Στο "κόκκινο" η Wall
Απώλειες σημειώθηκαν η αμερικανική αγορά, με τα απογοητευτικά, πέραν της Pfizer, εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις αμετάβλητες καταναλωτικές δαπάνες, να κλέβουν την «παράσταση» της σημερινής συνεδρίασης.
Πτώση 3,6% για την Procter & Gamble, η οποία εμφάνισε κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Αναλυτικά, η κερδοφορία της μειώθηκε 12% κατά το δ΄ τρίμηνο χρήσης, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 2,19 δισ. δολάρια, ήτοι 71 σεντς από 2,47 δισ. δολάρια, ήτοι 80 σεντς κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 73 σεντς ανά μετοχή. Επιπλέον, οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 5% στα 18,9 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το CEO της, Bob McDonald, η εταιρεία αναμένει άνοδο κατά 2 με 4% στις καθαρές πωλήσεις της για το έτος 2011 και κέρδη ανάμεσα στα 3,91 με 4,01 δολάρια ανά μετοχή.
Πτώση 10% κατέγραψε η Dow Chemical, παρόλο που επέστρεψε στην κερδοφορία στο β΄ τρίμηνο, εμφανίζοντας κέρδη ύψους 651 εκατ. δολαρίων, ήτοι 50 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών ύψους 344 εκατ. δολαρίων, ήτοι 47 σεντς ανά μετοχή. Ακόμη, τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 13,6 δισ. δολάρια από 11,3 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 55 σεντς ανά μετοχή.
Ανοδικά κατά 5,3% κινήθηκε η Pfizer, μετά την άνοδο 9,5% στα κέρδη β΄τριμήνου, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, καθώς η φαρμακοβιομηχανία μείωσε το κόστος της, ενώ ταυτόχρονα, εμφάνισε αύξηση στις πωλήσεις της, μετά την εξαγορά της Wyeth.
Στο +0,2% βρέθηκε η Genzyme, η οποία φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εξαγορά της από τη Sanofi-Aventis. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Sanofi κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της Genzyme, ύψους 67-70 δολαρίων ανά μετοχή. Την ίδια ώρα οι μέτοχοι της Genzyme φαίνεται να αναμένουν προσφορά άνω των 80 δολαρίων ανά μετοχή ή 21,3 δισ. δολαρίων. Στο +0,7% βρίσκεται η Sanofi.
Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσo και το προσωπικό εισόδημα κατά το μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, έναντι αυξήσεων 0,1% το Μάιο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αύξηση 0,1%. Ακόμη, το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο, μετά την αύξηση 0,4% τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σημειώνεται πως ο βασικός δείκτης για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω των απότομων διακυμάνσεων που σημειώνουν παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,4%.
Πτώση 2,6% εμφάνισε ο δείκτης των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούνιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 75,7 μονάδες. Σημειώνεται πως το Μάιο είχαν καταγράψει "βουτιά" 30%, μετά τη λήξη των φορολογικών κινήτρων που πρόσφερε η κυβέρνηση για αγορά ακινήτου. Κατά το μήνα Μάιο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 77,7 μονάδες από 110,9 μονάδες τον Απρίλιο. Ακόμη, ο δείκτης βρίσκεται κατά 18,6% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο του Ιουνίου 2009, όπου διαμορφωνόταν στις 93 μονάδες.
Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες των εργοστασίων υποχώρησαν 1,2% στα 406,41 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,5%, μετά την αισθητή πτώση 1,4% του Μαΐου. Ακόμη, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι παραγγελίες για μηχανήματα του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίες υποχώρησαν 23,2%, ενώ οι παραγγελίες για στρατιωτικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, οι οποίες μειώθηκαν κατά 41%. Οι παραγγελίες, δε, για διαρκή προϊόντα μειώθηκαν 1,2% και για τα μη διαρκή κατά 1,3%. Στον αντίποδα, οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά προϊόντα εκτός του στρατιωτικού κλάδου και αερομεταφορών αυξήθηκαν 0,2%, ενώ τα αποθέματα των εργοστασίων εμφάνισαν πτώση 0,1%.
Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Σε κατοχύρωση κερδών προέβησαν σήμερα οι επενδυτές στην Ευρώπη, μετά το «ράλι» άνω του 2% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της BMW και της Deutsche Post, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τις απώλειες, ωστόσο όμως οι δείκτες έδειξαν κάποιες αντιστάσεις κλείνοντας με μεικτά πρόσημα παρόλο που αναδύθηκαν εκ νέου ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Κατά 0,4% υποχώρησε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe στις 261,08 μονάδες, ενώ μια μέρα νωρίτερα έκλεισε στο +2,6%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών μηνών. Από τα χαμηλά έτους (25/5) ο δείκτης έχει κερδίσει 12%.
Ξεπέρασε τα 1,32 δολάρια το ευρώ, «αγγίζοντας» νέο υψηλό τριών μηνών, στον απόηχο της ραγδαίας πτώσης του δολαρίου έναντι του γιέν. Σημειώνεται ότι το δολάριο υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Νοέμβρη του 2009, κάτω από τα 86 γιέν. Ειδικότερα, την άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος στηρίζουν οι ανησυχίες για περαιτέρω νομισματική «χαλάρωση» στις ΗΠΑ, αλλά και οι ενδείξεις πως η Ιαπωνία δεν προτίθεται να παρέμβει για να διακόψουν την άνοδο του γιέν έναντι του δολαρίου.
Υπό πίεση ο μεταλλουργικός κλάδος. Στο -1,06% η BHP Billiton.
«Βουτιά» 27% για τη Sky Deutschland, η οποία προχωρά σε άντληση τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Ακόμη, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές ύψους 81,9 εκατ. δολαρίων. Πτώση 1,9% καταγράφει η News Corp, η οποία κατέχει μερίδιο στην εταιρεία.
Απώλειες 1,53% για τη HSBC Holdings, στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ο οποίος ζητά γρήγορη μεταρρύθμιση των κανόνων των τραπεζών.
Άνοδος 3,1% για τη BMW. Τα κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκτοξεύθηκαν στα ύψη στο δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αγγίζοντας τα 834 εκατ. ευρώ, από 121 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Κατά 3,9% ενισχύθηκε η Deutsche Post. Η εταιρεία ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 22,7%, στα 81 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ανακοινωθέντα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Κατά 0,3% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ευρωζώνης Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν άνοδο κατά 3%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,4% σε μηνιαία και άνοδο κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των κλάδων των κατασκευής και της ενέργειας, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,1% και 1,9%, αντίστοιχα.
Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη άνοδος εμφανίστηκε στους δείκτες της Λετονία (+1,9%), της Ελλάδας και της Ουγγαρίας (+0,9%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Ιρλανδία (-1,1%), Δανία (-0,6%), στη Μεγάλη Βρετανία (-0,5%), Μάλτα και Πορτογαλία (-0.1%).
Profit taking στις τράπεζες, μεταστροφή ενδιαφέροντος σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola
Παρά τις διακυμάνσεις η αγορά έκλεισε άλλη μία μέρα με κέρδη. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 1,33%, στις 1.769,93 μονάδες, λόγω της δυναμικής αντίδρασης που βγήκε στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Coca Cola και τον ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στην Εθνική που επέστρεψε μετά τις 10 Μαϊου πάνω από τα 12 ευρώ. Στις υπόλοιπες τράπεζες, οι επενδυτές προτίμησαν να πάρουν τα κερδισμένα. Γενικότερα, στην αγορά η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες από τις τράπεζες.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Alpha κ. Ι. Κωστόπουλου μόνο τυχαίες δεν ήταν, αφού ο έμπειρος τραπεζίτης συνηθίζει να μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει, που σημαίνει ότι τα λεγόμενά του σε κυριακάτικη εφημερίδα αποτελούν τον προάγγελο εξελίξεων και ανακατατάξεων στον κλάδο. Εκεί όμως, βασίστηκε η αντίδραση του Χ.Α. τη Δευτέρα. Σήμερα, η μέρα ήταν διαφορετική, αφού στο προσκήνιο ήρθαν οι μετοχές που συνήθως λειτουργούν ως ρεζέρβες στις διακυμάνσεις του δείκτη ή όταν η τάση πάει να φύγει προς στα κάτω.
Οι ανακατατάξεις λόγω τρόικας στη ΔΕΗ έδωσαν ώθηση 4,64% στη μετοχή, που έκλεισε πάνω από τα 13 ευρώ. Κέρδη 3,81% κατέγραψε ο ΟΤΕ στα 6,54 ευρώ, 3,725 η Coca Cola και 3,48% ο ΟΠΑΠ. Η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,26%, στα 12,05 ευρώ, αν και νωρίτερα βρέθηκε πολύ κοντά στα 12,20 ευρώ, διακινώντας 3,593 εκατ. τεμάχια, αποτέλεσμα εντολών αγοράς από χαρτοφυλάκια του εξωτερικού και συγκεκριμένα από οίκους που έχουν παρουσία στο city του Λονδίνου.
Στον αντίποδα με πτώση 3,21% έκλεισε η μετοχή του Τ.Τ., 3,02% της Alpha με 2,3 εκατ. τεμάχια, 2,09% της Marfin Popular, 2,09% η Eurobank, 1,61% η ΑΤΕ και 0,92% η Κύπρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά με τους επενδυτές να προβαίνουν σε αποκομιδή κερδών, έπειτα από το χθεσινό πάρτι. Τα άσχημα εταιρικά αποτελέσματα αποτελούν την αιτία για τη διόρθωση της Wall, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η αφομοίωση των τιμών και στο Χ.Α. είναι θέμα χρόνου.
Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 128,5 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα χαρτιά στο «συν», 101, έναντι 73 που υποχώρησαν. Η αντίσταση των 1.780 μονάδων, σχολιάζουν οι χρηματιστές, αποτελεί ένα ακόμα δύσκολο σκαλοπάτι που θα πρέπει ν’ «ανέβει» το Χ.Α. για να πείσει ως προς την αλλαγή της τάσης.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr