Την ίδια ώρα, το spread στα δεκαετή ομόλογα σκαρφάλωσε στις 1.263 μονάδες, που σημαίνει ότι οι ξένοι εξακολουθούν να πιέζουν προς τη λύση της αναδιάρθρωσης και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μέσα στον Μάιο που λήγουν και τα CDS. H Eυρώπη και η ΕΚΤ πάντως, έχουν άλλη προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να μείνει απερίσπαστη στο σχέδιο τακτοποίησης των δημοσιονομικών. Η κυβέρνηση πάντως, εξακολουθεί να μην παίρνει δραστικά μέτρα, στεγνώνοντας την αγορά και την οικονομία από ρευστότητα.
Οι χρηματιστές θεωρούν ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι η τελευταία ευκαιρία για να πείσουμε τους δανειστές μας και τις αγορές, προωθώντας γενναίες αποκρατικοποιήσεις και μεγάλο περιορισμό των δαπανών για το Δημόσιο. Η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έχει δώσει το “πράσινο φως' σε όσους τοποθετούνται short να αλλοιώνουν την εικόνα της αγοράς με λίγες μόλις πράξεις.
Αυτό, άλλωστε προκύπτει και από το χαμηλό τζίρο. Γνωστά αμερικάνικα funds εξακολουθούν να μειώνουν τις θέσεις τους, τη στιγμή που νέες φήμες κάνουν λόγο για έξοδο τραπεζικών μετοχών και συγκεκριμένα της Eurobank και της Alpha από τους δείκτες της Morgan Stanley κατά την επικείμενη αναθεώρηση στις 16 Μαϊου. Οι απώλειες για τη Eurobank ανήλθαν σε 3,41%, με τη μετοχή να υποχωρεί με 925 χιλιάδες τεμάχια, στα 3,40 ευρώ. Πτώση 1,91% κατεγράφη στην Alpha, με κλείσιμο στα 3,59 ευρώ και όγκο 979 χιλ. Τεμαχίων. Πτώση περίπου κατά 1% για την Πειραιώς στο 1,03 ευρώ και όγκο 1,8 εκατ. τεμαχίων, ενώ το ποσοστό 0,40% που υποχώρηε η ΕΤΕ ήταν αρκετό για να κλείσει η μετοχή κάτω από τα 5 ευρώ, διακινώντας 2,4 εκατ. τεμάχια.
Πωλητές βγήκαν επίσης, στην Motor Oil, τη ΔΕΗ, τον Ελλάκτωρα, τον Μυτιληναίο, ενώ μικρή ήταν η υποχώρηση σε Jumbo και Coca Cola, με την τελευταία να παραμένει πρώτη σε κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. με 6,6 δισ. ευρώ, όταν η δεύτερη ΕΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 4,7 δισ. ευρώ. Το deal της Folli Follie με τη Fosun (Κίνα) άρεσε στην αγορά, δίδοντας ώθηση 1,57%, στα 12,95 ευρώ. Προσομή για καλά αποτελέσματα από τη Βιοχάλκο, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 4,5%. Κέρδη, επίσης, για την Σωλκ, Χαλκόρ, Ελβάλ και τη Σιδενόρ, ενώ υποτονική ήταν η αντίδραση σε Σαράντη, MIG, Φουρλή και Frigoglass. Κέρδη για 57 μετοχές και πτώση για 75.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr