Πάνω η Wall
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED που κάνει λόγο για περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Οι διαβεβαιώσεις πως η Fed είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η οικονομία το χρειαστεί αποκατάστησε μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σε επίπεδο εβδομάδα;. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow έχασε 0,6%, ο S&P 500 0,7% και ο Nasdaq 1,2%.
Σημειώνεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο μπορεί να επιβραδύνθηκε, αλλά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Θα συνεχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στο Jackson Hole, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει για να στηρίξουν την οικονομία.
Η Επιτροπή της Fed είναι έτοιμη να παράσχει τη βοήθεια που θα χρειαστεί η οικονομία μέσω των νομισματικών της εργαλείων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και εάν το outlook της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζει να επιβραδύνεται.
Η ανάπτυξη είναι «τόσο αργή» και η ανεργία «τόσο υψηλή», επισήμανε ο Bernanke, που επιβάλει τη στήριξη της Fed, ενώ αποκάλυψε ότι ορισμένα προληπτικά μέτρα για το 2011 έχουν ήδη επεξεργαστεί και είναι έτοιμα προς εφαρμογή. Επιπλέον, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο πληθωρισμού ή και αποπληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο εξαιρετικά χαμηλό.
Άνοδο 1,2% για την Intel, η οποία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το γ΄τρίμηνο, επικαλούμενη τη χαμηλότερη των προσδοκιών ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές ιδιωτικής χρήσης στις «ώριμες αγορές». Η εταιρεία εκτιμά ότι τα έσοδα τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 11 δισ. δολάρια, με απόκλιση 200 εκατ. δολαρίων, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που ήταν μεταξύ 11,2-12,0 δισ. δολαρίων.
«Άλμα» 25% για την 3Par, καθώς συνεχίζεται η μάχη για την εξαγορά της με τη HP να απαντά με νέα προσφορά, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει την αντίστοιχη της Dell. Ειδικότερα, η HP ανεβάζει τον πήχη στα 30 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι 2 δισ. δολάρια, έναντι των 27 δολαρίων ανά μετοχή, ήτοι 1,8 δισ. δολάρια που έχει ήδη καταθέσει η Dell. Σημειώνεται πως το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Στο -1,12% η ΗΡ, ενώ με κέρδη ύψους 2,07% κινήθηκε η Dell.
Πτωτικά κινήθηκε 6,9% η J.Crew, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για το έτος χρήσης, ενώ στο -4,4% βρέθηκε η Tiffany & Co, μετά τις κατώτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις της στο β΄ τρίμηνο.
Στις 68,9 μονάδες ανήλθε ο αναθεωρημένος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστου, έναντι 67,8 μονάδων που "άγγιξε" το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters και το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 69 μονάδες.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος του αναθεωρημένου ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β' τρίμηνο, καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, από 2,4% στις προηγούμενες εκτιμήσεις, έναντι ανόδου ύψους 1,3% που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Ωστόσο, το ποσοστό ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότερο από το ΑΕΠ του α' τριμήνου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 3,7%, λόγω της σημαντική ανόδου που καταγράφηκε στις εισαγωγές.
Αναλυτικά, οι εισαγωγές αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, εμφανίζοντας άνοδο 32,4%, τη μεγαλύτερη από το α΄τρίμηνο του 1984. Ακόμη, τα αποθέματα και οι εξαγωγές αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, ενώ η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε άνοδο, λόγο της υψηλότερης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στοιχεία για την κερδοφορία του β΄τριμήνου, τα οποία εμφάνισαν άνοδο στα μετά φόρων κέρδη ύψους 25,5% και αύξηση στα προ φόρων κέρδη ύψους 39,2%.
Ανοδικά η Ευρώπη
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εμπεδώνουν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke, ο οποίος δηλώνει πως θα συνεχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους.
Μεικτά ήταν τα πρόσημα των ευρωπαϊκών δεικτών σε επίπεδο εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,12%, ενώ ο DAX έχασε 0,9% και ο CAC 0,52%
Κατά 0,5% κέρδισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 250,82 μονάδες. Ο δείκτης έχασε 1,1% αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας την τρίτη εβδομαδιαία πτώση.
Στην κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο επέστρεψε και η Dana Petroleum, που ενισχύθηκε κατά 0,11%. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 31,4 εκατ. στερλίνες (48,4 εκατ.δολ) έναντι ζημιών ύψους 3,6 εκατ. στερλινών ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% στα 185,7 εκατ. στερλίνες.
Ανοδος 0,15% για την Iberia Lineas Aereas de Espana, που επέστρεψε στην κερδοφορία το β' τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 31 εκατ. ευρώ (39 εκατ. δολ) από ζημιές ύψους 73 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 1,17 δισ. ευρώ, από 1,07 δισ. ευρώ, χαμηλότερα των προβλέψεων για 1,35 δισ. ευρώ.
Με κέρδη ύψους 0,36% κινήθηκε η Roche Holdings, καθώς οι αμερικανικές αρχές απέρριψαν την επανακυκλοφορία ενός φαρμάκου της.
Στο +2,14% βρέθηκε η Carrefour, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Citigroup.
Στο -3,2% η EADS, μετά τα δημοσιεύματα που τη θέλουν να μειώνει την παραγωγή αεροσκαφών Α350, ενώ απώλειες 1,1% για τη Boeing, η οποία θα καθυστερήσει την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους 787 Dreamliner.
Απώλειες 4,3% για την Banca Popolare di Milano, με την παλαιότερη τράπεζα της Ιταλίας να ανακοινώνει κέρδη που διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 62% το δεύτερο τρίμηνο στα 20,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 41,6 εκατ. ευρώ.
Η Commerzbank υποχώρησε κατά 2,5% μετά από δημοσίευμα στην Handelsblatt ότι η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε διάθεση νέων μετοχών, ύψους ως και 5 δις. ευρώ, το φθινόπωρο, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για αποκρατικοποίηση, ενώ στο -0,8% βρέθηκε η Bank of Scotland.
Με ρυθμό 1,2% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ONS. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%, αλλά αναθεώρησε τα στοιχεία μετά την αύξηση στις κατασκευές κατά 8,5%, που είναι και η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος από το 1982. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,7%.
Μικρά κέρδη, μικρό ενδιαφέρον, μικρές και οι προσδοκίες
Με περιορισμένα κέρδη ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης αφού στο κλείσιμο περιορίστηκε η άνοδος. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,34% και διαμορφώθηκε στις 1.547,01 μονάδες, ενώ ακόμη μία πτωτική εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 2,69%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 62 εκατ. ευρώ. Είχε πάντως διάθεση για υψηλότερα αλλά η προσμονή της ομιλίας Μπερνάνκι οδήγησε τους επενδυτές στο να τηρήσουν στάση αναμονής με αποτέλεσμα οι δείκτες να κινούνται σταθεροποιητικά και χωρίς κατεύθυνση.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις εταιρείες που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα. Ωστόσο παρά το γεγονός πως κάποιοι αναλυτές είχαν θετικά λόγια στις εκθέσεις τους για κάποιες μετοχές, οι επενδυτές δεν ακολούθησαν. Παράδειγμα η ΔΕΗ που αν και δίνουν τιμές στόχους μέχρι τα 25 ευρώ υποχώρησε κατά 2,69%. Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων, αλλά δεν προήλθαν από ποιοτικές δραστηριότητες, είπαν κάποιοι αναλυτές, ενώ άλλοι παρέμειναν ανήσυχοι για τις προοπτικές. Ο τίτλος παρέμεινε σταθερός. Η Εθνική Τράπεζα έδειξε πως δεν μπορεί να περάσει τα 10.30 ευρώ και έκλεισε χωρίς μεταβολή. Τα αποτελέσματά της θα αποτυπωθούν στο ταμπλό τη Δευτέρα. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,21% και ο τραπεζικός δείκτης 0,06%. Από τις μετοχές που έκαναν πράξη 75 υποχώρησαν και 78 ενισχύθηκαν. Με καλή άνοδο η Μηχανική που όμως είχε υποχωρήσει σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις και η Ιντρακόμ Κατασκευές. Σημαντική η υποχώρηση της ΑΛΤΕΚ που όμως δεν αδικείται αφού τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Πτωτικά και η Μαΐλλης.
Τεχνικά μόνον αν ο ΓΔ ξεπεράσει τις 1.610 μονάδες, με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, θα διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο η τεχνική εικόνα, σύμφωνα με την Emporiki Bank. Οι 1.610 μονάδες αποτελούν πλέον αντίσταση, η οποία για όσο χρονικό διάστημα δεν διασπάται ανοδικά, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης της πτωτικής τάσης και δεν μπορεί να αποκλεισθεί η σταδιακή επέκταση της υποχώρησης προς τα χαμηλά έτους.
Το σχόλιο της Πήγασος
Με νέες απώλειες 4,6% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.560 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 78 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 7,973 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του έτους στα 56,37 εκ. ευρώ.
Με ηπιότερους ρυθμούς συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η πτωτική πορεία της αγοράς αφού δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική αλλαγή στο οικονομικό προσκήνιο εντός ή εκτός των τειχών. Μικρής εμβέλειας επίδραση στην αγορά προς την θετική κατεύθυνση έτυχε η ανακοίνωση της πρόσληψης των συμβούλων για λογαριασμό της κυβέρνησης για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας η οποία ωστόσο θα έχει πολλά στάδια και άρα αρκετό χρόνο στην διεκπεραίωση της. Τα ως τώρα αποτελέσματα μόνο υποστηρικτικά δεν μπορούν να θεωρηθούν αφού η συρρίκνωση της κερδοφορίας αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τις αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις κατεβάζοντας τα μεγέθη κερδοφορίας του εξαμήνου κάτω από το 1 δις. ευρώ. Και εδώ βέβαια το πρόβλημα που δημιουργείται δεν έχει να κάνει με τα επενδυτικά χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς η οποία έχει τιμολογήσει σε υπερθετικό βαθμό αυτή την εικόνα αλλά με το πρόγραμμα εσόδων του Δημοσίου το οποίο θα χρειαστεί να βρει τρόπο για να αναπληρώσει τα χαμηλά έσοδα από την φορολόγηση των κερδών, την πολύ περιορισμένη έκτακτη εισφορά της χρήσης του 2010 και τα μηδαμινά έσοδα από την φορολόγηση των μερισμάτων. Η απαισιόδοξη εικόνα συμπληρώνεται από την σχετικά εύκολη διάσπαση τεχνικών και ψυχολογικών στηρίξεων σε Ευρώπη και Αμερική η οποία συνοδεύτηκε από αρνητικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών για απασχόληση, κατοικίες και λιανικές πωλήσεις.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τις 1.516 μονάδες, μετά από 178 μονάδες πτώσης αποφορτίζοντας πλήρως το ισχυρό κλίμα ανόδου που επικράτησε τον Ιούλίο στην αγορά. Οι ταλαντωτές έχουν προσεγγίσει -χωρίς να εισέλθουν- βραχυπρόθεσμα υποτιμημένα επίπεδα επιβραδύνοντας την ταχύτητα της πτώσης. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες διατηρούν ανέπαφα τα σήματα πώλησης και η εξελισσόμενη ανοδική διόρθωση είναι εντός προγράμματος με βέλτιστο πέρας τις 1580 μονάδες. Οι μικρές αντιδράσεις συνοδεύονται από χαμηλούς τζίρους οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους γεγονός που στερεί από την αγορά την δυνατότητα επιλογών και διάχυσης της ανόδου. Ως πιθανότερο σενάριο κίνησης για την επόμενη εβδομάδα είναι η διατήρηση της εικόνας αδυναμίας η οποία με την εώς τώρα δομή της πτώσης έχει βάλει πολύ σοβαρά στο τραπέζι -σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο- την επαναπροσέγγιση των χαμηλών του Ιουνίου (1.400 μονάδες). Το σενάριο αυτό αναιρείται μόνο σε ανοδική υπέρβαση των 1.640 μονάδων.
Αν και η αγορά βρίσκεται σε αποτιμήσεις που ιστορικά θεωρούνται υποτιμημένες η απώλεια κάποιας εσωτερικής δυναμικής από ένα ισχυρό καταλύτη εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την αγορά. Σαφώς οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον τραπεζικό κλάδο μπορούν να δώσουν περισσότερα κίνητρα αγορών και βελτίωσης των αποτιμήσεων. Ωστόσο ένας μήνας αναμονής είναι σημαντικός χρηματιστηριακός χρόνος μέχρι να ανακοινωθούν οι αποτιμήσεις και εν συνεχεία να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Ενδιάμεσα η εγχώρια αγορά θα πρέπει να βρει καινούριες αφορμές υποστήριξης οι οποίες στην παρούσα φάση θα πρέπει να τύχουν και κάποιου ανάλογου θετικού κλίματος στο εξωτερικό για να έχουν αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου παραμένουμε σε στάση αναμονής αναφορικά με τις τοποθετήσεις περιμένοντας καλύτερες προϋποθέσεις εισόδου στην αγορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr