“Μικρό καλάθι” κράτησαν και σήμερα οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μη δίνοντας την απαιτούμενη σημασία στο νόημα των λέξεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, ο οποίος παρά τις αρνήσεις των τελευταίων εβδομάδων σε ότι αφορούσε την ειδική διαχείριση του ελληνικού χρέους, άφησε σήμερα ένα “παράθυρο” διαλόγου στην πρόταση για roll over. Στο σχέδιο Τρισέ, το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, αντιστάθηκαν οι τράπεζες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, καθώς εμμέσως ο Τρισέ ζητά την εμπλοκή τους σε πιθανές ζημίες από την ελληνική αναδιάρθρωση.
Πιο συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε κατά 0,03% στις 5.865 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 3.872 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,26% στις 7.103 μονάδες.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την Eurostat . Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει το 0,3% μηνιαία αύξηση και ένα κατ 'έτος σε έτος ανάγνωση.
Xθες, και για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του roll over του ελληνικού χρέους, συστήνοντας την αντικατάσταση των παλαιών με νέα ομόλογα, αλλάζοντας τη στάση που απέρριπτε κάθετα την οποιαδήποτε πρόταση αναδιάρθρωσης ή re-profiling του ελληνικού χρέους, απειλώντας μάλιστα πως θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
Οπως, όμως, δείχνουν τα πράγματα, τόσο οι δανειστές της Ελλάδας όσο και οι διεθνείς αναλυτές δηλώνουν αντίθετοι στο rollover του χρέους, με τους πρώτους να τονίζουν ότι θα αρνηθούν να επανεπενδύσουν τα κεφάλαια από τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, σε νέα ομόλογα, ως μέρος της εθελοντικής ανταλλαγής χρέους, όπως αναφέρει σήμερα η γερμανικη εφημερίδα Ηandelsblatt.
Πηγές της εφημερίδας στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αρνούνται απολύτως να συμμετάσχουν σε μία τέτοια διαδικασία αφού δεν είναι δυνατόν να πείσουν τους μετόχους τους γιατί θα πρέπει να επανεπενδύσουν κεφάλαια σε κρατικά ομόλογα με τόσο υψηλό ρίσκο, αντί να τα επενδύσουν σε κάτι λιγότερο επικίνδυνο και πιο επικερδές.
Την πρόταση της Επιτροπής της Βασιλείας υποστηρίζει η Federal Reserve Bank, σύμφωνα με την οποία οι ισχυρές διεθνείς τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερη προσαύξηση κεφαλαίου κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών του τραπεζικού κλάδου συναντήθηκαν στην Ελβετία, όπου τέθηκε η πρόταση να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους οι τραπεζικοί κολοσσσοί, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν οι διασώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με χρήματα των φορολογούμενων.
Παράλληλα, η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής της Βασιλείας, υποχρεώνει τις ισχυρές τράπεζες σε μεγαλύτερη διακράτηση κεφαλαίων επιπλέον του 7% που ισχύει έως σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Daniel Tarullo, μέλος της Fed, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Fed συντονίζει την αμερικανική πρόταση για την αύξηση των κεφαλαίων στις μεγάλες τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr