Στο “στόχαστρο” των τροϊκανών μπαίνουν οι αποκρατικοπιήσεις, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής της περιόδου 2012-2015, τη στιγμή που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξεως του 10,6% του ΑΕΠ το 2010. Όλα τα παραπάνω προκαλούν εκ νέου αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, συμπαρασύροντας στην κατακόρυφη πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο. Πόσο μάλλον όταν οι απειλές των διεθνών οίκων αξιολόγησης, όπως της Moodys, για εκ νέου υποβαθμίσεις πραγματοποιούνται... Προ ολίγου ο εν λόγω οίκος υποβάθμισε τα πορτογαλικά ομόλογα σε Baa1 από A3. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ υποχώρησε κατά 2,2% στις 1.492 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 107 εκατ. ευρώ.
Μarfin
Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να κινηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενεδεχόμενο περαιτέρω πτώσης στο ταμπλό.
Eurobank
Το ρίσκο για πτωτική εκκίνηση παραμένει ακόμα διάχυτο για κάθε συνεδρίαση του ΧΑ ενόψει των τελευταίων εξελίξεων. Αλλαγή τάσης πιθανόν να παρατηρηθεί γύρω στις 15 Απριλίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το γενικότερο πλαίο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ.
Ευρωαγορές
Στο ίδιο έργο θεατές στα ευρωπαικά ταμπλό... Οι μεικτές τάσεις, η νευρικότητα και οι οριακές διακυμάνσεις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο αρνητικών εξελίξεων που καθορίζουν τις τάσεις. Οι ευρωαγορές φαίνεται πως και σήμερα αναζητούν καταλύτη, πόσο μάλλον ύστερα από την υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων σε Baa1 από A3, στην οποία προχώρησε σήμερα νωρίς το πρωί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, κίνηση για την οποία είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,06% στις 6.020 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 0,07% στις 4.040 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,01% στις 7.174 μονάδες. Πάνω από το 1,41 το ευρώ και συγκκεριμένα στα 1,41920 δολάρια. Στα 108 δολάρια το αργό, στα 120 δολάρια το brent. Η Moodys εξαπέλυσε την απειλή της και τελικά την κράτησε... Την περασμένη εβδομάδα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκ νέου υποβαθμίσεις στα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Σήμερα λοιπόν υποβάθμισε τα πορτογαλικά ομόλογα σε Baa1 από Α3.Παράλληλα, διατηρεί υπό αναθεώρηση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το θέμα της περαιτέρω υποβάθμισης εξαρτάται από την ικανότητα της Πορτογαλίας να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα χρηματοδότηση, ενώ θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα αναζητήσει επειγόντως χρηματοδότηση, την οποία εκτιμά ότι θα της παράσχουν άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 αναρριχήθηκαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με το Brent να κλείνει πάνω από τα 121 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας των παρατεταμένων αναταραχών σε πετρελαιοπαραγωγά κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent έκλεισε τη Δευτέρα με κέρδη 2,36 δολαρίων στα 121,06 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 121,29 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε κατά 53 σεντς και έκλεισε στα 108,47 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2008.
Στήριγμα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου προσέφεραν χθες και οι προσδοκίες για επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ καθώς και τα προβλήματα προσφοράς που παρατηρούνται στη δυτική Αφρική.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγή της Λιβύης -της 17ης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο- έχει σχεδόν διακοπεί πλήρως λόγω των βίαιων συγκρούσεων στη χώρα.
Ο υπουργός Πετρελαίου του ΟΠΕΚ υποβάθμισε πάντως την ανάγκη για σύγκληση έκτακτης συνόδου του καρτέλ προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του είναι στις 2 Ιουνίου.
Σήμερα το πρωί παρατηρείται μια διόρθωση στις αγορές πετρελαίου, με την τιμή του Brent να υποχωρεί κατά 9 σεντς στα 120,97 δολάρια το βαρέλι στις 09:29 (ώρα Ελλάδος). Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε πτώση 31 σεντς στα 108,16 δολάρια το βαρέλι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr