Ο γενικός δείκτης έκλεισε κάτω από τις 1.400 μονάδες και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 1.399,69, σημειώνοντας απώλειες 2,62%, όταν οι διεθνείς αγορές επιδίδονταν σε πάρτι, λόγω της αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας στο πρώτο 3μηνο του '11. Για την Ελλάδα όμως, αυτά δεν ισχύουν αφού σηκώνει το δικό της σταυρό, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς με νόημα...
Πτώση 8,45% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, που έκλεισε στα 3,36 ευρώ και με όγκο 1,6 εκατ. τεμαχίων, 8,44% υποχώρησε η μετοχή της Alpha, στα 3,58 ευρώ και με όγκο 1,748 εκατ. τεμάχια, κατά 6,25% υποχώρησε η μετοχή της ΑΤΕ, στα 0,45 ευρώ, 5,13% της Πειραιώς, στο 1,1 ευρώ και 4,20% η μετοχή της Εθνικής, στα 5,24 ευρώ και με συναλλαγές 4,4 εκατ. τεμαχίων. Η σημερινή μεγάλη βουτιά έφερε αλλαγές και στις κεφαλαιοποιήσεις. Η διαφορά ΕΤΕ – Coca Cola διαμορφώνεται στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η Κύπρου πέρασε την Alpha και την Eurobank. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 104 υποχώρησαν και μόλις 44 ερνισχύθηκαν. Από τον 20άρη ξεχώρισαν οι μετοχές των Βιοχάλκο (8,18%), Jumbo (4,13%), Τιτάν (2,85%), Ελλάκτωρ (2,82%) και Μυτιληναίος (1,38%). Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 99 εκατ. ευρώ, αλλά με 11,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Σύμφωνα με την αγορά, πέρα από το πόσο κοντά ή μακριά είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης η συντήρηση της συζήτησης επιτείνει την αρνητική ψυχολογία στην αγορά και ειδικά στις τράπεζες, οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός της υποχώρησης των τιμών των περισσότερων τραπεζών σε χαμηλά 12ετίας με σχετικά υψηλή προσφορά τίτλων που παραπέμπει σε πανικό χωρίς να ενεργοποιούνται κάποια αντανακλαστικά που θα περιόριζαν την δυναμική της πτώσης ή την ένταση της προσφοράς. Η αδυναμία των τραπεζών ήταν ακόμα πιο εμφανής στην συνεδρίαση της Μ. Τετάρτης όπου η αγορά έδειξε να αδιαφορεί για τις ισχυρές ανοδικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στο εξωτερικό προκαλώντας σκεπτικισμό για το πώς αυτή η εικόνα φθοράς θα μπορούσε να αντιστραφεί. Όπως και να έχει η αγορά έχει επιβαρημένη ψυχολογία, ανασφάλειες για μια σειρά θεμάτων που κατά καιρούς έχουν αποδειχθεί αρνητικοί καταλύτες (αυξήσεις κεφαλαίου, υποβαθμίσεις, αποτελέσματα) και μικρή πίστη στο κοντινό μέλλον, κατάσταση που χρειαστεί αρκετό καιρό για να αποφορτίσει τα φοβικά σύνδρομα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr