Είναι πιθανόν η απόφαση του Eurogroup να παρατείνει την εξόφληση του ελληνικού χρέους (110 δισ. ευρώ) κατά 4,5 χρόνια να αντιστρέψει το κλίμα της αγοράς την νέα εβδομάδα.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών «έκλεισε» την περασμένη Παρασκευή στις 1.436,66 μονάδες, με σημαντική υποχώρηση 3,75% σε εβδομαδιαία βάση. Ειδικά ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών «έκλεισε» στις 1.304,81 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 6,20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο δείκτες πλησιάζουν επικίνδυνα στα πολυετή χαμηλά που καταγράφηκαν στις 7 Ιουνίου 2010, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε βρεθεί στα επίπεδα των 1.403,92 μονάδων. Ο όγκος συναλλαγών σε αριθμό τεμαχίων που διακινήθηκαν παρέμεινε σταθερός πέριξ του μέσου όρου των 30 τελευταίων ημερών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του εννεαμήνου των ελληνικών επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκαν όχι μόνο δε βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος, αλλά αντίθετα το επιδείνωσαν και ασφαλώς συνετέλεσαν στη διαμόρφωση πτωτικής διάθεσης. Μέσα σε αυτό το γενικά «πεσμένο» κλίμα δε βοήθησε ούτε η έγκριση από την τρόικα της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Με το «βλέμμα» στις 16 Δεκεμβρίου
Το θέμα που θα απασχολήσει από εδώ και πέρα την ευρωπαϊκή αγορά των ομολόγων και τις κυβερνήσεις των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι η τελική απόφαση, στην οποία θα καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Η Γερμανία πιέζει ασφυκτικά για την επιβολή από το 2011 της ρήτρας συλλογικής δράσης σε όλα τα ομόλογα που θα εκδοθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης από μια ορισμένη ημερομηνία και μετά, η οποία φαίνεται τελικά να ενεργοποιείται κατά περίπτωση, όμως, και όχι αυτόματα. Όπως φαίνεται σε ειδικές περιπτώσεις σε αυτή την ελεγχόμενη αναθεώρηση του δημοσίου χρέους κάποιας χώρας και στη ζημία που θα προκύψει θα συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, ιδιώτες κ.λπ.). Εν αναμονή των τελικών διευκρινήσεων οι δυσκολίες για την Ελλάδα, που πρέπει να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, ενδέχεται να είναι πρόσθετες. Βέβαια η απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ δίνει κάποια ανάσα, καθώς η ρύθμιση σε βάθος έντεκα και όχι πέντε ετών κρίνεται ως πιο ρεαλιστική.
Της… Κορέας
Οι διεθνείς αγορές επηρεάστηκαν την περασμένη εβδομάδα κυρίως από τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, που κατά βάσιν ήταν θετικά, αλλά και από το πρόβλημα της εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων των χωρών της Ευρωζώνης, που δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά. Επίσης, επιβαρυντική του κλίματος στις αγορές ήταν η πολεμική ένταση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών οι αγορές έκλεισαν με μικρές μεταβολές σε εβδομαδιαία βάση.
Ο S&P 500 στη Νέα Υόρκη έκλεισε την Παρασκευή σταθεροποιητικά στις 1.189,40 μονάδες, με απώλειες 0,86%.
Ο DAX στη Φραγκφούρτη έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 6.848,98 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,08%.
Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε σταθερός στις 10,039,56 μονάδες, με πολύ μικρή άνοδο 0,17%.
«Μαγνήτης» η Γερμανία
Λόγω των προβλημάτων στην Ευρωζώνη παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες συγκέντρωση κεφαλαίων στα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται απόλυτα ασφαλή. Τα ομόλογα των ΗΠΑ κινήθηκαν με σταθεροποιητική διάθεση. Αντίθετα τα spreads των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέγραψαν άνοδο, με το ελληνικό να «κλείνει» την περασμένη Παρασκευή στις 897 μονάδες, με άνοδο σε εβδομαδιαία βάση 11 μονάδων.
Το 10ετες ομόλογο του ελληνικού δημοσίου έκλεισε με ελαφρά πτώση στα 69,60 ευρώ και απόδοση στην λήξη του 11,66%.
Το 10ετες ομόλογο του γερμανικού δημοσίου έκλεισε ανοδικά στα 97,96 ευρώ και απόδοση στην λήξη του 2,73%.
Το 10ετες του αμερικανικού δημοσίου έκλεισε αμετάβλητο στα 97,92 δολάρια, με απόδοση στην λήξη του 2,87 %.
Υποχώρηση εμπορευμάτων λόγω Κίνας
Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη ρευστότητα της αγοράς για να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού της χώρας, είχε ως συνέπεια τη γενικευμένη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.
Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έκλεισε την Παρασκευή στα 1,3242 ευρώ με σημαντική πτώση -3,15%.
Το πετρέλαιο (wti) ανέκαμψε στα 83,76 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο + 2,17%.
Ο χρυσός σταθεροποιείται στα 1.364,30 δολάρια η ουγκιά (+0,88%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr