Μεγάλη μεταβλητότητα χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με τα θετικά πρόσημα να εναλλάσσονται συνεχώς από τα αρνητικά. Το «στίγμα» στην αγορά έδωσαν το υψηλό δύο ετών που κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, το κατώτερο των εκτιμήσεων αναθεωρημένο ΑΕΠ των ΗΠΑ, αλλά και η ιστορική συμφωνία που επετεύχθη πάνω στην αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού κλάδου, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα πιστωτική κρίση στο μέλλον.
Σημειώνεται, δε, ότι κατεύθυνση δίνουν και οι δηλώσεις του επενδυτή Jim Rogers, ο οποίος φαίνεται απαισιόδοξος για την πορεία των μετοχών, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός αποτελεί μία σοβαρή απειλή, ενώ ταυτόχρονα, εκτιμά ότι δεν είναι η καλύτερη εποχή για επενδύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall σε επίπεδο εβδομάδας, με το Dow Jones να χάνει 2,8%, το Nasdaq 3,8% και τον S&P-500 3,6%.
Αμερικανοί βουλευτές ολοκλήρωσαν μια ιστορική μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών κανονισμών σήμερα τα ξημερώματα στο Λόφο του Καπιτωλίου, προσφέροντας στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μια σημαντική νίκη την παραμονή της παγκόσμιας συνόδου της G20 που είναι αφιερωμένη στη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση. Στα 19 δισ. δολάρια το κόστος για τράπεζες και hedge funds.
Στη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνόδου που διήρκεσε περισσότερο από 21 ώρες, οι βουλευτές εκπόνησαν μια αναθεώρηση των κανονισμών της Wall Street που θα μειώσει τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα τον επιβαρύνει με αυστηρότερους ελέγχους και περιορισμούς.
Κεντρικό σημείο της μεταρρύθμισης η σύσταση ενός ειδικού ταμείου, που τα κεφάλαια του θα διοχετεύονται σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε περιπτώσεις μελλοντικών κρίσεων. Oι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολ. και τα hedge funds με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 δισ. δολ. θα συνεισφέρουν συνολικά 19 δισ. δολ. προμήθειες στο ειδικό ταμείο. Ωστόσο, με τη μεταρρύθμιση, οι τράπεζες θα μπορούν να επενδύουν έως και 3% των κεφαλαίων τους σε hedge funds.
Έρχεται «ξεπούλημα» στο χρηματοοικονομικό ενεργητικό και κυρίως στις μετοχές, σύμφωνα με δηλώσεις του επενδυτή Jim Rogers, προέδρου της Rogers Holdings στην τηλεόραση του Bloomberg.
Συγκεκριμένα, ο Rogers εκτιμά ότι η απειλή του πληθωρισμού είναι πολύ σοβαρή, ενώ τονίζει ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε ένα διαρκές bear market. Ακόμη, θεωρεί ότι ανοδική πορεία του Ιουνίου ήταν μια απλή αντίδραση, λέγοντας ότι «δεν είναι καλή εποχή για επενδύσεις». «Δεν νομίζω ότι ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός αυτή τη στιγμή είναι οι μετοχές», λέει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρει ότι έρχεται ραγδαία πτώση στις μετοχές, λόγω της κρίσης στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζει ότι τα αγροτικά εμπορεύματα είναι «εξαιρετικά φθηνά».
Με απώλειες 8,67% κινήθηκε η KB Home, μετά τη «βουτιά» 23% στις παραγγελίες β’ τριμήνου, ενώ στο -10,6% έκλεισε η Research In Motion, μετά την πτώση 20% στα κέρδη του α΄τριμήνου χρήσης.
Στο -2% βρέθηκε η Intel, ενώ κατά 1,1% υποχώρησε η Procter & Gamble, κατά 1,8% η Coca-Cola και κατά 1,7% η Wal-Mart Stores.
Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, με τη J.P. Morgan να κερδίζει 3,9%, τη Bank of America 3,9%, την American Express 2,7% και τη Goldman Sachs 4%. Με κέρδη 1,9% η Wells Fargo.
Στο +2,2% η Oracle, η οποία εμφάνισε ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη το δ΄τρίμηνο.
«Βουτιά» 6% για τη BP, καθώς οι μετεωρολόγοι ανησυχούν για την πιθανότητα τροπικής καταιγίδας στον κόλπο του, όπου η πετρελαϊκή εταιρεία διεξάγει επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.
Σημειώνεται, δε, ότι η διάχυτη ανησυχία των επενδυτών γύρω από την ικανότητα του ομίλου πετρελαιοειδών BP να τιθασεύσει αποτελεσματικά την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού, αλλά και για το κόστος αυτής της τεράστιας επιχείρησης, έφερε σήμερα την μετοχή του ομίλου ν αποτιμάται περίπου 300 πένες (επίπεδο του 1996), και ενώ το κόστος του ομίλου για την απορρύπανση στον κόλπο του Μεξικού ανέρχεται πλέον στο 1,6-1,9 δισ. στερλίνες.
Σε υψηλό άνω των δύο ετών βρέθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν κατά το μήνα Ιούνιο Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανήλθε στις 76 μονάδες από 73 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να αναμένουν να διαμορφωθεί στις 75,5 μονάδες. Ο δείκτης απολύσεων μειώθηκε στο ήμισυ σε ετήσια βάση, από το 65 μονάδες σε 29 μονάδες.
Ο δείκτης των υφιστάμενων συνθηκών διαμορφώθηκε στις 85,6 μονάδες τον Ιούνιο από 81 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών σε βάθος έτους διαμορφώθηκε στο 2,8% από 3,2% το Μάιο.
Με ρυθμό 2,7% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%. Η επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην πτώση της καταναλωτικής δαπάνης και τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν την οικονομική ανάπτυξη να παραμείνει στις αρχικές εκτιμήσεις του 3%. Σημειώνεται ότι τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 8% σε τριμηνιαία βάση, σε σχέση με αύξηση 5,5% που έδιναν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Ραγδαία εβδομαδιαία πτώση στην Ευρώπη
Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές, εν μέσω κλίματος μεγάλης αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης, αναμένουν τη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο στο Τορόντο του Καναδά. Πάντα παρούσες ήταν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει ισχυρές απώλειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με του δείκτες να σημειώνουν «βουτιά» σε εβδομαδιαία βάση. Συγκεκριμένα, ο FTSE-100 υποχώρησε 3,5%, ο DAX έχασε 2,3% και ο CAC 4,5%!
Απώλειες 0,60% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Ο δείκτης χθες έκλεισε στο -1,8%, ενώ σε διάστημα τριών ημερών μετρά απώλειες 3,3%, καθώς οι επενδυτές δεν σταματούν να εκφράζουν αμφιβολίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδιαίτερα των χωρών εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα χρέους.
Το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,2381 δολάρια.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Στο -3,80% η Daimler και στο -2,92% η Volkswagen. Τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες υποβάθμισε την Παρασκευή σε neutral από buy η UBS.
Απώλειες 6,16% για την BP στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς οι μετεωρολόγοι ανησυχούν για την πιθανότητα τροπικής καταιγίδας στον κόλπο του, όπου η πετρελαϊκή εταιρεία διεξάγει επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.
Ανοδικά 1,78% κινήθηκε η Societe Generale και 1,05% η HSBC, στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας στις ΗΠΑ για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Με ρυθμό 0,1% αναπτύχθηκε η γαλλική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Παράλληλα,τα αναθεωρημένα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2009, δείχνουν ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ στο 0,6%.
Βουτιά 5,35% σε μία εβδομάδα το Χ.Α.!Το βλέμμα στραμμένο στον Ιούλιο, μήπως έρθουν καλύτερες μέρες, έχουν οι επενδυτές, έπειτα από μία εβδομάδα, που χρηματιστηριακά ολοκληρώθηκε σήμερα καταγράφοντας απώλειες 5,35%. Ακόμα και σήμερα, που εκδηλώθηκαν κάποιες εντολές αγορών, οι πωλητές είχαν το... πάνω χέρι, ρευστοποιώντας σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις σε σχέση με χθες.
Σα να μην έφτανε αυτό, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα επίναι ασφυκτικές, καθώς μετά τον υποβιβασμό των ελληνικών τίτλων σε junk από την Moody’s, οι ξένοι σπεύδουν και ρευστοποιούν, σε όποια πλατφόρμα κι αν διαπραγματεύονται αυτά. Το ασφάλιστρο κινδύνου στα ελληνικά ομόλογα, όπως αναφέρουν διαχειριστές, ξεπέρασε σήμερα τις χίλιες μονάδες βάσης. Οι επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι αποτυπωμένες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους αναλυτές στα χρηματιστηριακά γραφεία να «βλέπουν» πια και τις 1.300 μονάδες ως στήριξη. Η Εθνική έκλεισε στα 9,12 ευρώ με όγκο 2 εκατ. τεμαχίων και πτώση 1,64%.
Λιγότερο υποχώρησσε η Πειραιώς, κατά 0,28%, στα 3,50 ευρώ, ενώ η αντίδραση που βγήκε σε Alpha και Eurobank ήταν υποτονική και σίγουρα μη πειστική, αφού ενισχύθηκαν κατά 0,72% και 0,26% αντίστοιχα με τις συναλλαγές να μην έχουν αγγίξει καν το 1 εκατ. τεμάχια. Νέα πτώση για τη ΔΕΗ, που υποχώρησε κατά 4,35%, την Jumbo 3,95%, τo T.T. στα 2,5, η ΑΤΕ στο 1,01 και η Ελλάκτωρ στα 3 ευρώ. Σχεδόν ισορροπία ανάμεσα στις μετοχές που ενισχύθηκαν και αυτές που υποχώρησαν, 73 έναντι 74 με 149 αμετάβλητες.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr