Στο μεταξύ, οι ριζικές αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, τη σύνθεση των δεικτών και το χρόνο διαπραγμάτευσης των μετοχών που προωθεί η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επόμενων συνεδριάσεων του ΧΑ. Την ίδια στιγμή, στη Βουδαπέστη οι υπουργοί Οικονομικών της περιφέρειας θα θέσουν σήμερα επί “τάπητος” στην άτυπη συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup τη διάσωση της Πορτογαλίας, ενώ παράλληλα θα συζητήσουν και για τα σχέδια τους ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με κέρδη κατά 1,54% στις 1.552 μονάδες.
Eurobank
“Ευάλωτη” αναμένεται να παραμείνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εντός και των επόμενων συνεδριάσεων στη “σκιά” των διεργασιών της ελληνικής κυβέρνησης για το γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που θα παρουσιάσει στις 15 Απριλίου.
Αγορές
Συνεχίζεται και σήμερα η κερδοφορία στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να διαπραγματεύονται στο “πράσινο”, έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλή της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων. Το “βλέμμα” σήμερα στρέφεται στη Βουδαπέστη και στη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου του Eurogroup, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσουν επί “τάπητος” το ζήτημα της διάσωσης της Πορτογαλίας.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,63% στις 6.045 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,80% στις 4.060 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,54% στις 7.217 μονάδες. Κατά 0,65% κερδίζει το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, κατά 1,01% σημειώνει άνοδο της Μαδρίτης και κατά 0,54% αυξάνεται του Δουβλίνο. Πάνω από το 1,44 το ευρώ και μάλιστα στα 1,44160 δολάρια.
Με την “ατζέντα” επικεντρωμένη στην οικονομική στήριξη που ζήτησε την Τετάρτη η Πορτογαλία, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα στη Βουδαπέστη, προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα του απερχόμενου πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες περί προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Ειδικότερα, στην άτυπη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup θα θέσουν επί “τάπητος” τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες χρειάζεται να προχωρήσει η Πορτογαλία, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ακόμα οριστικές αποφάσεις, όπως δηλώνουν πηγές της Ευρωζώνης που πρόσκεινται στο ζήτημα. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωπαικής περιοχής θα συζητήσουν και τις κινήσεις τους απέναντι στην παγκόσμια κρίση χρέους, καθώς τον Ιούνιο όλη η Ευρώπη περιμένει το “πακέτο” ενάντια στην κρίση.
«Οι υπουργοί είναι πιθανό να ακούσουν αυτό που έχει να τους πει ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας αναφορικά με την οικονομική και πολιτική κατάσταση», δήλωσε μια πηγή της ευρωζώνης. «Στη συνέχεια πιθανότατα θα ζητήσουν από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να στείλουν αντιπροσωπεία στην Πορτογαλία για να καθοριστούν οι όροι της διάσωσης. Είναι πιθανό να συζητήσουν το πόσα, περίπου, χρειάζεται η Πορτογαλία, πότε και τι μπορεί να κάνει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε άλλη πηγή, σύμφωνα με την οποία το ποσό της διάσωσης ενδέχεται να βρίσκεται στο άνω εύρος των 60-80 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και 85 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα καθοριστεί από την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Πορτογαλία.
Στο μεταξύ, εκκληση για την επίσπευση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία όσο το δυνατόν συντομότερο έκανε χθες από τη Βουδαπέστη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Νοβότνι. Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στη Βουδαπέστη, όπου έχουν μεταφερθεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την άτυπη συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα ο Νοβότνι τόνισε ότι είναι ανάγκη πρώτα να συμφωνηθεί το ύψος της πρώτης δόσης για την Πορτογαλία και στη συνέχεια να καθοριστεί το συνολικό “πακέτο”. “Η καλύτερη προσέγγιση στην οικονομική στήριξη προς την Πορτογαλία είναι πρώτα η συμφωνία ως προς την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου το γρηγορότερο δυνατό και στη συνέχεια να αποσαφηνιστούν οι όροι του συνολικού προγράμματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο Όλι ρεν τόνισε ότι το τo πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας πρέπει να είναι πολυετές, όπως μας δίδαξε η περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, καθώς και ότι τα επιτόκια για την Πορτογαλία θα καθοριστούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ανοδική αντίδραση στο 1,44 έβγαλε στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ασιατικών αγορών το κοινό ευρωπαικό νόμισμα, το οποίο όμως αυτή την ώρα κινείται στα 1,43970 δολάρια, ένα “βήμα” δηλαδή πριν “αναρριχηθεί” στο 1,44 και πάλι. Ειδικότερα, το ευρώ “άγγιξε” τα 1,4405 δολάρια, καθώς επενδυτές που βγήκαν ως αγοραστές “ανέβασαν” το νόμισμα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,43, ύστερα από την ανακοίνωση Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, η οποία πυροδότησε νέα επενδυτικά σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις. “Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ δεν διευκρίνισε την Πέμπτη εάν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης σηματοδοτεί την αρχή μίας σειράς αυξήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες”, τόνισε ο αναλυτής Kuniyuki Hirai.
Tα 111 δολάρια “είδε” η τιμή του αργού πετρελαίου στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ασιατικών αγορών, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως κατά 76 σεντς ή κατά 0,79%, ενώ έκλεισε σε υψηλό 30 μηνών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης μόλις την Πέμπτη. Στο μεταξύ, την ίδια ώρα στα 123 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται και η τιμή του τύπου brent, καταγράφοντας κέρδη κατά 0,83 σεντς ή κατά 0,68%. “Οι συνεχείς αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποτελούν το βασικότερο “βαρίδι” στην πορεία του πετρελαίου. Όσο η κατάσταση στο μεσανατολικό έδαφος παραμένει κρίσιμη, τόσο ο κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης της τιμής του αργού και του brent θα ενισχύεται”, τόνισε ο κορυφαίος οικονομολόγος της MF Global. Σημειώνεται ότι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters “βλέπουν” το πετρέλαιο να εκτοξεύεται στα 130 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμα και για 150 δολάρια το βαρέλι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr