Ανοδος με 'όχημα' την ανεργία στη Wall
Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall, καθώς ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τη συνέχιση της ανάκαμψης. Τα κέρδη των δεικτών περιορίστηκαν ελαφρώς από την ανακοίνωση της επιβράδυνσης του ISM υπηρεσιών τον Αύγουστο.
Εντυπωσιακά είναι τα κέρδη που σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας. Ο Dow κέρδισε 2,9%, ο Nasdaq 3,8% και ο S&P 500 3,7%.
Αλμα 1,5% σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος του δείκτη S&P 500, με την JPMorgan να κλείνει στο +2,3% και τη Goldman Sachs στο +5,8%.
‘Ράλι’ 9,6% για την Take-Two Interactive Software, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε απρόσμενα τριμηνιαία κέρδη, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τις εκτιμήσεις για την πορεία το 2011. Πριν λίγη ώρα η μετοχή βρέθηκε να κερδίζει ακόμη και 16%.
Άνοδος 8,3% για την H&R Block , που ανακοίνωσε χαμηλότερες των εκτιμήσεων ζημίες.
Στον αντίποδα, βουτιά 26% σημείωσε η Celldex Therapeutics, η οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Pfizer για τα δικαιώματα χρήσης ενός φαρμάκου.
Στο -3,4% η Campbell Soup, που αν και εμφάνισε αύξηση 64% στα κέρδη δ’ τριμήνου, οι αναλυτές ανέμεναν πολύ περισσότερο. Επιπλέον μικρές ανησυχίες προκαλεί και η μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων της εταιρείας.
Απώλειες 3,2% για την Goldcorp, μετά τα νέα για την εξαγορά της Andean Resources , της δεύτερης μεγαλύτερης καναδικής εταιρείας παραγωγής χρυσού, προς 3,4 δισ. δολάρια.
Καλύτερη του αναμενόμενου ήταν η εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο, με τα μισθολόγια εκτός αγροτικού τομέα να σημειώνουν πτώση 54.000 από μείωση 131.000 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν διπλάσια πτώση, κατά 105.000 θέσεις εργασίας. Η ανεργία ανήλθε στο 9,6% από 9,5% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το Μάιο.
Παράλληλα, επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο, διακόπτοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,5 μονάδες, από 54,3 μονάδες τον Ιούλιο. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη στις 53,5 μονάδες. Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, ο κλάδος αναπτύσσεται.
Κέρδη στις ευρωαγορές
Με τα καλύτερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων δύο μηνών έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στα καλά μακροοικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονταν από την αρχή της εβδομάδας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Τα καλά αποτελέσματα για την ανεργία των ΗΠΑ ήταν και ο κύριος μοχλός της σημερινής ανόδου.
Κέρδη 0,8% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 ο οποίος έκλεισε στις 260,15 μονάδες. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 4,37%, ενώ ο DAX κέρδισε 4,7% και ο CAC 3,1%
Σημαντικά κέρδη σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης, με την Credit Suisse να κλείνει στο +3,1% και την BNP Paribas στο +1,7%.
Στο +2,2% βρέθηκε η Neopost η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Στον αντίποδα, βουτιά 11% σημείωσε η γαλλική Theolia, η οποία μετά τις ζημιές ρεκόρ των 24,2 εκατ. ευρώ που δημοσιοποίησε για το α’ 6μηνο του έτους, ανακοίνωσε ότι η ταμειακή της θέση μειώθηκε στα 78,6 εκατ. ευρώ από 94,2 ευρώ προηγουμένως, μετά τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα σε Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.
Η διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν την Aggreko να δέχεται πρόταση εξαγοράς, οδηγεί την μεγαλύτερη πάροχο αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων να καταγράψει απώλειες 4,7%.
Στο -8,6% βρέθηκε και η βρετανική Soco International, η οποία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητες της στο Κονγκό.
Αλμα 1,5% πραγματοποίησε σήμερα η τιμή του σιταριού, μετά από τη χθεσινή άνοδο κατά 2%, στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να επεκτείνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ως το Νοέμβριο του 2011.
Στις 56,2 μονάδες υποχώρησε τον Αύγουστο ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, έναντι των 56,7 μονάδων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση ακόμη μεγαλύτερη, στις 56,1 μονάδες. Ο PMI υπηρεσιών, τον ίδιο μήνα, σημείωσε ελαφρά άνοδο στις 55,9 μονάδες, από 55,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση κατέγραψε τον Αύγουστο ο κλάδος των υπηρεσιών στη Βρετανία. Ο σχετικός δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,3 μονάδες, από 53,1 μονάδες τον Ιούλιο κι ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση στις 52,8 μονάδες.
Με καύσιμο από φήμες για deals- Άνοδος 7,1% την εβδομάδα
«Φωτιά» πήραν τα τερματικά των αγοραστών και απογείωσαν τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου δίνοντας παράλληλα ώθηση στο γενικό δείκτη. Η αγορά διέσπασε ανοδικά αντιστάσεις, βελτίωσε αισθητά την ψυχολογία των επενδυτών και επανέφερε στο προσκήνιο το ανοδικό σενάριο, βάζοντας στην άκρη το αρνητικό.
Ο γενικός δείκτης μετά από μία ήπια διόρθωση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης σκαρφάλωσε σε υψηλότερα επίπεδα, ξανά με πολύ καλές συναλλαγές και τελικά έκλεισε με άνοδο 2,69% και στις 1.656,82 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 12,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές σε προσυμφωνημένα πακέτα. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,1%.
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank αφού οι φήμες στα χρηματιστηριακά γραφεία έκαναν λόγο για συγχώνευση. Η Eurobank ενισχύθηκε 6,05% και η Alpha Bank κατά 3,67%. Οι δύο τράπεζες αποτιμούνται στο ταμπλό λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ και οι τιμές των δύο μετοχών απέχουν ελάχιστα. Εξαιρετική ήταν σήμερα και η Εθνική Τράπεζα, η οποία ξεπέρασε τα 11 ευρώ. Δυνατή και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ υστέρησε η Marfin. Το μεγάλο μέρος του τζίρου πήγε και πάλι στις τραπεζικές μετοχές. Στην ΕΤΕ έγιναν 36 εκατ. ευρώ, στην Alpha Bank 17 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank 10 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα στη Eurobank. Δηλαδή περισσότερο από το 55% του τζίρου έγινε σε 4 τίτλους.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,25%, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 2,96%. Από τις μετοχές που έκαναν πράξη 121 έκλεισαν με άνοδο και 48 με πτώση. Εξαιρετική ήταν η συμπεριφορά της ΕΧΑΕ, της Forthnet, της MIG, ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις μεγάλα κέρδη με καλές συναλλαγές κατέγραψαν η Μαθιός, η Vell Group, η Σφακιανάκης, Lavipharm, ΕΛΚΑ και Μηχανική.
Πήγασος: Οι προσεγγίσεις δίνουν καύσιμα στη αντίδραση
Με άνοδο 7,10% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στις 1.656,82 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 92 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 863 χιλ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 57,4 εκ. ευρώ.
Η φημολογία των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο υπερίσχυσε των πολύ αρνητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου στο εγχώριο επενδυτικό βαρόμετρο δίνοντας μια γερή ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Η αγορά πλέον τιμολογεί προσεγγίσεις και μάλιστα σε κοντινό χρονικό διάστημα βελτιώνοντας αποτιμήσεις υπό το πρίσμα των ωφελειών που θα προκύψουν στα νέα σχήματα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια μετριοπαθής αλλαγή φρασεολογίας απέναντι στον τραπεζικό κλάδο από το εξωτερικό αναγνωρίζοντας την δυναμική που μπορεί να προσδώσει στην αγορά μια διαδικασία αλλαγής του τραπεζικού χάρτη της χώρας. Η αγορά φαίνεται ακόμα ότι δεν προεξοφλεί μια αλλαγή αλλά μια ευρύτατη αναδιάταξη δυνάμεων καθώς η διάχυση της ανόδου και οι διαθέσεις των αγοραστών εμπλέκουν σχεδόν το σύνολο των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι επενδυτές αναμένουν ουσία από αυτή την διαδικασία η οποία θα λύσει το φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά με την εμφάνιση ενός νέου ισχυρού παίκτη ο οποίος θα αποκτήσει στρατηγικό ρόλο σε ένα διευρυμένο σχήμα συνενώσεων. Το σενάριο αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να διευκολύνει την άμεση διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά καθώς σε μια διαδικασία εγχώριων συγκεντρώσεων θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την υλοποίηση των συνεργιών και άρα ακόμα μεγαλύτερος χρόνος για την απελευθέρωση των κεφαλαίων. Οι ισολογισμοί του εξαμήνου αλλά και τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης τον Ιούλιο (+2%) επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες που υπάρχουν πλέον στις χορηγήσεις δανείων και το βαθμό συντηρητικότητας τον οποίο έχουν υιοθετήσει οι διοικήσεις των τραπεζών. Επιπλέον την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την διαδικασία πώλησης του Τ.Τ και την Αγροτική Τράπεζα οι οποίες ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνουν και ενδεικτικά τιμήματα για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης. Υπό αυτό το πρίσμα η αγορά θα κινηθεί στενά εξαρτώμενη από την ταχύτητα αυτών των εξελίξεων αυξάνοντας ωστόσο και το ρίσκο αστοχίας αυτών των κινήσεων.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει εκ νέου με την διάσπαση της χρονοσειράς των 30 ημερών δίνοντας ένα φρέσκο αγοραστικό σήμα. Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να κρατήσει αφενός η ζώνη των 1630 μονάδων όπου ενεργοποιήθηκε το τεχνικό σήμα αφετέρου να δοκιμαστούν άμεσα οι ζώνες 1.680 – 1.700 όπου αποτελούν την σημαντικότερη ενδιάμεση αντίσταση πριν ο Γενικός Δείκτης αντιμετωπίσει εκ νέου την περιοχή των 1780 μονάδων η οποία ήταν και το όριο της προηγούμενης κίνησης. Τα δυνατά κλεισίματα κοντά στο υψηλό ημέρας κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και η προοδευτική βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας έχουν βελτιώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα η οποία πλέον αναμετράται με κομβικά σημεία αλλαγής τάσης βάζοντας το ανοδικό σενάριο ως επικρατέστερη κατεύθυνση για την ερχόμενη εβδομάδα.
Αν και τα αποτελέσματα δεν δίνουν λόγους τοποθετήσεων στην αγορά η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία και να οδηγήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα. Το ανοδικό περιθώριο δικαιολογεί την αύξηση της έκθεση μας στην αγορά με κοντινό όμως περιθώριο περικοπής ζημιών (~5%) καθώς η αγορά έχει ακόμα αρκετές αβεβαιότητες να αντιμετωπίσει. Ως εκ τούτου θα εξετάζαμε τοποθετήσεις σε τράπεζες και διακριθέντες εξαμήνου ειδικά σε ενδεχόμενη αδυναμία τις αγοράς και με όριο εισόδου τις 1.600 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr