Είναι ενδεικτικό πως ο γενικός δείκτης αν και ενισχύεται 1,55% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει 1,4%. Εμφανέστατη και πάλι η αδυναμία της μετοχής να απειλήσει τα 10,30 ευρώ.
Πιο αναλυτικά με τα παράγωγα να λήγουν σήμερα οι επενδυτές αναμένουν υψηλή μεταβλητότητα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η τάση που κυριαρχεί είναι να λήξει το συμβόλαιο του 20άρη στις 730 μονάδες περίπου. Οι απαισιόδοξοι δίνουν αυτό το στόχο στην ανοδική κίνηση της αγοράς. Χρηματιστές σημειώνουν πως αν οι τράπεζες δεν βοηθήσουν τότε δύσκολα η αγορά θα δει υψηλότερα επίπεδα. Η Alpha Bank δυσκολεύεται να κινηθεί προς τα 6,70 ευρώ, η Eurobank κινείται σήμερα σταθεροποιητικά και η Πειραιώς είναι αμετάβλητη.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται μόλις κατά 0,8% δηλαδή στο μισό της ανόδου της αγοράς. Η αξία των συναλλαγών συνεχίζει να προβληματίζει καθώς παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μετά από 40 λεπτά συναλλαγών μόλις που ξεπερνάει τα 16 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη 73 ενισχύονται και 8 υποχωρούν. Η Lavipharm καταγράψει διψήφιο ποσοστό ανόδου, όπως και η Centric και η Παρνασσός. Σημαντικά κέρδη και για Cyclon, Νηρέα και Ελγέκα.
Τεχνικά, γενικός δείκτης, FTSE 20 και τραπεζικός βρίσκονται σε κρίσιμες αντιστάσεις που απαιτούν τζίρο και αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για να τις υπερβούν.
Σταθεροποιητικά η Ευρώπη - Μεικτά τα παράγωγα στη Wall
Σταθεροποιητικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας και του πετρελαίου να «βαραίνουν» τις αγορές, αντισταθμίζοντας το ενθαρρυντικό κλίμα σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σημειώνεται, δε, ότι αρνητικά δρουν οι δηλώσεις του Χ.Αλμούνια, ο οποίος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μικρές ελληνικές και ισπανικές τράπεζες να ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Μεικτά πρόσημα στα αμερικανικά παράγωγα.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 κερδίζει οριακά 0,01% στις 5.254 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX χάνει 0,26% στις 6.207 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημειώνει απώλειες 0,37% στις 3.670 μονάδες. Στο +0,80% ο δείκτης Ibex 35 της Ισπανίας.
Κατά 0,18% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, μετά από κέρδη 0,2% την Πέμπτη και 6,2% σε διάστημα επτά συνεδριάσεων. Στα 1,2370 δολάρια διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κι ενώ λίγο νωρίτερα άγγιξε τα 1,2414 δολάρια, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να ισχυροποιήσουν τους θεσμούς της οικονομικής διακυβέρνησης και να υπερασπιστούν τη σταθερότητα του ευρώ. Στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και να καθησυχαστούν οι αγορές.
«Είναι πιθανό ορισμένες τράπεζες της Ισπανίας και της Ελλάδας να ζητήσουν κρατική βοήθεια», δηλώνει ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, δημιουργώντας νέες ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση των δύο χωρών.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Χ. Αλμούνια αναφέρει ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού μεταξύ των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία σχεδίων διάσωσης από τις κυβερνήσεις για ορισμένες τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν μέχρι στιγμής ζητήσει κρατική ενίσχυση.
Απώλειες καταγράφει ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, με τη Sanofi-Aventis να υποχωρεί 4,68%, Roche Holding να χάνει 2,96%, τη GlaxoSmithKline 1,73% και τη AstraZeneca 0,81%.
Στο -0,29% η Rio Tinto και στο οριακά ανοδικά στο +0,06% η Antofagasta.
Ανοδικά 3,2% κινείται και σήμερα η πετρελαϊκή BP , ενώ στο -1% βρίσκεται η Total.
Με κέρδη 1,1% κινείται η Societe Generale και 2,36% η Credit Agricole. Ανοδικά 1,16% και η Banco Santander, ενώ η BBVA ενισχύεται κατά 2,34%. Σημειώνεται ότι οι δύο τράπεζες φαίνεται να είναι οι πιο υγιείς στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπως αποκαλύπτεται από τα αποτελέσματα των stress tests.
Στο +0,9% η Porsche Automobil Holding, παρά τις ζημιές ύψους 700 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.
Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία κατά το μήνα Μάιο, σημειώνοντας άνοδο στους τέσσερις από τους πέντε τελευταίους μήνες, χάρη στις ενδείξεις για καλύτερες προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι τιμές αυξήθηκαν σε ποσοστό 0,3% από τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,9%, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση κατά 0,7%.
Συρρικνώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της βρετανικής κυβέρνησης το Μάιο και μάλιστα άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, λίγες μόνο μέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, George Osborne, ανακοινώσει τον προϋπολογισμό.
Ειδικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχώρησε στις 16 δισ. στερλίνες (23,8 δισ. δολ.) το Μάιο, από 17,4 δισ. στερλίνες ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν έλλειμμα ύψους 18 δισ. στερλινών.
Στον προϋπολογισμό που θα ανακοινώσει στις 22 Ιουνίου ο Osborne, θα περιέχεται η μεγαλύτερη περικοπή δαπανών από τη δεκαετία του 1970, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 11% του τελευταίου έτους χρήσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr