Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές
Στο κόκκινο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυρίως λόγω της απογοήτευσης από τα εταιρικά κέρδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενισχύθηκε ως και 0,5%.Με απώλειες 3,11% έκλεισε η Deutsche Bank. Πτώση 5,2% για τη Barclays.
Με κέρδη 0,33% η General Electric. Κατά 16% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της General Electric στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, διαμορφούμενα στα 3,11 δισ. δολάρια ή 28 σεντς ανά μετοχή, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 4% στα 37,44 δολάρια.
Στο +1,96%ι η Daimler, μετά την συμφωνία για κοινοπραξία με τη Foton Motor. Στο +1,4% η Volkwagen.
Στα 3,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην ευρωζώνη κατά το μήνα Μάιο, έναντι πλεονάσματος ύψους 2,2 δισ. δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, τον Απρίλιο η ευρωζώνη εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι εξαγωγές ανήλθαν κατά 1,6% το Μάιο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 4,2%.
Βουτιά στη Wall
Πλήρως αποθαρρυμένοι εμφανίζονται οι επενδυτές στη Wall, μετά το νομοσχέδιο για την εποπτεία των αγορών που πέρασε χθες από την αμερικανική Γερουσία, αλλά και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και τα κατώτερα των προβλέψεων μακροοικονομικά στοιχεία.
Η εικόνα των εσόδων σε Citigroup, Bank of America, Google και General Electric απογοήτευσαν όπως φαίνεται την αγορά καθώς υπογραμμίζουν, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στον δρόμο της ανάκαμψης. Πρόσθετη πίεση έρχεται και από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε κάμψη 0,1% κατά το μήνα Ιούνιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δείχνοντας η εγχώρια ζήτηση είναι υποτονική.
Επιπλέον, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο βυθίστηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου. Στις 66,5 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο, από 76 μονάδες που ήταν στα τέλη Ιουνίου, έναντι 74,3 μονάδων που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Τα επίπεδα του Ιουνίου ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών.
Πτώση 8,2% για την μετοχή της Bank of America λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Κατά 5,3% υποχωρεί η Google καθώς η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον παγκόσμιο κυβερνοχώρο ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς.
Στον αντίποδα, η Charles Schwab ενισχύεται κατά 6,6%, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε η χρηματιστηριακή εταιρεία.
Κέρδη 24% για την RealD, στο ντεμπούτο της στο NYSE.
Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 5,5% στο Χ.Α.Αν και στο Χ.Α. διατηρήθηκε η ορμή από την πρόταση Σάλλα για την εξαγορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε Τ.Τ. και ΑΤΕ, οι 1.626 μονάδες 9κέρδη κοντά στο 1%0 απετέλεσαν το ταβάνι στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν και ο δείκτης έκλεισε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη, αυτή τη φορά οριακά 0,26%, στις 1.612,87 μονάδες. Οι συναλλαγές επανήλθαν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα χαρτιά να κλείνουν ανοδικά, 86, έναντι 76 που έκλεισαν με απώλειες. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,58%.
Σύμφωνα με την Πήγασος Χρηματιστηριακή, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με υποδειγματική διαγραμματική δομή έφθασε μέχρι το πρώτο όριο αντίστασης των 1.600 μονάδων όπου αναμενόμενα η προσφορά παρουσίασε αισθητή αύξηση λόγω των αυξημένων κερδών από τα χαμηλά της αγοράς. Οι ταλαντωτές μετά από καιρό προσέγγισαν τις υπεργορασμένες ζώνες χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται υπερτιμημένοι ενώ οι βασικοί κινητοί μέσοι παρέμειναν αγορασμένοι με δυνατές πλέον αποκλίσεις από τα σημεία καμπής τους.
Για τους «έχοντες ανάγκη να πιστέψουν» ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών κινείται στην περιοχή των 1.900 μονάδων και πριν από αυτό το επίπεδο υπάρχει η περιοχή των 1.780 μονάδων όπου εκτιμούμε ότι θα κριθεί η έκβαση της μάχης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.380 μονάδων. Αν και είναι ακόμα πρόωρο να διατυπωθεί εκτιμούμε ότι αυτό που θα κρίνει το ανοδικό ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το βάθος της διόρθωσης που θα ακολουθήσει το οποίο πολύ πιθανόν να ξεκινήσει λίγο υψηλότερα από τις 1.750 μονάδες».
Οι αναλυτές θεωρούν ακόμα πως, αν την προηγούμενη εβδομάδα οι πωλητές είδαν τις θέσεις τους να «ματώνουν», αυτή την εβδομάδα οι αγοραστές πέτυχαν ένα καίριο πλήγμα προκαλώντας την κάλυψη μέρους των ανοικτών θέσεων. Ο τραπεζικό κλάδος δικαίως συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού οι εξελίξεις ήταν επικεντρωμένες γύρω από αυτόν ενώ και σε επίπεδο αποδόσεων υπάρχουν ακόμα μεγάλες απώλειες από την αρχή του έτους που προσελκύουν κεφάλαια διαφορετικού χαρακτήρα. Σημαντικότερη ωστόσο εξέλιξη ήταν η ισορροπημένη άποψη που εκφράζεται για τον κλάδο από το εξωτερικό, γεγονός το οποίο ενδέχεται να βελτιώσει προοδευτικά το βαθμό εισροών.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν υλοποιηθεί η πρόταση της Τρ. Πειραιώς η αγορά φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση γεμίζοντας με επιχειρηματικό περιεχόμενο, φημολογία νέων προσεγγίσεων και σενάρια βγαίνοντας από τον εσωστρεφή κύκλο της αναδιάρθρωσης του χρέους, την έλλειψη ρευστότητας της γενικής οικονομίας και την ισχυρή ύφεση που καταγράφεται σε όλους σχεδόν τους κλάδους.
Τα περισσότερα κέρδη από τις τράπεζες του 20άρη καατέγραψε η μετοχή της Eurobank που ενισχύθηκε κατά 4,82%, Κύπρου 3,82%, Marfin Popular με 1,22%, Alpha 1,22% με εντυπωσιακό όγκο και την Παρασκευή, καθώς διακινήθηκαν 2,2, T.T. 1,22% με 1,483 εκαατ. τεμάχια, ATE 0,88% και ΕΤΕ 0,73%, στα 10,98 ευρώ (υψηλό 11,28 ευρώ) και συναλλαγές 3 εκατ. τεμαχίων. Αμετάβλητη στα 4,54 ευρώ παρέμεινε η μετοχή της Πειραιώς διακινώντας 1,1 εκατ. τεμάχια.
Σταύρος Κ. Χαρίτος
Κ. Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr