Το κλίμα όμως δεν είναι καλό ούτε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι ανησυχίες των επενδυτών κορυφώνονται και εκτός των μετοχών πιέζεται και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Στην Αθήνα η προσμονή των αποτελεσμάτων φέρνει πιέσεις. Δημοσίευμα του Bloomberg σήμερα σημειώνει πως τα αποτελέσματα των τραπεζών θα είναι πολύ αρνητικά και θα αυξήσουν τις πιέσεις για συγχωνεύσεις.
Το κρίσιμο σημείο για το γενικό δείκτη είναι οι 1.565 μονάδες. Προς το παρόν τις κρατάει η αγορά με «νύχια και με δόντια». Όμως δεν είναι μόνο η τεχνική αδυναμία, αλλά και η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς ξένων επενδυτών. Λίγοι είναι οι επενδυτές πλέον στο ΧΑ και αν δεν υπάρξουν καταλύτες και αν δεν επιστρέψουν οι ξένοι το ΧΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από το βάλτο.
Ο γενικός δείκτης χάνει 1,67% και βρίσκεται στις 1.572 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 19 εκατ. ευρώ. Στα 10 ευρώ βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, άνω του 2% είναι οι απώλειες για Alpha Bank και Eurobank και άνω του 3% για Κύπρου και Πειραιώς. Μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει αγοραστές και φαίνεται πως κάποιος ενισχύει τη θέση του στη μετοχή. Πτωτικά κινείται ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ και σταθεροποιητικά η ΔΕΗ.
Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 16 ενισχύονται και 73 υποχωρούν. Η ΕΒΖ έχει ξανά σημαντικές απώλειες. Χάνει έδαφος η Sciens και η Μηχανική (λόγω αναβολής πληρωμής μερίσματος).
Στο "κόκκινο" η Ευρώπη - Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα
Συνέχεια απωλειών για την Ευρώπη, με τον μεταλλουργικό και ενεργειακό κλάδο να βρίσκονται υπό πίεση, στον απόηχο των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και για διπλή ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.
Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρεί 1,15% στις 5.175 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC χάνει 1,33% στις 3.506 μονάδες, ενώ στη Γερμανία ο DAX σημειώνει απώλειες 0,95% στις 5.954 μονάδες. Σημειώνεται πως ο δείκτης ISEQ της Ιρλανδίας υποχωρεί κατά 4,1%.
Στο -1,24% βρίσκεται ο Stoxx Europe 600, διαμορφωμένος στις 250,62 μονάδες.
Υπάρχει κίνδυνος διπλής ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν σε περικοπές δαπανών προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Stiglitz σε ραδιοφωνικό σταθμό του Δουβλίνου, ''το να κόβεις χωρίς κριτήριο όλες τις επενδύσεις μόνο και μόνο για να δείχνει μικρότερο το έλλειμμα είναι πολύ ανόητο". Ο καθηγητής του Columbia University τονίζει, επιπλέον, ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για μείωση του ελλείμματος στο ''πλασματικό'' 3%, είναι μονόπλευρες και καθώς το ποσοστό αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, όλα αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν σε διπλή ύφεση.
Σημειώνεται πως το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλό 9ετίας, στα 106,80 γιεν, έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.
Στο -2,43% κινείται η Antofagasta, η οποία παρά την αύξηση ύψους 91% στην κερδοφορία της, ανακοίνωσε πως η παραγωγή χαλκού θα είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους. Στο -2,66% κινείται η Rio Tinto και στο -1,33% η Anglo American.
Πτωτικά κατά 14,65% κινείται η CRH, η οποία εμφάνισε πτώση πάνω από 13% στα κέρδη του α΄εξαμήνου.
Στο «κόκκινο» και ο τραπεζικό κλάδος, με τη Societe Generale να χάνει 1,85% και τη Naxitis 1,04%.
Στον αντίποδα, κέρδη ύψους 2,57% εμφανίζει η Persimmon, η οποία εμφάνισε αυξημένο όγκο πωλήσεων.
Αύξηση 2,5% εμφάνισαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat. Επιπλέον, σε ετήσια βάση, οι εργοστασιακές παραγγελίες ανήλθαν 22,6%. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο ύψους 1,5% σε μηνιαία και 24,1% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται πως οι παραγγελίες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω το Μάιο στο 4,1%.
Με ρυθμό 2,2% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία κατά το β' τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, στον απόηχο των υψηλών εξαγωγών και επενδύσεων. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο σε τριμηνιαία βάση, από την ενοποίηση της Γερμανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο ύψους 3,7%.
Το εξωτερικό εμπόριο και οι ακαθάριστες κεφαλαιουχικές επενδύσεις συνέβαλαν κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr