Την ίδια ώρα, η Moody’s προειδοποίησε χθες ότι θα υποβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες βάζοντας ένα τέλος στην πρόσκαιρη αισιοδοξία για deals και αυξήσεις κεφαλαίου. Διότι το ερώτημα που τίθεται, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, είναι κάτω από ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις οι ξένοι θα εμπιστευτούν τα χρήματά τους στις αυξήσεις κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών (σ.σ. της ΕΤΕ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη) όταν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης χρέους σε κράτη – μέλη έχει γίνει «ψωμοτύρι»;
Με αυτά τα δεδομένα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί κατά 1,62% και το spread (ξανα)δείχνει τα δόντια του στις 887 μονάδες βάσης. Η αγορά υποχωρεί στις 1.471 μονάδες, με τις απώλειες στην Κύπρου να ξεπερνούν το 7%, στην ΕΤΕ το 3,4%, στα 7,37 ευρώ και με όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων, στο Τ.Τ. το 2,9%, στην MPB το 2,6%, Πειραιώς και Alpha το 1,9% και Eurobank το 1,6%. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 33,6 εκατ. ευρώ, όπου στην ΕΤΕ (μαζί με το δικαίωμα) έχουν γίνει τα τα 18,5 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, το δικαίωμα υποχωρεί κατά 13%, στα 0,41 ευρώ.
Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ανοδικά τα futures στη Wall
Περιόρισαν τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, εν μέσω έντονων αμφιβολιών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο επίκεντρο τα δημοσιεύματα για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από Moody's. Το κλίμα αντιστρέφουν τα ενθαρρυντικά μάκρο, με εξαίρεση το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να παραμένει στο 'κόκκινο'. Ανοδικά κινούνται τα futures στη Wall, εν αναμονή των στοιχείων για τις τιμές κατοικίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Στο -0,1% ο Europe Stoxx 600 που νωρίτερα υποχωρούσε στο -1,1%. Στο 1,3463 ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε στα 1,3405 δολάρια.
Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,31% στις 5.556 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC κινείται σταθεροποιητικά στις 3.766 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 0,23% στις 6.293 μονάδες.
Απώλειες 0,51% για τον IBEX-35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, με φόντο τις έντονες ανησυχίες για υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας από τη Moody's.
Σύμφωνα με το Reuters, η Moody’s πιθανότατα να υποβαθμίσει αυτή την εβδομάδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας από το ‘’ΑΑΑ’’. Η Moody's έχει θέσει από τα τέλη Ιουνίου την Ισπανία σε τρίμηνη επιτήρηση, με την απειλή υποβάθμισης της αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες.
Πτώση 5% για την Bank of Ireland, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, αν η χώρα διαθέσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Anglo Irish Bank. «Το σχέδιο Β της κυβέρνησης για την Anglo σημαίνει πως αυτά τα 35 δισ. ευρώ ενδέχεται να ξεπεραστούν. Εάν αυτό το ενδεχόμενο πραγματοποιηθεί, τότε η Standard & Poor΄s μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση», τονίζει ο οίκος.
‘Βουτιά’ 10% για τη Michelin, που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει 1,2 δισ. ευρώ μέσω διάθεσης δικαιωμάτων, στα 45 ευρώ ανά μετοχή.
Στο -3,2% η Akzo Nobel, της οποίας οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για έσοδα 20 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία απογοήτευσαν τους αναλυτές.
Απώλειες 4,8% για την Q-Cells, που ανακοίνωσε έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών και διάθεση δικαιωμάτων.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2008 πιθανόν να ενισχυθεί το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, οδεύοντας προς τον Οκτώβριο, χάρη στις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση των εισοδημάτων. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης μελλοντικού καταναλωτικού κλίματος της εταιρείας GfK ανήλθε στις 4,9 μονάδες για τον Οκτώβριο από 4,3 μονάδες που ήταν για τον προηγούμενο μήνα.
Η αύξηση ήταν η τέταρτη που σημειώνεται σε ισάριθμους μήνες και είναι υψηλότερη από εκείνη που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, εντείνοντας την αισιοδοξία όσον αφορά στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.
Αύξηση 1,2% κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το βρετανικό ΑΕΠ, σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7%.
Απροσδόκητη άνοδο παρουσίασε η εμπιστοσύνη των Ιταλών καταναλωτών τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 107,2 μονάδες από 104,1 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του κρατικού ινστιτούτου, ISAE.
Αναπάντεχη μείωση σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία κατά το μήνα Αύγουστο, μετά από αύξηση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 1,6%, μετά από άνοδο 2,7% τον Ιούλιο. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,4%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr