Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Alpha, που από τα 3,37 ευρώ, διαμορφώνεται τώρα, στα 3,27 ευρώ ή της ΕΤΕ, που από τα 5,03 ευρώ, υποχωρεί στα 4,88. Απώλειες 4,315 για την ΑΤΕ, στο 1,11 ευρώ, ενώ στο “κόκκινο” διαμορφώνονται, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Κέρδη πάνω από 5% για την MIG και άνω του 3% για την Marfin Popular. Aντίδραση έχει βγει και στην Ελλάκτωρ, καθώς υπάρχει εκτίμηση για ξεμπλοκάρισμα στη χρηματοδότηση των δημόσιων έργων.
Οι επενδυτές φιλτράρουν ακόμα το μεσοπρόθεσμο, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έδωσε το ok για την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Κουμπωμένοι όμως, είναι οι ξένοι, αφού αναμένουν πεερισσότερες λεπτομέρειες ως προς την εθελοντική μετακύλιση του χρέους με διακράτηση των παλιών ομόλογων.
Aγορές
Πτωτικές τάσεις εκ νέου για τη Wall, μετά το ανόδικο «διάλειμμα» της χθεσινής ημέρας που είχε διακόψει ένα σερί έξι διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων. Το χαμηλότερο του αναμενομένου εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για το Μάϊο (στα 13,1 δις. δολάρια) και η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κορέας στο 3,25% «ψύχραναν» το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα μικρότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών της αμερικανικής οικονομίας τον Μάιο, ο οποίος αυξήθηκε 0,2% έναντι της "απογείωσης" κατά 2,1% τον Απρίλιο.
Ως εκ τούτου, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,47% στις 12.068 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,39% στις 2.674 μονάδες και ο S&P500 σημειώνει πτώση 0,53% στις 1.282 μονάδες.
Την ίδια ώρα σε πτωτικό έδαφος συνεχίζουν να κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς, οι συνεχείς διαφωνίες και η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων αρχηγών ως προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους είναι πλήρως αποτυπωμένη στα ταμπλό. Όπως δείχνουν οι τάσεις, τα χθεσινά σημαντικά κέρδη που σημείωσαν οι ευρωαγορές δεν κράτησαν για πολύ, καθώς Βερολίνο και ΕΚΤ παραμένουν στα "μαχαίρια" για την εμπλοκή ή μη των ιδιωτών στη νέα βοήθεια στην Ελλάδα, την ώρα που πληροφορίες που κάνουν τον κύκλο των ξένων μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο άλλες για πακέτο ύψους 120 δισ. ευρώ και άλλες για πακέτο ποσού 45 δισ. ευρώ.
Πάντως, μερική μερική μεταστροφή για την ΕΚΤ σημειώθηκε σηματοδότησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τράπεζας Vitor Consancio, σύμφωνα με τις οποίες ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet δεν απέκλεισε πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με παράταση της λήξης των ομολόγων, ενώ και η ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ άφησε παράθυρο για την εμπλοκή ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης, με την προϋπόθεση αυτή να είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένη και εθελοντική.
Με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα να διατηρείται, παρά τις βαρύτατες πιέσεις της Ευρώπης για συναίνεση, οι ευρωαγορές φαίνεται να μην έχουν πειστεί ότι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας έχουν εξαλειφθεί για τη χώρα.
Πιο αναλυτικά, αυτή την ώρα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κσατά 0,32% στις 5.838μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,77% στις 3.849 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση κατά 0,24% στις 7.143 μονάδες. Πάνω από το 1,44 το ευρώ και μάλιστα στα 1,44500 δολάρια.
Σημειώνεται ότι χθες ο Τρισέ άφησε να εννοηθεί ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο (δήλωση που επιβεβαιώσε σήμερα με τα λεγόμενα του ο Σταρκ), μία κίνηση που οι αναλυτές θεωρούν ότι είχε προεξοφληθεί. Στη συνέχεια ο Trichet συνέχισε την κόντρα της ΕΚΤ με τη Γερμανία για την καταπολέμηση της ελληνικής κρίσης και τόνισε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε λύση που δεν είναι «αμιγώς εθελοντική». Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πλήρως ανεξάρτητη και δεν υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις.
Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας υποχώρησε 1,7% τον Απρίλιο , όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009. Από τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς η πτώση υπολογίζεται σε 1,2%
Tα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα του αναμενομένου καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση 0,1% σε μηνιαία βάση και αύξηση 1,3% σε ετήσια.
Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) το Μάιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο του 2009. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε 2% σε σχέση με τον Απρίλιο ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 15,7%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 1% στο μήνα και αύξηση 16,5% στο έτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr