(upd 2) Να συνέλθουν, προσπαθούν, οι επενδυτές, έπειτα από τρεις μέρες μεγάλης πτώσης στο Χ.Α., που είχε σαν αποτέλεσμα α) να εξανεμιστούν τα όποια κέρδη του 2011, β) οι τράπεζες να επιστρέψουν σε χαμηλά 14 και 16 ετών και γ) να χαθεί ολοκληρωτικά κάθε ελπίδα για αλλαγή της τάσης. Το τελευταίο, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, είναι το πιο σοβαρό απ' όλα. Οι φήμες για αναδιάρθρωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν.
Το σκηνικό, θυμίζουν οι ίδιοι, μοιάζει με την προ μνημονιακή εποχή, όταν η κυβέρνηση διέψευδε την καταφυγή της στο ΔΝΤ. Έλληνες και ξένοι αναλυτές, υπουργοί που συμμετέχουν στο EcoFin, μεγαλοστελέχη του ΔΝΤ, μπορεί μπροστά στις κάμερες να διαψεύδουν την αναδιάρθρωση του χρέους, στο παρασκήνιο όμως, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι εξυφαίνονται διάφορα σχέδια. Δεν είναι και λίγοι στην αγορά που θεωρούν ότι πρώτα θα έρθει η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του χρέους και σε δεύτερο χρόνο, το haircut. H αδυναμία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς είναι χαρακτηριστική. Ενώ στην έναρξη των συναλλαγών ο δείκτης ενισχυόταν, στη συνέχεια πέρασε στο “κόκκινο”, στις 1.418 μονάδες. Σοβαρές είναι οι απώλειες στον
ΟΤΕ (2,34%), Εθνική (1,47%, στα 5,38 ευρώ), στην Alpha που υποχωρεί στα 3,80 ευρώ. Πωλητές έχουν βγει και στις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, όπως ο
ΟΤΕ (-2,34%), Τ.Τ. (-2,11%),
ΟΠΑΠ (-2,07%) και ΔΕΗ, στα 11,37 ευρώ. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, στα 21,6 εκατ. ευρώ , με τις περισσότερες μετοχές στο “κόκκινο”. Σημειωτέον, ότι η κατάσταση είναι τέτοια και οι αμφιβολίες για την Ελλάδα τόσο πολλές, που το spread στη 10ετία, έφτασε νωρίτερα τις 1.150 μονάδες βάσης.
Αγορές Έπειτα από τη χθεσινή "βουτιά" της τάξεως του 2,5%, ήπιοι τόνοι επικρατούν αυτή την ώρα στη συνεδρίαση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, με τους κυριότερους δείκτες να κινούνται στο "πράσινο", κόντρα στις ανησυχίες των αναλυτών ότι από τη μία η λεγόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και από την άλλη η υποβάθμιση του outlook της αμερικάνικης οικονομίας από την S&P θα επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,58% στις 5.904 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,49% στις 3.900 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο κατά 0,43% στις 7.057 μονάδες. "Βουτιά" κατά 2,31% για το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, απώλειες κατά 1,74% για το χρηματιστήριο του Δουβλίνου, ενώ άνοδο της τάξεως του 0,175 για το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.
Τρελές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο έχει ωθήσει το ευρώ και πάλι στο 1,42 από το 1,45, ενώ την ίδια ώρα η έντονη σεναριολογία ότι Πορτογαλία και Ιρλανδία θα χρεοκοπήσου, καθώς δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των χρεών των οικονομιών τους, συμβάλει στην περαιτέρω "βουτιά" των ευρωαγορών. Παράλληλα, οι διαδοχικές υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες επεκτάθηκαν και στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενισχύουν την αβεβαιότητστα ταμπλό.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr