Πήγε κάτω από τις 1.300 και “μαζεύτηκε' στο κλείσιμο ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Με χαμηλό στις 1.294 μονάδες, η αγορά επέστρεψε στο κλείσιμο πάνω από τις 1.300, ότι χρειάζονται οι επενδυτές για την αποκατάσταση της ψυχολογίας. Η δικαιολογία για το αρνητικό πρόσημο του δείκτη δεν είναι άλλη από την εκτίμηση της S&P ως προς το τι μπορεί να σημαίνει ένα rollover των ελληνικών ομολόγων. Η ακαριαία απάντηση της Eurobank όμως, ότι από το 2014 το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο αφού μόλις το 20% αυτού θα βρίσκεται σε ξένα χέρια, καθησυχάζει τους ξένους και τους επενδυτές.
Κι αν η S&P ανησυχεί για τα διαδικαστικά περί του χρέους, το βάρος πέφτει στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμού. Μέλη της κυβέρνησης ακυρώνουν υπογραφές προηγούμενων υπουργών όπως; ο κ. Ι. Ραγκούσης του κ. Δ. Ρέππα και πλέον το επάγγελμα των ταξιτζήδων απελευθερώνεται, κάτι που αποτελεί την αρχή για ό,τι πρόκειται να έρθει στην ελληνική οικονομία, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,16%, βάζοντας στοπ στο σερί των τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας, κλείνοντας στις 1.306,45 μονάδες.
Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές στα 77,8 εκατ. ευρώ και ουδείς γνωρίζει ποιο θα ήταν το κλείσιμο της αγοράς στην Ελλάδα τη Δευτέρα, αν η Wall Street ήταν “ανοιχτή” και όχι κλειστή, λόγω αργίας. Η προσδοκία για αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σε 10 μέρες, η επιτυχής κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της ATE, σε συνδυασμό με τη νέα αντίδραση της ΔΕΗ προς τα 10,50 ευρώ (εν αναμονή της αποκοπής του μερίσματος των 0,76 ευρώ), έδωσαν ανάσα στην αγορά. Επίσης, ανάσα έδωσε η αμετάβλητη τιμή της Εθνικής, στα 5,20 ευρώ.
Απώλειες για την Πειραιώς και τη Eurobank, αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ενδιαφέρον όμως, υπήρξε για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, που αν είχαν βαρύτητα στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, το σχόλιο αγοράς θα ήταν περισσότερο... ένθερμο για την αλλαγή της τάσης... Δεν περνάει απαρατήρητο λοιπόν, το 4,55 της Lamda και το 4% της Τέρνα Ενεργειακή, τo 3,92% της Alapis, τo 2,23% της Aegean και το 2,21% της S&B. Κέρδη σημείωσαν ακόμα τα κρατικά χαρτιά, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΟΠΑΠ.
Αγορές
Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής διαπραγμάτευσης των ευρωαγορών, με το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P να αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι στις σημερινές συναλλαγές.
Η προειδοποίηση του οίκου στην Ελλάδα ότι η ενδεχόμενη εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου στη διάσωσή της θα οδηγήσει τη χώρα στην επιλεκτική χρεοκοπία γέμισε αρνητικά μηνύματα τις αγορές και ιδιαίτερα τον τραπεζικό κλάδο, πόσο μάλλον όταν ανάλογη προειδοποίηση είχε κάνει στο παρελθόν και ο οίκος Fitch.
Το "καμπανάκι" αυτό της S&P επισκίασε τις αποφάσεις του Εurogroup για την Ελλάδα, οι οποίες πιστοποίησαν αφενός την εκταμίευση της πέμπτης δόσης στις 15 Ιουλίου και αφετέρου το νέο δάνειο το Σεπτέμβριο.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε αυξημένος κατά 0,46% στις 6.018 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,11% στις 4.003 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,32% στις 7.443 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr