Απώλειες στην Ευρώπη
Από τη μία πλευρά η σημαντική κάμψη των χρηματιστηρίων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, λόγω της αύξησης των spread και από την άλλη οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της Fed, οι οποίες και ήταν λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με προηγούμενα ανακοινωθέντα, οδήγησαν σε νέες απώλειες τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης δεν έχουν υποχωρήσει.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 1,7% στις 250,22 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη συνεχή ημέρα, μετά το 9ημερο ανοδικό σερί.
Οριακές μεταβολές παρατηρούνται στο ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται στα 1,2312 δολάρια έναντι του δολαρίου, κι ενώ νωρίτερα κατέγραφε ανοδικές τάσεις, αγγίζοντας έως και τα 1,2330 δολάρια.
Επιπλέον, το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών ανήλθε σε υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη, ενώ το spread διευρύνθηκε, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν σε συγκεκριμένους δείκτες αναμένεται να προχωρήσουν σε αποεπένδυση των ομολόγων στα τέλη του μήνα.
Αδύναμος εμφανίστηκε και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος. Στο -2,48% η BNP Paribas και στο -2,4% η Banco Santader. Απώλειες 4% για τη Banco Comercial Portugues. Πιέσεις και στον μεταλλουργικό κλάδο. Στο -3,3% η Xstrata, στο -3% η Rio Tinto και στο -1,3% η BHP Billiton.
Απώλειες 3,4% για την Adidas, καθώς η Kepler Capital Markets μείωσε τη σύσταση των μετοχών της σε “reduce” από “hold.
Στο -2,6% βρέθηκε η Hennes & Mauritz, καθώς προέβλεψε πωλήσεις κατώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Κατά 0,9% αυξήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Το Μάρτιο, οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν σημειώσει ισχυρή άνοδο 5,2%. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων τοποθετούσαν την άνοδο στο 1,5%.
Σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 22,1% τον Απρίλιο, από ετήσια άνοδο 19,8% τον προηγούμενο μήνα.
Πτωτικά η Wall
Απώλειες εξακολουθούν να σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να ασκούν πιέσεις και να εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού διατήρησε για ακόμη φορά η Federal Reserve, αφού αν και η διαδικασία της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζεται, η προοπτική είναι ελαφρώς αρνητική καθώς αποδυναμωμένοι φαίνονται οι υποστηρικτικοί παράγοντες της ανάπτυξης. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση για διατήρηση του επιτοκίου σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη χρονική περίοδο».
Πτωτικά ο τραπεζικός κλάδος, με τη J.P. Morgan Chase να υποχωρεί 2,4% και τη Bank of America κατά 1,9%.
Στο -2,2% κινείται η Pfizer, η οποία απέσυρε ένα φάρμακό της, ενώ στο -2,4% η Home Depot και στο -1,58% η Alcoa.
Απώλειες και για τον τεχνολογικό κλάδο, με τη Microsoft να υποχωρεί οριακά κατά 0,06% και τη United Technologies να χάνει 0,31%.
Στο -0,39% η Apple, η οποία ξεκινά σήμερα την πώληση του iPhone 4.
Στο -3,9% βρίσκεται η Nike, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα δ’ τριμήνου, τα οποία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών και στο -3,8% η Bed, Bath & Beyond, στον απόηχο ενός απογοητευτικού outlook.
Στον αντίποδα, με κέρδη 1,29% κινείται η Lennar, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία το β’ τρίμηνο και στο +2,5% η Hasbro.
Μειωμένες εμφανίστηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάϊο, σημειώνοντας μεγαλύτερη των αναμενόμενων πτώση, φανερώνοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει ακόμα ιδιαιτέρως αδύναμη. Αναλυτικά, οι νέες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κατά 19.000 και διαμορφώθηκαν στις 457.000. Επιπλέον, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 1.500 στις 462.750, ενώ ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου κατά 45.000 στις 4.548.000.
Πτώση 1,1% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, λόγω της αδύναμης ζήτησης για αεροπλάνα, ατσάλι και εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες κατέγραψαν την πρώτη πτώση κατά τους τελευταίους έξι μήνες και τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2009. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη ύψους 1,4%. Ακόμη, εξαιρουμένων των παραγγελιών για αεροσκάφη, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,9%, τα φορτία μειώθηκαν κατά 0,4% και τα αποθέματα σημείωσαν άνοδο 0,8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr