Αγορές
Η επόμενη μέρα ύστερα από την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P βρίσκει τους κυριότερους δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια στο “πράσινο” και μάλιστα με τη Φρανκφούρτη να σημειώνει άνοδο άνω του 1%. Οι αγορές δείχνουν προς το παρόν να “αψηφούν” τα αλλεπάλληλα “χαστούκια” των κερδοσκόπων ενάντια στις δύο χώρες της ευρωπαικής περιοχής, την ώρα που η Πορτογαλία τελεί υπό έντονης πολιτικής κρίσης, έπειτα από την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού της, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες. Να σημειωθεί ότι μόλις χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιπμλε δήλωσε ανοιχτά ότι η Πορτογαλία θα έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μέχρι τον Ιούνιο.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,40% στις 5.956 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,71% στις 4.016 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 1,10% στις 7.010 μονάδες. Κατά 0,21% ενισχύεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,27% ανεβαίνει του Δουβλίνου, ενώ κατά 0,08% υποχωρεί της Λισσαβόνας. Πάνω από το 1.41 κινείται αυτή την ώρα το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,41120 δολάρια.
Στήριξη σήμερα στην Ευρώπη παρέχει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς και η πρόβλεψη της Kεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας για το έλλειμμα του προϋπολογισμού... Ειδικότερα, πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της για δημοσιονομικό έλλειμμα που θα αντιστοιχεί στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυτό το χρόνο προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ότι πλησιάζει η κυβέρνηση της χώρας. Στις ετήσιες οικονομικές της προβλέψεις, η Bank of Spain ανέφερε ότι προβλέπει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 6,2% του ΑΕΠ το 2011 και στο 5,2% του ΑΕΠ το 2012.Ανέφερε επίσης πως αναμένει το ισπανικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 0,8% το 2011 και κατά 1,5% το 2012.
Στο μεταξύ, την κινητοποίηση των οικονομολόγων του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε η χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P... Την ώρα που τα δύο υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονταν σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” εξαιτίας της υποβάθμισης τους από το εν λόγω οίκο, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συνέταξαν μία μελέτη, με σκοπό να ασκήσουν ισχυρή πίεση προς τους πολιτικούς, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να πάρουν την κατάσταση της “εμμονής” αυτής των οίκων στα χέρια τους!
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bllomberg, σύμφωνα με το οποίο στη μελέτη του ΔΝΤ τονίζεται ότι η επίδραση των υποβαθμίσεων και από τους τρεις οίκους, S&P, Moodys και Fitch έχει “συστημικό” χαρακτήρα, καθώς επηρεάζονται άμεσα και έντονα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαικής περιοχής, πόσο μάλλον εκείνες που βρίσκονται υπό την ίδια δυσχερή οικονομική κατάσταση. Όπως επισημαίνεται, παρόλο που οι υποβαθμίσεις αφορούν μόνο δύο από τα κράτη – μέλη της περιφέρειας, ωστόσο αυτό δεν παύει να έχει σοβαρότατο αντίκτυπο και στην υπόλοιπη περιοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr