Πτώση στη Wall
Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και η στασιμότητα στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο απογοητεύουν τους επενδυτές.
Στο -6,9% έκλεισε η Big Lots, η εταιρεία λιανικών πωλήσεων που ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν μόλις 3,8%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση τουλάχιστον 5%. Οι αδύναμες πωλήσεις του Ιουλίου έπληξαν και την J.C. Penney, η οποία υποχώρησε κατά 7,4%, και την Ross Stores η οποία βρέθηκε στο -4,8%.
Στον αντίποδα, κέρδη της τάξεως του 7,9% σημείωσε η MetroPCS Communications, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500. Τα κέρδη τριμήνου της εταιρείας εξέπληξαν τους αναλυτές και την αγορά, καθώς ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων.
Η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, και ιδιαίτερα αυτές του σιταριού, λόγω μεγάλης περιόδου ξηρασίας που διανύει η χώρα, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές που συνδέονται με τον κλάδο, όπως η Archer Daniels Midland η οποία βρέθηκε στο +5,5% και η Monsanto η οποία κέρδισε 3,7%. Στο +4,7% βρέθηκε και η CF Industries Holdings.
Αύξηση κατά 19.000 παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, προς έκπληξη των αναλυτών. Αύξηση κατά 19.000 παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, εκπλήσσοντας τους αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στα 479.000, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση στις 453.000 την εβδομάδα που έληξε στις 31 Ιουλίου.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, που δίνει πιο ακριβή μέτρηση της πορείας της απασχόλησης, αυξήθηκε κατά 5.250, στις 453.250 αιτήσεις.
Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραφαν κέρδη, μετά τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, επικράτησε νευρικότητα, κλείνοντας με μεικτά πρόσημα. Η μετάθεση σημαντικών αποφάσεων για την επόμενη συνεδρίαση από την ΕΚΤ, δημιούργησε μεικτές τάσεις, καθώς παρόλο που ο λόγος του επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν αισιόδοξος, δεν αναφέρθηκε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, στις προθέσεις της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων. Σημειώνεται εδώ ότι η απόφαση της ΕΚΤ, πριν από περίπου 2 μήνες, για αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες είχε ανακουφίσει τις αγορές που ανησυχούσαν για την εξέλιξη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Απώλειες 0,2% σημείωσε ο δείκτης Stoxx Europe 600 στις 261,69 μονάδες.
Όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο δανεισμού για 16ο διαδοχικό μήνα. Εν τω μεταξύ, και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στο 0,5%.
Η ΕΚΤ χαιρετίζει τα αποτελέσματα των stress tests και είναι ''πολύ χαρούμενη'' καθώς σημείωσαν ''εντυπωσιακή'' επιτυχία, σύμφωνα με τον Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Ωστόσο, η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει «αβέβαιη» και «άνιση», αν και παρατηρείται βελτίωση στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στην αγορά χρήματος.
Επιπλέον, χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά ''κατάλληλα'' τα επιτόκια δανεισμού, σχολιάζοντας την -ομόφωνη - απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, αν και η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και οι ενδείξεις για το γ' τρίμηνο είναι καλύτερες του αναμενομένου, η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε κλίμα αβεβαιότητας, ενώ αναμένεται μετριοπαθής και άνιση ανάπτυξη στο σύνολο του έτους.
"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι νικήσαμε" είπε αναφορικά με την ανάκαμψη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τονίζοντας πως η ΕΚΤ έχει ακόμη πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της γερμανικής Commerzbank και της βρετανικής Barclays.
Κέρδη 1,5% για την Commerzbank. Στα 352 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη περί τα 122 εκατ. ευρώ.
Απώλειες 4,7% για τη μετοχή της Barclays. Κατά 29% αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η κερδοφορία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,43 δισ. στερλίνες (3,9 δισ. δολ), από 1,89 δισ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 2,26 δισ. στερλινών. Ωστόσο τα έσοδα μειώθηκαν.
Κατά 5,2% υποχώρησε η Unilever. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 39%, το β’ τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, τα κέρδη της ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ, έναντι 833 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,4% στα 11,8 δισ. «Πρόκειται για ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας», σχολίασε στη σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία.
H Aviva, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Βρετανίας ενισχύθηκε κατά 7,2%, καθώς τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο μεταλλευτικός γίγαντας Rio Tinto σημείωσε άνοδο 1,45%. Τα κέρδη πρώτου εξαμήνου σκαρφάλωσαν στα 5,85 δισ. δολάρια ενώ ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 45 σεντς ανά μετοχή.
Τα... 25 δισ. ευρώ έριξαν το Χ.Α.
Ακόμα προσπαθεί να συνέλθει η αγορά από την αναγγελία επέκτασης της ρευστότητας των τραπεζών κατά 25 δισ. ευρώ. Ταυτόρονα, τόσο οι δηλώσεις Τρισέ ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι προς στο παρόν αβέβαιη, όσο και τα άσχημα μηνύματα ως προς την ανεργία στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν το πάτημα για να εκδηλωθούν πιέσεις. Πιέσεις που με μία πιο προσεκτική ματιά θα δει κανείς ότι αφορούν τις μετοχές εκείνες που έχουν «διαπρέψει» στο ταμπλό τον τελευταίο μήνα ή τις τελευταίες μέρες.
Για τις τράπεζες δεν υπάρχει αμφιβολία, αφού τον περασμένο μήνα κατέγραψαν αποδόσεις μέχρι 80% (π.χ. το Τ.Τ.). Για άλλες περιπτώσεις μετοχών, όπως η ΔΕΗ ή ο Μυτιληναίος το πάρτι των τελευταίων ημερών οδήγησε σε εντολές πώλησης μόνο και μόνο για την εξασφάλιση κερδών. Οι απώλειες για τη ΔΕΗ ξεπέρασαν το 6%, υποχωρώντας στα 13 ευρώ, μετά τη διάψευση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να πουλήσει. Πτώση 6,26% για τη Βιοχάλκο και 5,21% για τον Μυτιληναίο(μία μέρα μετά την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων 6μήνου).
Οι πιέσεις συνεχίστηκαν για την Eurobank, με τη μετοχή να υποχωρεί πάνω από 3%. Σημειωτέον, ότι η μετοχή κατέγραψε από τα υψηλότερα κέρδη τον Ιούλιο με απόδοση που υπερέβη το 60%. Πτώση 2,73% για την ΕΤΕ, που επέστρεψε κάτω από τα 12 ευρώ, κλείνοντας στα 11,77 και με όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων. Κατά 2,58% υποχώρησε η Πειραιώς, 2,445 η Alpha και 2,26% το Τ.Τ. Δεδομένης της βαρύτητας που έχουν οι τράπεζες στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, έτσι εξηγούνται οι απώλειες του 1,81% και το κλείσιμο στις 1.745,30 μονάδες.
Από χθες το “R” είχε σταθεί στη δυσκολία διάσπασης των 1.780 μονάδων. Η διάσπασή τους, με υψηλό στις 1.793 ήταν πρόσκειροι, αφού απουσιάζουν όλοι εκείνοι οι καταλύτες για τη συντήρηση θετικού κλίματος. Ταυτόχρονα, η θερινή ραστώνη και το... πνεύμα των διακοπών αποθαρρύνει τους επενδυτές για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει προς στο παρόν φως για deals στις τράπεζες. Κατά τα άλλα, από τον 20άρη ξεχώρισαν oι Coca Cola, Jumbo και Ελλάκτωρ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 107 εκατ. ευρώ, ενώ η αναλογία κερδισμένων και μετοχών με απώλειες διαμορφώθηκε οριακά υπέρ της δεύτεερης κατηγορίας. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 99 υποχώρησαν και 85 ενισχύθηκαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr