Κέρδη στη Wall
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την απρόσμενα σημαντική άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, η οποία ενθάρρυνε τους επενδυτές. Ακόμη, την άνοδο στήριξαν τα αποτελέσματα της Wal-Mart Stores και της Home Depot, καθώς δημιουργούν θετικές προσδοκίες για την πορεία των λιανικών πωλήσεων και της κατανάλωσης.
Στο +1,9% βρέθηκε η Wal-Mart, η οποία εμφάνισε αύξηση κερδών και πωλήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του λιανεμπορικού κολοσσού ανήλθαν σε 3,75 δισ. δολάρια ή 97 σεντς ανά μετοχή, από 3,58 δισ. δολ. ή 89 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% στα 103 δισ. δολάρια, από 100,17 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 96 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις της τάξης των 105,4 δισ. δολαρίων.
Αύξηση κερδών και πωλήσεων εμφάνισε ο «γίγαντας των ειδών για το σπίτι» Home Depot, κατά το δεύτερο τρίμηνο χρήσης. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,19 δισ. δολάρια ή 72 σεντς ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 1 Αυγούστου, από 1,12 δισ. δολ. ή 66 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Στο +4,7% η μετοχή της Home Depot.
Ανοδικά κατά 1,88% κινήθηκε η DuPont και κατά 1,28% η Intel, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής.
Στο +28% βρέθηκε η Potash μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς της στην BHP Billiton ύψους 39 δισ. δολαρίων. «Το διοικητικό συμβούλιο της Potash θεωρεί ομόφωνα ότι η πρόταση της BHP Billiton υποτιμά σημαντικά την αξία της Potash Corp. και δεν αντιπροσωπεύει ούτε την αξία της ηγετικής μας θέσης σε μια στρατηγικά σημαντική βιομηχανία ούτε τις απαράμιλλες προοπτικές για την ανάπτυξή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της εταιρείας, Ντάλας Χόουι.
Αύξηση 1% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή κατά το μήνα Ιούλιο στις ΗΠΑ, έναντι πτώσης 0,1% τον Ιούνιο, με φόντο την υψηλότερη παραγωγή στις αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve. Σημειώνεται ότι η άνοδος ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση ύψους 0,6%. Αναλυτικά, η εργοστασιακή δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 1,1%, μετά από κάμψη 0,5% τον Ιούνιο.
Στο 0,2% ανήλθε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο, έναντι ανόδου ύψους 0,1% που έκαναν λόγο οι αναλυτές, καταγράφοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 4,2%, από αύξηση 2,8% τον Ιούνιο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε αύξηση 0,3%, έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3%.
Οι τιμές των πρώτων υλών σημείωσαν άνοδο 2,7%, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 0,9%, ενώ οι τιμές τροφίμων εμφάνισαν αύξηση 0,7%.
Κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση των ανεγέρσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών σημείωσαν άνοδο ύψους 1,7% στις 546.000 μονάδες, σε ετήσια βάση, έναντι 555.000 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο τα μεγέθη αναθεωρήθηκαν στις 537.000 από 549.000 κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Ακόμη, κατά το μήνα Ιούλιο, οι άδειες για κατασκευή κατοικιών υποχώρησαν 3,1% στις 565.000, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009.
Ανοδικά η Ευρώπη
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με φόντο τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και την άνοδο του κλάδου των μεταλλευμάτων, εν μέσω του ράλι που σημειώνουν τα μέταλλα.
O δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,6% στις 257,06 μονάδες, μετά από σταθεροποιητικό κλείσιμο χθες. Στα 1,2883 δολάρια ενισχύεται το ευρώ.
Έτοιμη να επεκτείνει ή να μειώσει τα νομισματικά μέτρα στήριξης ανακοίνωσε πως είναι η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΒοΕ, Mervyn King, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας George Osborne, τόνισε πως ο πληθωρισμός είναι έτοιμος να υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, λόγω της ανεκμετάλλευτης δυναμικότητας της οικονομίας. Συμπλήρωσε, δε, πως υπάρχει πιθανότητα να συνεχίσει να γράφει επεξηγηματικές επιστολές τους προσεχείς μήνες, καθώς ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του στόχου έως το τέλος του 2011.
Στο +2,5% βρέθηκε η Barclays, η οποία θα καταβάλει το ποσό των 298 εκατ. δολάρια, μετά από διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η βρετανική τράπεζα φέρεται να απέκρυπτε επί μία δεκαετία τραπεζικές συναλλαγές σε χώρες υπό καθεστώς κυρώσεων, μεταξύ των οποίων σε Κούβα, Ιράν και Λιβύη.
Άνοδος 6,04% για την Aegon. Ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των υπολοίπων 2 δισ. ευρώ της κρατικής βοήθειας μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2010, ενώ αναμένει την έγκριση από την Κομισιόν.
Κέρδη 1% για τη δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg, που ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κερδών στο εξάμηνο και αναβάθμιση του outlook για το σύνολο του έτους.
Η Schindler ενισχύθηκε κατά 2,5%, καθώς τα κέρδη δευτέρου τριμήνου ανήλθαν σε 178 εκατ. ελβετικά φράγκα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η OC Oerlikon κατέγραψε κέρδη 3,1%. Οι ζημιές πρώτου εξαμήνου της εταιρίας μειώθηκαν σε 51 εκατ. ελβετικά φράγκα, χάρη στην αύξηση της ζήτησης, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν διπλάσια ζημία.
Στο +1,9% η Galenica. Τα καθαρά κέρδη της ελβετικής φαρμακευτικής αυξήθηκαν κατά 1,3% το πρώτο εξάμηνο, στα 117,4εκατ. ελβετικά φράγκα.
Απρόσμενη πτώση, στις 14 μονάδες, εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία κατά το μήνα Αύγουστο έναντι 21,2 μονάδων κατά τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος κατά το μήνα Αύγουστο.
Ακόμη, ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις 44,3 μονάδες από 14,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, η δυναμική ανάπτυξη της Γερμανίας του δευτέρου τριμήνου είναι μάλλον απίθανο να διατηρηθεί.
Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρέμεινε ωστόσο μία ολόκληρη μονάδα πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ). Τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ανέλθει στο 3,2%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,2%. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία πτώση κατά 0,1%.
Στα 4,6 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο από 7,4 δισ. ευρώ το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4% από τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν σε 134 δισ. ευρώ.
Ξέσπασε το ΧΑ επαναφέροντας στο προσκήνιο το ανοδικό σενάριο
Ξέφυγε ανοδικά το ΧΑ την πιο κατάλληλη στιγμή και προτού διασπάσει κρίσιμες στηρίξεις και φέρει ξανά στο προσκήνιο το αρνητικό σενάριο. Σήμερα σε μία συνεδρίαση πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες κατάφερε να ενισχυθεί κατά 2,81% και να κλείσει στις 1.678,06 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να βελτιώνεται αλλά να μην ξεπερνά τα 79 εκατ. ευρώ.Το σήμα για αλλαγή πλεύσης έδωσαν οι τράπεζες που άλλαξαν τελείως πρόσωπο και από εκεί που χθες εμφανίζονταν αδύναμες, σήμερα έδειξαν πως οι αγοραστές διψάνε για να τις αγοράσουν.
Φυσικά επανήλθαν στα χρηματιστηριακά γραφεία σενάρια συγχωνεύσεων αλλά και πώλησης δραστηριοτήτων εξωτερικού. Alpha Bank και Eurobank κέρδισαν κυρίως τις εντυπώσεις καταγράφοντας μεγάλη άνοδο. Η πρώτη είχε και σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές από τις άλλες τραπεζικές μετοχές. Στο χορό μπήκε όμως και η Εθνική Τράπεζα. Ενώ τις προηγούμενες μέρες πάλευε με τα 10,3 ευρώ σήμερα ξέφυγε και έφτασε τα 10,79 ευρώ που ήταν και το υψηλό ημέρας.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η ATE Bank ενώ μικρότερα ήταν τα κέρδη των Τράπεζα Πειραιώς και Marfin και ακόμα μικρότερα της Κύπρου.Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,9% φτάνοντας τις 820 μονάδες και διασπώντας ανοδικά τους κινητούς μέσους των 30 ημερών (απλό και εκθετικό) δίνοντας ξανά σήμα για αγορά εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί η διάσπαση. Ανάλογη κίνηση έγινε στο γενικό δείκτη και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αυτό τεχνικά σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για την προσέγγιση των νέων υψηλών. Φυσικά χρειάζεται επιβεβαίωση της διάσπασης.
Η άνοδος του ΧΑ βρήκε αρωγό τις ξένες αγορές, αφού αποτελέσματα και μακροοικονομικά στοιχεία από ΗΠΑ ήταν θετικά και έδωσαν κέρδη στους ξένους δείκτες. Από τις μετοχές που έκαναν πράξη 140 ενισχύθηκαν και 51 υποχώρησαν. Πλην των τραπεζών καλά τα πήγε η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και η Τιτάν, ενώ υστέρησε ο ΟΠΑΠ. Εξαιρετικές επίσης ήταν οι MIG και Βιοχάλκο. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Παρνασσός που και χθες ήταν στο Top 10. Έντονα ανοδικά κινήθηκε η Ικτίνος, η Τράπεζα Αττικής, η Τράστορ η Proton Bank και η ΤBank (πρώην Aspis Bank). Υποχώρησαν ΝΕΛ, Eurobrokers, Tζιρακιάν, Αλσίνκο και Κρέτα Φαρμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr