευρωαγορές δεν "σήκωσαν" κεφάλι. Ενώ την ίδια στιγμή, η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων για τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας, επεσκίασε την ανακοίνωση της S&P πως εμμένει στην υφιστάμενη αξιολόγησή της για την Πορτογαλία στο ΒΒΒ-, χωρίς προς το παρόν να προχωρά σε υποβάθμιση.
Εν αναμονή τώρα της έγκρισης του ΔΝΤ για εκταμίευση της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα.
Στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,06% % στις 5.991 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,67% στις 3.914 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έχασε κατά 0,92% στις 7.403 μονάδες.
Στο μεταξύ, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, επικρατεί ίδιο βαρύ κλίμα λόγω καλπάζουσας ανεργίας. Ειδικότερα, ο Dow Jones μειώνεται κατά 0,92% στις 12.602 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,09% στις 2.840 μονάδες και τέλος, ο S&P 500 πέφτει κατά 1,17% στις 1.337 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, εμπορικό πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών κατέγραψε η Γερμανία τον Μάιο. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας άγγιξε τα 12,8 δισ. ευρώ, έναντι 11,9 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περιορισμένη αύξηση στα 12 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 4,3% και σε ετήσια βάση κατά 19,9%. Οι εισαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση και κατά 15,6% σε ετήσια βάση.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών από την άλλη, μειώθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ έναντι 9 δισ ευρώ τον Απρίλιο.
στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2010 σκαρφάλωσε η ανεργία στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 9,2% από 9,1% που ήτανε το Μάϊο. Στο ίδιο διάστημα, οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν ανήλθαν μόλις στις 18.000 έναντι προβλέψεων για 125.000 νέες θέσεις εργασίας.
Με επιτυχία πέρασαν και οι γερμανικές και οι ιταλικές τράπεζες τα τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Δεν υπάρχουν προβλήματα (με τα stress tests)", είπε Ιταλός αξιωματούχος. Γερμανική πηγή δήλωσε: "Δεν φαίνεται να υπάρχουν αποτυχίες, αλλά πολλές τράπεζες θα περάσουν με δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core Tier 1 ratio) μόλις πάνω από το 5%".
Η Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας (EBA) της ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα των τεστ για 91 συνολικά τράπεζες. Πήχης είναι η επίτευξη δείκτη Core Tier 1 στο 5%. Ανάμεσα στις γερμανικές τράπεζες που αναμένεται να περάσουν μόλις και μετά βίας, σύμφωνα με τις πηγές, είναι οι δημόσιες τράπεζες HSH Nordbank και η NordLB.
Τα κράτη της ΕΕ αναμένεται να δεσμευθούν να στηρίξουν τις τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ, εάν αυτές από μόνες τους δεν καταφέρουν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους εντός έξι μηνών από την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, αναφέρεται σε προσχέδιο κειμένου της ΕΕ που ετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Τράπεζες που θα βρίσκονται μόλις πάνω από τη βάση, προβλέπεται να τεθούν σε καθεστώς "ενισχυμένης επιτήρησης", σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr