Και ταυτόχρονα προκαλούν αισιοδοξία και στην Ελλάδα, κάτι που καταγράφηκε στην αγορά των ομολόγων, που ξένοι αγόραζαν ελληνικά ομόλογα, ρίχνοντας το spread από τις περίπου 850 μ.β. χθες, στα πόρια των 800 μ.β. σήμερα. Βαρίδι στην αγορά αποτελούν οι αυξήσε4ις κεφαλαίου και συγκεκριμένα η αμκ της ΕΤΕ και της Κύπρου. Η πτώση κατά 0,83% της ΕΤΕ, με κλείσιμο στα 7,17 ευρώ «εμπόδισε» την αγορά να «αναπνεύσει». Όπως έχει γράψει το «R» οι τεχνητές πιέσεις που προκαλούνται από την αμκ της ΕΤΕ, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας (σ.σ. σήμερα έγιναν πάνω από 80 εκατ. ευρώ, όταν στο σύνολο του Χ.Α. οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 138,5 εκατ. ευρώ),. εμποδίζουν το Χ.Α. να ακολουθήσει τις ξένες αγορές.
Πάντως, ούτε η άνοδος 4,74% της Eurobank, 2,45% της Alpha, 1,97% της Πειραιώς, 1,89% της Coca Cola και 1,84% του Τιτάνα, ήταν αρκετή για να δώσει πεερισσότερα κέρδη στον δείκτη. Η αγορά ενισχύθηκε μεν, οριακά δε, στις 1.471,04 μονάδες σε ποσοστό μόλις 0,30%. Πτώση 4,35% κατέγραψε το δικαίωμα της ΕΤΕ στο ομολογιακό, στα 0,66 ευρώ και 7,69% στην αμκ, στα 0,36 ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η πλειοψηφία υποχώρησε και πάλι , 93, έναντι 77 που ενισχύθηκαν.
Ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τελικά. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,44% στις 10.788,05 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq έχασε 0,33% στις 2.368,62 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,31% στις 1.141,20 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% στις 5.548,62 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έχασε 0,29% στις 6.229,02 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,59% στις 3.715,18 μονάδες. Στο +0,26% ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία.
Πτωτικά η Wall
Τελικά το «καύσιμο αισιοδοξίας» που έδωσαν οι ανακοινώσεις για την αναθεώρηση του ΑΕΠ και την πτώση των αιτήσεων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, κράτησε λίγο, με τους αμερικανικούς δείκτες να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος υπό το βάρος του τεχνολογικού κλάδου. Η πτώση αυτή περιόρισε τα μηνιαία κέρδη των αμερικανικών δεικτών, οι οποίοι έκλεισαν τον καλύτερο Σεπτέμβριο από το 1939.
Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη το Σεπτέμβριο για τους αμερικανικούς δείκτες. Ο Dow κέρδισε 7,7%, ο Nasdaq 12% και o S&P 500 8,8%.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης σήμερα και η AIG, με κέρδη 5,4%, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές για την αποπληρωμή των δανείων που έλαβε από το κράτος όταν είχε φτάσει στο χείλος της κατάρρευσης πριν από δύο χρόνια, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία.
Βάσει των όρων της συμφωνίας, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα μετατρέψει προνομιούχες μετοχές ύψους περίπου 49,1 δισ. δολαρίων σε 1,66 δισ. κοινές μετοχές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AIG.
Στα μακροοικονομικά αποτελέσματα της ημέρα, πτώση κατά 16.000 σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου για να διαμορφωθεί στις 453.000.
Στο 1,7% ανήλθε η ανάπτυξη - σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση - του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 3,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2010.
Απώλειες στην Ευρώπη
Δεν τα κατάφεραν τελικά να κρατηθούν σε θετικό έδαφος οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρόλο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλουν. Η υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody’s και το σχέδιο διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών από την κυβέρνηση ήταν τα μεγαλύτερα «βαρίδια» της σημερινής συνεδρίασης, αν και τα θετικά αμερικανικά μάκρο κατάφεραν να μετριάσουν τις πιέσεις.
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σε Αα1 από ΑΑΑ, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. Σταθερό το outlook. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η υποβάθμιση αντανακλά τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας και τις αυξημένες προκλήσεις που παρουσιάζονται όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή. "Η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας επιδεινώνεται" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως εκτιμά η Moody's, η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας προβλέπεται μόλις στο 1% - σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση - τα επόμενα χρόνια. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας είχε τεθεί υπό καθεστώς τρίμηνης επιτήρησης.
Οι ιρλανδικές αρχές αναθεώρησαν σήμερα το αναγκαίο για τη διάσωση της Anglo Irish Bank ποσόν, ανεβάζοντάς το καταρχάς στα 29,3 δισ. ευρώ και μέχρι τα 34,3 δισ. ευρώ, στη χειρότερη των υποθέσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα φθάσει κατά το 2010 στο 32% του ΑΕΠ, εξαιτίας της χρηματοδότησης της διάσωσης της Anglo Irish Bank, της Allied Irish Banks και της κατασκευαστικής εταιρείας Irish Nationwide, αλλά θα διατηρηθεί ο στόχος της μείωσής του κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014.
Οριακή επιτάχυνση σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, όπως αναμενόταν, ενώ παρέμεινε κάτω από, αλλά κοντά, στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο από 1,6% τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις αναλυτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr