Πιο συγκεκριμένα, στην αμερικανική αγορά, ο δείκτης Dow σημειώνει από την αρχή του έτους απώλειες 2,36%. Μάλιστα η κίνηση της Κίνας να χαλαρώσει την ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου δεν κατάφερε να ανατρέψει τη διόρθωση που προκάλεσαν οι φόβοι για τα κρατικά χρέη των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,5%, ενώ από τα υψηλά εξαμήνου της 22ας Απριλίου υποχωρεί κατά 11,6%. Την ίδια πορεία έχει ακολουθήσει και ο S&P 500, αφού από την αρχή του έτους έχει χάσει 3,6%, ενώ από τις 23 Απριλίου όταν και ξεκίνησε η διορθωτική πορεία έχει χάσει 11,5%. Μάλιστα, το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο, 136 επιχειρήσεις εισηγμένες στο δείκτη Standard & Poor's 500 είτε έχουν αυξήσει το μέρισμά τους είτε έχουν αρχίσει να καταβάλουν νέα μερίσματα, με αποτέλεσμα να έχουν ενισχύσει εφέτος τις πληρωμές προς τους μετόχους κατά 11 δισ. δολάρια, δε φαίνεται να δελεάζει τους επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν εμπιστευτεί πλήρως την αμερικανική αγορά.
Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η εικόνα των δεικτών δεν απέχει από αυτή των αμερικανικών δεικτών, ο FTSE 100 έχει χάσει από την αρχή του έτους 7,9% και από τις 15/4, όταν και είχε σημειώσει τα υψηλά εξαμήνου, οι απώλειες φτάνουν το 13%, ενώ ο CAC χάνει από την αρχή του έτους 11% και από τις 15/4 οι απώλειες φτάνουν το 12,1%. Ωστόσο, ο γερμανικός DAX φαίνεται να καταγράφει καλύτερη πορεία, καθώς από την αρχή του έτους βρίσκεται σε θετικό έδαφος, ενώ μέχρι τις 26 Απριλίου που είχε βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους, υποχωρεί κατά 2,8%. Με αυτά τα δεδομένα στα χρηματιστήρια δεν προκαλεί έκπληξη η άνοδος και στις τιμές των ομολόγων της Γερμανίας, που σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Και στην Ασία το εξάμηνο διαμορφώνεται στο ίδιο μοτίβο, καθώς ο Nikkei χάνει από την αρχή του έτους περίπου 9%, ενώ από τα υψηλά του έτους περίπου 14,5%, και ο Hang Seng υποχωρεί κατά 5% από την αρχή του έτους και από τα υψηλά εξαμήνου κατά 6,7%.
Στο μεταξύ, η διχογνωμία που κατεγράφη στη σύνοδο των G 20 το Σαββατοκύριακο στον Καναδά -με τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες να ζητούν αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ως «φάρμακο» για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση και την Ευρώπη να επιμένει σε ορθολογικοποίηση των δημοσίων οικονομικών και περιστολή των ελλειμμάτων- συμβάλλει στην αδυναμία χάραξης κατευθύνσεων από τις αγορές.
Για την πορεία των αμερικανικών δεικτών οι αναλυτές πιστεύουν πολύ στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχοντας υπεραντιδράσει απέναντι στα προβλήματα της ευρωζώνης, γι’ αυτό και τα θετικά μάκρο που αναμένονται θα αλλάξουν γρήγορα το κλίμα. Μάλιστα, ως σημαντική παράμετρος λαμβάνεται και η εταιρική κερδοφορία, η οποία αναμένεται πολύ σημαντική και ικανή ώστε να οδηγήσει σε θετικό έδαφος τους δείκτες.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr