Πτωτικά η Wall
Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, αντιδρώντας στα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και στην πτώση στις εργοστασιακές παραγγελίες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν μισή ώρα πριν το τέλος της συνεδρίασης ένα εντυπωσιακό come back ενώ βρέθηκαν ακόμα και θετικό πρόσημο μετά από πτώση του Dow κατά 100 μονάδες. Ωστόσο, το γεγονός ότι τον Ιούνιο χάθηκαν 125.000 θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 9,5%, δεν άφησε τους δείκτες να κλείσουν στο «πράσινο».
Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν στη Wall την εβδομάδα που έληξε σήμερα, καθώς ο Dow υποχώρησε 4,5%, ο Nasdaq 5,9% και ο S&P 500 5%.
Στο -5,2% βρέθηκε η Verizon, ενώ με απώλειες 0,30% κινήθηκε η Alcoa και κατά 1,3% η J.P. Morgan.
Υπό πίεση ο τεχνολογικός κλάδος, με τη Wal-Mart Stores να έχασε 0,35% και τη Μerck 0,44%.
Απώλειες 9,8% για την Continental Airlines της οποίας τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου μείωσε η Solebury Research. Απώλειες 7,6% και για την Delta Air Lines και 5,9% για την US Airways Group
Με άνοδο 1% κινήθηκε η Eli Lilly, η οποία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της Alnara Pharmaceuticals.
Με θετικά πρόσημα κινήθηκε και ο μεταλλευτικός κλάδος, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να μειώσει το φόρο στα κέρδη των μεταλλευτικών εταιρειών. Κατά 1,19% ενισχύθηκε η Freeport-McMoRan Copper & Gold, κατά 0,23% η Titanium Metal και κατά 0,34% η Owens-IIIinois.
Μόλις στα 18 cents διαπραγματεύτηκε η Blockbuster, καταγράφοντας πτώση 21%, μετά την ειδοποίηση που έλαβε από τη διοίκηση του New York Stock Exchange ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαγραφής της από τα ταμπλό της Wall
Στο 9,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας των ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο από 9,7% που ανέμεναν οι αναλυτές, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, λόγω των προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων. Επιπλέον, τα μισθολόγια εκτός του αγροτικού τομέα μειώθηκαν κατά 125.000 τον Ιούνιο, καθώς οι 225.000 προσωρινοί υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση για τη διενέργεια της απογραφής του πληθυσμού απολύθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των προβλέψεων για απώλειες 110.000 θέσεων έναντι αύξησης της απασχόλησης κατά 433.000 τον Μάιο.
Σημειώνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα οι καταστάσεις μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 83.000 ενώ στο δημόσιο υποχώρησαν κατά 208.000. Ακόμη, οι μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,02 δολ. στα 22,53 δολάρια.
Ανώτερη των αναμενόμενων ήταν πτώση στις εργοστασιακές παραγγελίες το Μάιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 1,4%, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για κάμψη ύψους 0,5%. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, οι εργοστασιακές παραγγελίες ανήλθαν 1%.
Μεικτά πρόσημα η Ευρώπη
Εικόνα νευρικότητας και αναζήτησης κατεύθυνσης έδινε η σημερινή στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, μετά τις σημαντικές απώλειες της Πέμπτης, λόγω των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αλλά και για την ανάκαμψη των ΗΠΑ και της Κίνας. Τους δείκτες στήριξε σήμερα ο κλάδος των μεταλλουργιών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ το χθεσινό sell off ανέδειξε επενδυτικές ευκαιρίες.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σημαντικές απώλειες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 4,2%, ο CAC υποχώρησε 4,8% και ο DAX έχασε 3,9%.
Από τα χαμηλά πέντε εβδομάδων προσπαθεί να ανακάμψει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 βρέθηκε στο +0,9% στις 239,34 μονάδες. Ο δείκτης χθες απώλεσε το 2,5% της αξίας του. Με κέρδη 0,59% κινείται το ευρώ αυτή την ώρα, το οποίο διαμορφώνεται στα 1,2588 δολάρια.
Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των μετάλλων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να μειώσει το φόρο στα κέρδη των μεταλλευτικών εταιρειών. Στο +4,7% η Xstrata και στο +2,9% η BHP Bιlliton.
Με μικρές απώλειες 0,43% κινήθηκε η BMW και με κέρδη 2,74% η Renault. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων των συγκεκριμένων εταιρειών κατέγραψαν άνοδο τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.
«Άλμα» 20% για τη Dana Petroleum, μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η πετρελαϊκή KNOC σκέφτεται να προβεί σε πρόταση εξαγορά της εταιρείας ύψους 1,5 δισ. στερλινών.
Στο +0,52% η BP.
Κατά +1,5% η Deutsche Boerse, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της από τη Morgan Stanley.
Στο 3,4% η ThyssenKrupp μετά την αναβάθμιση της από την Goldman Sachs σε “buy” από “neutral” προηγουμένως.
Στον αντίποδα, απώλειες κατά 1,46% κατέγραψε η Nestle, μετά την υποβάθμιση σε «equal-weight» από «overweight» από τη Morgan Stanley.
Στο 10% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη κατά το μήνα Μάιο, αμετάβλητη σε σχέση με το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 10,1%. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι διαμορφώθηκαν στα 15,789 εκατ., καταγράφοντας άνοδο κατά 35.000.
Κατά 0,3% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη το Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημείωσε αύξηση κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο ύψους 0,2% και 3%, αντίστοιχα.
Μειωμένες κατά 2,1% εμφανίστηκαν οι αιτήσεις ανεργίας στην Ισπανία κατά το μήνα Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 83.834 αιτήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων παραμένει ο υψηλότερος στην ευρωζώνη, αλλά σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, και διαμορφώνεται στα 3.982.868.
Χ.Α.: Στο 34% οι απώλειες από την αρχή του έτουςΑν κάτι μπορεί να κρατήσει κανείςς από τη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι η αγορά δείχνει να έχει χτίσει βάση πάνω από τις 1.400 μονάδες. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, που θεωρούν ότι η όποια προσφορά βγαίνει, σκουπίζεται στα επίπεδα αυτά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν τα δεινά της ελληνικής οικονομίας.
Τυχόν διάσπαση των 1.400 μονάδων, ακόμα και των 1.370, τα οποία αποτελούν παράλληλα χαμηλά 14άρων ετών, είναι δυνατό να επαναφέρουν το Χ.Α. σε περίοδο δοκιμασίας με την στήριξη να εντοπίζεται ακόμα πιο κάτω, στις 1.300 μονάδες. Το νέο που χρήζει πολλάπλών ερμηνειών ήταν η δήλωση Ρεν ότι σχεδιάζεται μηχανισμός στην Ε.Ε. για ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών – μελών. Κι ενώ στην Ελλάδα τα μέτρα της κυβέρνησης τελούν υπό δοκιμασία, οι ξένοι περιμένουν απτά δείγματα προσπάθειας για επαναφορά της οικονομίας στον ίσιο δρόμο. Τα spreads παραμένουν στα ψηλά, δηλαδή πάνω από τις 700 μονάδες βάσης, με το επόμενο δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση και την αγορά, την έκδοση των εντόκων γραμματίων για μαζευτούν περί τα 4,5 δισ. ευρώ.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν απογοητευτική. Οι απώλειες στην αγορά ανήλθαν σε 0,64%, που για μερικούς «μεταφράζεται» ως περιορισμού των εντολών πώλησης, κάτι που προκύπτει και από τον τζίρο. Οι συναλλαγές την Παρασκευή ήταν πολύ χαμηλές, οι χαμηλότερες για φέτος, διαμορφούμενες στα 58 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στην αγορά ανέρχονται κοντά στο 34%. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε την Παρασκευή μόλις κατά 0,07%, παρά το γεγονός ότι η αγορά βρέθηκε στα ψηλά ημέρας, δηλαδή πάνω από τις 1460 μονάδες (σ.σ. τα οποία προσέγγισε ανεπιτυχώς και την Πέμπτη).
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε επιλεγμένες μετοχές. Οι τράπεζες λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα, δεν είναι και τόσο ελκυστικές για τους ξένους, οι οποίοι στρέφουν την προσοχή τους στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Στο προσκήνιο βρέθηκε την Παρασκευή η μετοχή της Jumbo, που ενισχύθηκε κατά 2%, ΕΛΠΕ με 1,69%, Τιτάν με 1,55%, Motor Oil με 1,48%, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ με 1,27% και 1,37% αντίστοιχα. Η ΔΕΗ «απώλεσε» τα αρχικά της κέρδη κλείνοντας στο +0,55%, Eurobank +1,03% και Πειραιώς +0,56%. Νέες απώλειες για την Εθνική, που υποχώρησε κατά 0,78%, στα 8,88 ευρώ και με όγκο 1,9 εκατ. τεμαχίων.
Στ.Κ.Χαρίτος Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr