"Βουτιά" στη Wall
Με σημαντικές απώλειες «έκλεισε¨η αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά την κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, παρά το ''αντίβαρο'' των ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα, πραγματικότητα έγινε ο νέος χρηματοπιστωτικός νόμος «Ντοντ-Φράνκ», ο οποίος υπεγράφη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα είναι η FED, σε περίπτωση που η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδυνθεί σημαντικά ή πέσει πάλι σε ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ben Bernanke, κατά την κατάθεση του για την οικονομία στο αμερικανικό Κογκρέσο. "Παραμένουμε σε ετοιμότητα προκειμένου να αναλάβουμε περαιτέρω δράση με στόχο την προώθηση της επανόδου στην πλήρη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμών", δήλωσε ο Bernanke.
Σημειώνεται πως ο Bernanke δεν διευκρίνισε τα επιπλέον μέτρα, τα οποία μπορεί να πάρει η FED, εάν χρειαστεί.
Πρόσθεσε, δε, πως οι προοπτικές της οικονομίας είναι «ασυνήθιστα» αβέβαιες, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει ήπια οικονομική ανάπτυξη και χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού. Επιπλέον, τόνισε πως είναι νωρίς ακόμα να υπάρξει ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.
Στα ίδια επίπεδα, για πολύ καιρό ακόμα, εκτιμά πως θα παραμείνουν τα επιτόκια, ενώ πρόσθεσε πως δε συμφωνεί με μία γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Bernanke εκτίμησε πως οι πετυχημένες δημοπρασίες είναι θετικές, ενώ σημείωσε πως αν και οι ανησυχίες για την Ελλάδα και ευρύτερα για το ευρωπαϊκό χρέος έχουν ωθήσει χαμηλότερα τους δείκτες της Wall, δεν επηρεάζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το 2010 στο 3% με 3,5% από ανάπτυξη της τάξης του 3,2% με 3,7% προηγουμένως. Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της και για το 2011. Αντίστοιχα στο δ’ τρίμηνο η FED αναμένει την ανεργία στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί μεταξύ 8,3% έως 8,7% έναντι 8,1% έως 8,5%.
Τέλος, εστίασε "στα υποτιμημένα στοιχεία στο Ενεργητικό" πολλών μεγάλων εμπορικών τραπεζών, ως απότοκο αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης ύφεσης, την οποία διήλθε η αμερικανική οικονομία.
«Βαρίδι» στην αγορά αποτέλεσε και ο τεχνολογικός κλάδος, με τη Yahoo να σημειώνει απώλειες 8,75% μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.
«Βουτιά» 11% για τη SLM και απώλειες 0,64% και 1% για τις General Electric και IBM, αντίστοιχα. Στο -2,77% «έκλεισε» η Bank of America.
Στον αντίποδα βρέθηκαν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στο +6% η Freeport, της οποίας τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Κατά 1,52% ενισχύθηκε η Coca-Cola, που παρουσίασε αύξηση 16% στα κέρδη β' τριμήνου.
Ανοδος 1,20% για τη Wells Fargo, με την τράπεζα να εμφανίζει μικρή μείωση κερδών, αλλά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Κέρδη 6,86% κατέγραψε η Morgan Stanley, που το δεύτερο τρίμηνο επέστρεψε στην κερδοφορία. Επιστροφή στην κερδοφορία για τη Morgan Stanley το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς,. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,58 δισ. δολάρια ή 1,09 δολ. ανά μετοχή, από ζημιές ύψους 1,26 δισ. δολ. ή 1,10 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 53%, στα 7,95 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 57 σεντς ανά μετοχή, με έσοδα της τάξης των 8,11 δισ. δολαρίων.
Στο +1,21% η Apple, μετά την αύξηση στα κέρδη γ' τριμήνου χρήσης. Κατά 78% αυξήθηκαν τα κέρδη της εταιρείας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και «παίρνοντας» σημαντική ώθηση από την αύξηση της ζήτησης για τα iPhone και iPad. Στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 27 Ιουνίου η Apple πούλησε 3,3 εκατ. iPads και 8,4 εκατ. iPhones. Τα κέρδη του γνωστού κολοσσού αυξήθηκαν στα 3,25 δισ. δολάρια ή 3,51 δολάρια ανά μετοχή, από κέρδη της τάξης των 1,83 δισ. δολαρίων ή 2,01 δολαρίων ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 61% στα 15,7 δισ. δολάρια.
Δεύτερη μέρα κερδών στην Ευρώπη
Τη μεγαλύτερη άνοδο σε μία βδομάδα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, στον απόηχο των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Apple. Ακόμη, την άνοδο στήριξαν και τα αποτελέσματα της Fiat και Accor, αλλά και η συμφωνία για εξαγορά της SSL από τη Reckitt Benckiser. Ωστόσο, με το βλέμμα στα αποτελέσματα των stress tests είναι οι επενδυτές.
Κέρδη 1,4% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600. Απώλειες καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται στα 1,2764 δολάρια.
Τρία σενάρια αναμένεται να «συνοδεύσουν» τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests την ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιουλίου, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).
Όπως φέρεται να σημειώνει στο έγγραφό της η CEBS, οι 91 ευρωπαϊκές τράπεζες την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσουν:
α) τις εκτιμήσεις για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 το 2011,
β) ένα «σκληρό» σενάριο και
γ) ένα τρίτο σενάριο που περιλαμβάνει «το απόλυτο σοκ».
Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων των πιθανών ζημιών τους, λόγω της έκθεσής τους σε κρατικά ομόλογα, υπό τη σκιά μιας κρίσης χρέους.
Άνοδο 2,2% κατέγραψε η ARM, συνεργάτης της Apple, η οποία εμφάνισε άνοδο 78% στην κερδοφορία της, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Ράλι» 6,5% για τη Fiat, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία το β΄τρίμηνο, στον απόηχο υψηλότερων πωλήσεων.
Στο +5,6% βρέθηκε η Accor, μετά την άνοδο 6% στα κέρδη του α΄εξαμήνου, ενώ στο +33% κινήθηκε η SSL, μετά τη συμφωνία για εξαγορά της από τη Reckitt Benckiser (+3,5%) έναντι 1.163 πένες ανά μετοχή.
Κέρδη 2,6% για τη BHP Billiton, καθώς η παραγωγή του δ’ τριμήνου κατέγραψε ισχυρή άνοδο, ενώ στο +3% βρέθηκε η BP, μετά την συμφωνία πώλησης των παγίων της στη Βόρεια Αμερική και Αίγυπτο στην Apache έναντι 7 δισ. δολαρίων.
Στον αντίποδα, «βουτιά» 4,3% για τη Roche Holding.
Δεύτερη μέρα απωλειών στο Χ.Α
Μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές και το Χ.Α., αποτέλεσμα των αξιολογήσεων ανάλογα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το δεύτερο 3μηνο στο εξωτερικό, των μακρο/οικονομικών μεγεθών, αλλά και του τι τελικά θα προκύψει από τα stress tests των τραπεζών την ερχόμενη Παρασκευή στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις αυτές είναι αυτές στις οποίες πατούν οι επενδυτές και από τις οποίες χαράσσεται η στρατηγική βραχυπρόθεσμα, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα τα μάτια και η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη, αφενός στις εξελίξεις ως προς τα deals στις τράπεζες, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή θα συνέλθει η δϊυυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση Σάλλα και να προσληφθούν σύμβουλοι που θα τρέξουν τη διαδικασία. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests, στα οποία, ως γνωστόν συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες. Οι φήμες στην αγορά δίνουν και παίρνουν ως προς το ποιες τράπεζες «κόβονται» ή περνούν τις «εξετάσεις». Πάντως, πληροφορίες στην αγορά αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΑΤΕbank έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και της κεφαλαικής της επάρκειας.
Το επόμενο διάστημα, αξιολογεί η αγορά, θα είναι ιδιαίτερα θερμό για τον τραπεζικό κλάδο. Πλην όμως, σήμερα ο χαμηλός τζίρος καταδεικνύει αφενός το πόσο ευμετάβλητη είναι η αγορά και αφεταίρου δείχνει το που στρέφεται μεγάλο κομμάτι της ρευστότητας. Με τις συναλλαγές στα 75 εκατ. ευρώ (σ.σ. δηλαδή γυρίσαμε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ), περισσότερα από τα μισά, περίπου 38 εκατ. ευρώ έγιναν στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, την Εθνική την Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha. Πωλήσεις βγήκαν στο Τ.Τ. που υποχώρησε στα 3,30 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 2,37% και ακολούθως στην Alpha που υποχώρησε κατά 1,63%, αλλά με όγκο 2,459 εκατ. τεμαχίων.
Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στην ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 0,47%, Eurobank 0,39%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς στα 4,33 ευρώ. Κέρδη 1,86% για την Κύπρου, παρά την απειλή υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από την Moody’s. Άμυνα κράτησε η ΔΕΗ με κέρδη 0,7%, ενώ ξεχώρισε η αντίδραση 2,78% της Jumbo. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στα ψηλά ημέρας των 1.601 μονάδων διολίσθησε ως τις 1.566, για να κλείσει στο «μείο», δηλαδή με απώλειες 0,54%, στις 1.570 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr