Οι αγορές διακατέχονται από επιφυλακτικότητα, σημειώνοντας οριακές διακυμάνσεις στη συμφωνία που επιτεύχθη για το πακέτο στήριξης στην Πορτογαλία ύψους 78 δισ. ευρώ, τα 12 δισ. εκ των οποίων θα χορηγηθούν στις τράπεζες της χώρας, τη στιγμή που μία εκ των PIIGS, η Ελλάδα "παλεύει" με τους κακούς οιωνούς, τα "πονηρά" reports και e-mail ,καθώς και με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, το ακριβότερο επιτόκιο με το οποίο το Πορτογαλικό Δημόσιο άντλησε το συνολικό ποσό των 1,117 δισ. ευρώ μέσω εντόκων 3μηνης διάρκειας συμβάλει στην περαιτέρω αναταραχή των διεθνών αγορών.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 0,51% στις 6.051 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,08% στις 4.100 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,08% στις 7.494 μονάδες. Κατά 0,21% ενισχύεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτηας, κατά 0,55% μειώνεται της Λισσαβόνας και κατά 0,45% χάνει του Δουβλίνου.
Πάνω από το 1,48 διαπραγματεύεται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,48420 δολάρια, "φλερτάροντας" με το υψηλό 18 μηνών, με το "βλέμμα" στην αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, κατά την οποία φημολογείται ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρόθεσή της για περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, ράλι στα κέρδη και άλμα στις πωλήσεις σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η BMW AG. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ από 323 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ από 12,4 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της BMW για το πρώτο τρίμηνο του 2011 σημείωσαν άλμα 21% σε ετήσια βάση στα 382.758 οχήματα.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η αύξηση της κερδοφορίας της BNP Paribas κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, καθώς τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 15% στα 2,62 δισ. ευρώ, από 2,28 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, ενώ οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη στα 2,22 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατέληξε σε μια "καλή συμφωνία" με τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είχαν αναλάβει να διαπραγματευτούν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που είχε ζητήσει η Λισαβόνα, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες.
Το ποσό της οικονομικής βοήθειας που ζήτησε η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φτάσει τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε χθες το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
Πηγή που πρόσκεινται στο ζήτημα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι στα 78 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται και έως 12 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο, ώστε να στηριχθεί η επανακεφαλαιοποίησή τους, ενώ δίνεται εντολή στις τράπεζες να αυξήσουν σταδιακά το core Tier 1 τους, σύμφωνα με αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το ratio στο 9% στο τέλος του τρέχοντος έτους και στο 10% στο τέλος του 2012, έναντι της τρέχουσας απαίτησης για ελάχιστο core Tier 1 ratio 8% στο τέλος του 2011.
Την ίδια στιγμή, το πορτογαλικό Δημόσιο με ακριβότερο επιτόκιο της τάξεως του 4,652% από 4,046% στην προηγούμενη δημοπρασία άντλησε 1,117 δισ. ευρώ από δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο του 2011 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί 0,3% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 1,7% τον Μάρτιο, έναντι ανόδου 1,3% τον Φεβρουάριο.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,8% τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, σε ετήσια βάση σημείωσαν υποχώρηση της τάξης του 1%.
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr