Απώλειες στη Wall
Σταθεροποιητικά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μη μπορώντας να ανατρέψουν το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα, παρόλη την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση περί αποζημιώσεων των καπνοβιομηχανιών στην αμερικανική κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή αν και δημιούργησε θετικές προσδοκίες για την κερδοφορία των βιομηχανικών στους επενδυτές, η «θολή εικόνα» που άφησαν οι ανακοινώσεις για τα μακροοικονομικά στοιχεία επικράτησαν στην αγορά.
Σημαντικό στήριγμα στη Wall παρείχαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να διπλασιάσει το φάσμα διαθέσιμων συσκευών smartphones και wireless Internet. Η Sprint Nextel ενισχύθηκε κατά 6%, ενώ και η MetroPCS Communications κέρδισε 1,4% και η AT&T ενισχύθηκε κατά 1,3%.
Με κέρδη ύψους 1,35% κινήθηκε η Coca-Cola, με 1,03% η Cisco Systems, ενώ οριακά στο -0,01% βρέθηκε η Chevron.
Ανοδικά κατά 1,55% κινήθηκε η BP, παρότι ανακοίνωσε πως το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού θα κοστίσει 2,65 δισ. δολάρια, περίπου 300 εκατ. δολάρια περισσότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Απώλειες ύψους 0,83% για τη Kraft, η οποία αναμένεται να πουλήσει τις επιχειρήσεις της Cadbury στην Πολωνία στη Lotte Group.
Στο -1,6% βρέθηκε η J.P. Morgan, ενώ και η Boeing υποχώρησε κατά 1,4% και η Home Depot κατά 1,5%.
Άνοδο ύψους 0,4% εμφάνισε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, ενώ οι προσωπικές δαπάνες ανήλθαν κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα μετά φόρων κατέγραψαν άνοδο 0,5% κατά το μήνα Μάιο, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης για τα αμερικανικά νοικοκυριά «άγγιξε» υψηλό οκτώ μηνών. Η αύξηση αποδίδεται στις συνεχιζόμενα χαμηλές τιμές και στην μικρή βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας.
Στις 0,21 μονάδες υποχώρησε το Μάιο ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed, από 0,25 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Chicago Federal Reserve. Πάντως, ο κινητός μέσος όρος των τριών μηνών αυξήθηκε στις 0,25 μονάδες από 0,05 μονάδες. Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω του 0,2 αντιστοιχούν σε ανάκαμψη μετά από ύφεση, καταδεικνύοντας πως παραμένει σταθερά σε ανάκαμψη η οικονομία των ΗΠΑ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται να εξετάσει την υπόθεση που εμπλέκει πέντε βιομηχανίες καπνού και την διοίκηση Ομπάμα η οποία προσπαθεί να κερδίσει 280 δισεκατομμύρια δολάρια για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην υγεία εδώ και 40 χρόνια.
Με την άρνηση του να εξετάσει την υπόθεση τα τελευταία 12 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, στερεί από την αμερικανική διοίκηση τις αποζημιώσεις από τις καπνοβιομηχανίες οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε ακόμη να καταγγείλει τις συνέπειες που έχει ο καπνός στην υγεία ενώ δεν ασχολήθηκε με την απόφαση του Εφετείου που αναφέρει ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν πει ψέματα στους καπνιστές σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος.
Νευρικότητα προκαλεί το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, οι ανεπτυγμένες οικονομίες οφείλουν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κατά 50% μέχρι το 2013 και να σταθεροποιήσουν το λόγο του χρέους προς ΑΕΠ έως το 2016. Οι «20» απαιτούν επίσης από τις τράπεζες να ενισχύσουν σημαντικά τη ρευστότητά τους μέχρι το 2012.
Ανοδικά οι ευρωαγορές
Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις, παρόλο που μετά τη Σύνοδο της G20, οι επενδυτές βρέθηκαν σε διαδικασία αποτίμησης των όσων συζήτησαν και αποφάσισαν στο Τορόντο του Καναδά οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών, αντιστάθμισε ο βρετανικός τραπεζικός κλάδος, οδηγώντας τους δείκτες σε μεικτά πρόσημα.
Κέρδη 0,4% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 249,24 μονάδες. Την Παρασκευή ο δείκτης έκλεισε στο -0,6%, ενώ στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας μέτρησε απώλειες 2,8%. Στα 1,2344 δολάρια υποχωρεί το ευρώ, έναντι των 1,2380 δολαρίων την Παρασκευή.
Ισχυρές οι επιδόσεις των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών τη Δευτέρα, μετά τις απώλειες της Παρασκευής. Στο +1,72% η Daimler και στο +1,65% η Volkswagen.
Στο +1,2% βρέθηκε η BMW, στο +1,5% η Peugeot, η οποία αναβάθμισε το στόχο για τις πωλήσεις του μοντέλου της D53, αλλά και στο +1,9% η Porsche, μετά την αναβάθμιση σε «buy» από «sell».
«Αλμα» 7,1% κατέγραψε η Premier Oil. Με κέρδη 0,86% η Rio Tinto και με 1,09% η Antofagasta.
Στον αντίποδα, με απώλειες 3,2% κινήθηκε η Standard Chartered, η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη της να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα κατά α΄ εξάμηνο. Στο -1,23% η HSBC Holdings και στο -3,51% η RBS.
Στο +2,2% η Banco Popolare, μετά τη σύσταση της μετοχής της σε «buy» από τη Societe Generale.
Απώλειες 3,6% για τη γερμανική Q-Cells, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε sell από neutral από τη Goldman Sachs.
Πτώση ύψους 0,5% σημείωσε ο δείκτης των δεικτών στην ευρωζώνη κατά το μήνα Μάιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 109,7 μονάδες, σημειώνοντας κάμψη μετά από 14 μήνες ανόδου. Σύμφωνα με στοιχεία του Conference Board, η οικονομική ανάκαμψη έφτασε σε υψηλό κατά το β’ τρίμηνο του 2010, αλλά αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,8% τον Απρίλιο.
Οριακή άνοδο τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατά το μήνα Ιούνιο, λόγω της αύξησης τιμών σε καύσιμα και πετρελαιοειδή προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 0,1% έναντι του Μαΐου και 0,9% σε ετήσια βάση, ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών.Απεργούν οι αγοραστές στο Χ.Α.
Το παρασκήνιο γύρω από την ελληνική οικονομία, οι φήμες για την αναδιάρθρωση του χρέους και ότι τα οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μπορεί και να αποτύχουν λόγω της οξείας κοινωνικής αντίδρασης είναι οι λόγοι που οδηγούν το Χ.Α. σε νέα πτώση.
Οι φήμες και οι διαψεύσεις τους για deals στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και η δημόσια πρόθεση της κυβέρνησης να ανοιχτεί τον Ιούλιο στις αγορές ενόψει της έκδοσης 4,5 δις. ευρώ εντόκων γραμματίων, προβληματίζει βαθύτατα τους ξένους. Οι οποίοι εκμεταλλεύονται την απουσία των αγοραστών στο Χ.Α. και σπεύδουν να ρευστοποιήσουν θέσεις τους. Ουσιαστική προσφορά την Δευτέρα βγήκε μόνο στην Εθνική, στην οποία άλλαξαν χέρια 2,2 εκατ. τεμάχια, υποχωρώντας κατά 0,6%, στα όρια των 9 ευρώ. Οι ξένοι εξακολουθούν να πουλάνε ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της υποβάθμισής τους σε junk bonds από την Moody’s, με το spread στα υψηλά των 780 μονάδων βάσης. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 0,91%, στις 1.447,15 μονάδες και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί η προηγούμενη στήριξη των 1.380 μονάδων, περιοχή η οποία αποτέλεσε τα χαμηλά για φέτος. Οι συναλλαγές ήταν αστείες για μία ακόμα μέρα, θυμίζοντας κάτι από την… αργία του Δεκαπενταύγουστου, διαμορφούμενες στα 71,9 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,86% κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς, 1,04% της Eurobank και 1,67% της Alpha. Ο όγκος και στις ωτρεις προαναφερόμενες μετοχές βρέθηκε στο ναδίρ, αφού δεν άλλαξαν χέρια ούτε καν 1 εκατ. τεμάχια!
Στο σχόλιο της Guardian Trust αναφέρεται πως, «η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών τόσο από την ιταλική Unicredit, όσο και από την Goldman Sacks, αλλά και η πρόβλεψη ότι θα καταγράψουν ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οδήγησε τις τιμές των μετοχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις για αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, δηλαδή για συγχωνεύσεις, κάτι που φαίνεται να ευνοεί και η κυβέρνηση, αφού σχετικές δηλώσεις έκαναν τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην ουσία το «πρόβλημα» αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι Έλληνες τραπεζίτες –πρόσφατες είναι οι δηλώσεις Κωστόπουλου περί 2,5 τραπεζών-, αλλά κανείς δεν ξέρει αν, πότε και ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα. Με αυτά τα δεδομένα κάποιοι προβλέπουν «θερμό» καλοκαίρι για τις ελληνικές τράπεζες και κάποιοι άλλοι μεταθέτουν τις εξελίξεις για το φθινόπωρο».
Στ.Κ.ΧαρίτοςΑλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr