Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Aνησυχία
Νέα ανησυχία στην αγορά κατέλαβε τους επαγγελματίες της αγοράς. Αν κάτι δεν πάει καλά με τα stress tests των τραπεζών σε ποια επίπεδα οι τράπεζες θα κληθούν να πραγματοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου; Με δεδομένο ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία (π.χ., όπως η Εθνική), οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή όχι; Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και το κακό σενάριο της αναδιάρθρωσης με haircut έχει αποτιμηθεί πια στο ταμπλό του Χ.Α. με πρώτες και καλύτερες τις τραπεζικές μετοχές. Το κλείσιμο της Εθνικής κάτω από τα 5 ευρώ, δηλαδή κάτω από την ονομαστική της αξία και η επιστροφή της μετοχής σε επίπεδα οκτώ ετών πίσω, αποτυπώνει το πιο δυσχερές σενάριο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Το ανησυχητικό είναι ότι την πορεία της Εθνικής έχουν ακολουθήσει και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τίτλων που ήδη διαπραγματεύονται χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας όπως οι Alpha Bank (4,70), MPB (0,85), Proton Bank (4,49), T-Bank (0,60), Αγροτική (0,72), και Ταχ. Ταμιευτήριο (3,70).
Για το λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί από τις τράπεζες (σ.σ. αλλά και η τρόικα) να επισπεύσουν τις διαδικασίες πώλησης παγίων, όπως σκοπεύει να πράξει η ΕΤΕ με την Finansbank ή όπως έκανε η Eurobank με την Pollbank.
Το εντυπωσιακό δε είναι ότι ενώ η αγορά γνωρίζει τα επίπεδα των αποτιμήσεων, ουδείς ρισκάρει. Το αντίθετο μάλιστα, βγαίνουν πωλητές, ανοίγουν θέσεις short δίδοντας την αίσθηση ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Και γενικότερα, οι ξένοι, όπως όλα δείχνουν, θα ήταν ευχαριστημένοι με την επίτευξη των επιδιώξεών τους, που δεν είναι άλλες από την χρεοκοπία ή έστω κάποιας μορφής χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες. Τα στοιχήματα που έχουν παιχτεί, τα CDS, λήγουν ή κληρώνουν μετά τις 15 Μαϊου. Αυτή την εβδομάδα, που σήμερα ολοκληρώνεται και την επόμενη, αναμένονται εξελίξεις. Χρηματιστηριακά πάντως, τις έχουμε, αναφέρουν δηκτικά χρηματιστές. Η κατάσταση που επικρατεί στο Χ.Α. πάντως, αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Πέραν των απωλειών του δείκτη, σχεδόν κατά 30% σε σχέση με πέρσι που υπογράφηκε το μνημόνιο και τις τραγικές απώλειες που γράφουν χαρτιά του 20άρη (έως 65%), είναι εμφανής η απουσία επενδυτών. Αν πέρσι ήταν ενεργοί που περίπου 76 χιλιάδες κωδικοί, φέτος είναι ενεργοί περίπου 36 χιλιάδες κωδικοί, σχεδόν οι μισοί. Κι αν οι ξένοι εξακολυθούν να έχουν το πάνω χέρι στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. με το ποσοστό τους να ανέρχεται περίπου στο 50%, είναι γιατί έχουν το πάνω χέρι στις συναλλαγές (πάνω από το 51% του ημερήσιου τζίρου).