Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί πάνω από 3%, στα 6,71 ευρώ και με όγκο 1,8 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες άνω του 3% καταγράφει και η ΔΕΗ, τα αποτελέσματα της οποίας κινήθηκαν κάτω από τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς, ενώ η Επιχείρηση θα διανείμει σημαντικά μειωμένο μέρισμα σε σχέση με πέρσι. Σε αρνητικό πρόσημο κινούνται όλες οι τραπεζικές μετοχές, παρά την αντίδραση που πήγε να βγει ενδοσυνεδριακά στην Alpha και την Πειραιώς, η κεφαλαιοποίηση των οποίων βρίσκεται πολύ κοντά. Στον αντίποδα, αντίδραση έχει βγει για τον ΟΤΕ που σημειώνει κέρδη 2,8%, στα 8,48 ευρώ, εν αναμονή εξελίξεων από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, Coca Cola, που ενισχύεται κατά 2%. στα 19 ευρώ, ενώ υποτονική είναι η άνοδος σε Jumbo, Τιτάνα και Marfin Popular. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών, στα 60 εκατ. ευρώ. Αν και από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου επιβεβαιώθηκαν οι ευνοϊκές για την Ελλάδα αποφάσεις της 11/3, οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι, αφού οι κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι έχει τη διάθεση να λάβει μέτρα που θα συντείνουν προς την κατέυθυνση της ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 κρίνεται ως ιδιαίτερα φιλόδοξο, αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και περίπου 20 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει γίνει ούτε μία αποκρατικοποίηση. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές αναμένουν και τη συνολικότερη εικόνα των αποτελεσμάτων της απελθούσας χρήσης, καθώς οι ανακοινώσεις ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τετάρτη.
Eυρωαγορές
Με αντίρροπες δυνάμεις “παλεύει” η Ευρώπη, στη “σκιά” των θετικών από τη μία εξελίξεων στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής και στον απόηχο των συνεχόμενων εντάσεων στη Λιβύη και του σεισμικού “σοκ” στην Ιαπωνία. Και στη μέση... η Πορτογαλία, με την πολιτική κρίση που επικρατεί στη χώρα να εντείνει τα σενάρια περί προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης. Αυτή την ώρα μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαικά χρηματιστηρία, ενώ από το πρωί η νευρικότητα και οι οριακές διακυμάνσεις είναι διάχυτες στα ταμπλό.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,07% στις 5.904 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,08% στις 3.969 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,21% στις 6.932 μονάδες. Κατά 0,12% κερδίζει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,72% ανεβαίνει το χρηματιστήριο του Δουβλίνου και κατά 0,14% χάνει το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας. Λίγο πιο πάνω από το 1,40 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,40390 δολάρια.
Αγορές και επενδυτές προσπαθούν να “χωνέψουν” για να αξιολογήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι “27” ηγέτες της ΕΕ στη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες σχετικά με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, και το Σύμφωνο επί του Ευρώ, την ώρα που συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λιβύη, υπό την “ομπρέλα” του ΝΑΤΟ σε όλες τις επιθέσεις κατά της χώρας και εν μέσω νέας σεισμικής δόνησης 6,5 βαθμών στην επαρχία Μιγιάκι στις βορειανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.
Στο μεταξύ, κάτω από τα 106 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά την αποτυχία του να αγγίξει την τεχνική αντίσταση στα υψηλότερα επίπεδα 30 μηνών, εν μέσω ανησυχιών, ότι, η κρίση χρέους στα κράτη της Ευρώπης, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση, που επισκιάστηκε από την κρίση στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.
Στις 25 Μαρτίου τα συμβόλαια του καυσίμου υποχώρησαν 0,2% καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσε το ποσόν έκτακτης οικονομικής βοήθειας για την Ευρωζώνη. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατέλαβαν πάλι το λιμάνι μεταφοράς πετρελαίου Ρας Λανούφ, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Συρία. Οι τιμές υποχώρησαν από τα 106,95 δολ. στα οποία αναρριχήθηκαν στις 7 Μαρτίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 105,43 δολ. το βαρέλι, τρία σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 12:27 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 10 σεντς φθάνοντας στα 105,40 δολ. στις 25 Μαρτίου. Για το τρίμηνο, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 15% υψηλότερα και σε ετήσια βάση έχουν σημειώσει αύξηση 28%.
Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 115,81 δολ. το βαρέλι, 22 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 13 σεντς φθάνοντας στα 115,59 δολ. το βαρέλι στις 25 Μαρτίου.
Το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη έκανε ράλι 24% από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις 15 Φεβρουαρίου στη Λιβύη, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ Οι συγκρούσεις ήταν οι πιο αιματηρές από τις αντίστοιχες στην Τυνησία και την Αίγυπτο που ανέτρεψαν τους προέδρους των δύο χωρών και επεκτάθηκαν στην Αλγερία, το Μπαχρέϊν, το Ιράν, την Υεμένη και το Ομάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr