Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι οι ξένοι παραμένουν με το όπλο παρά πόδα, τηρώντας στάση αναμονής για τη συνέχεια. Κομβικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία της αγοράς είναι οι εκτιμήσεις για καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, κάτι που αναμένεται να παρασύρει τις αγορές ανοδικά και η προσδοκία για κάποιο deal στις τράπεζες ή κα΄ποιο καλό νέο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο γενικός δείκτης κινείται στα επίπεδα των 1.522 μονάδων, με τις συναλλαγές μόλις στα 37,8 εκατ. ευρώ, λες και είναι... Δεκαπενταύγουστος. Το ενδιαφέρον στρέφεται σε μη τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Alpha, που ενισχύεται χλιαρά, μόλις κατά 1%. Αντιθέτως, κέρδη βγαίνουν στη Jumbo, που ενισχύεται πάνω από 3%, ΜΙG 1,89%, Motor Oil και Μυτιληανίος πάνω από 1%.
Merit ΑΧΕΠΕΥ
Σε σχόλιο της MeritΑΧΕΠΕΥ τονίζεται ότι, «το πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό και κατά δεύτερο δημοσιονομικό και λιγότερο εγχώριο ενισχύεται πολλαπλώς από τα τελευταία γεγονότα. Μένει να αποδειχτεί εάν ο μηχανισμός της ευρωζώνης συνδράμει για την Ισπανία, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο μάτι του κυκλώνα, με την ίδια ταχύτητα φευ, που αντέδρασε στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα προβλήματα στην ευρωζώνη παραμένουν (πολύ-πολιτισμικότητα, έλλειψη κοινών κέντρων αποφάσεων, βραδύτατη υλοποίηση, πολιτικές σκοπιμότητες, παθητικότερη συγκριτικά με τη FED στάση της ECB) και είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί στην ευρωζώνη ένας οργανισμός αντίστοιχος του ΔΝΤ.
Στην εγχώρια αγορά φαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης φτάνει σε ένα επίπεδο εκτόνωσης, απομακρυνόμενος από τις 1.500 μονάδες. Οι 1.500 μονάδες ίσως εμφανώς αποτελέσουν ένα ισχυρό ψυχολογικό επίπεδο στήριξης ενώ χαμηλότερα στις 1.450 μονάδες υπάρχει ένα δυνατό επίπεδο στήριξης το οποίο έχει δοκιμαστεί τρεις φορές την τελευταία δεκαετία ακολουθούμενο από αντιδράσεις ικανοποιητικής έντασης και εύρους. Αρνητικές ειδήσεις όπως αυτή της υποβάθμισης από τη Moody’s έχουν μόνο βραχυχρόνιες επιπτώσεις ενώ ταυτοχρόνως δημιουργούν σε συγκεκριμένους τίτλους ευκαιρίες μερικής και προσεκτικής τοποθέτησης για τους επενδυτές. Το γεγονός ότι η υστέρηση στα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μικρή, ενώ όλα δείχνουν ότι η δεύτερη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί κανονικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξωραϊσμό των τιμών (window dressing) που παραδοσιακά συμβαίνει κατά το πέρας του εξαμήνου.
Στο διεθνές πεδίο, σημαντική θεωρούμε την κίνηση της Ρωσίας να επιλέξει να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της σε Καναδικό και Αυστραλιανό Δολάριο για προφανείς λόγους που έχουμε αναφέρει προηγουμένως. Στις ΗΠΑ μετά την επιβεβαίωση του φαινομένου sell in May and go away δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες ειδικότερα αν δούμε τιμές χαμηλότερες των 10.000 στο δείκτη Dow Jones. Τα αποτελέσματα των εταιρειών του S&P που αναμένονται τον Ιούλιο μπορεί να δώσουν ώθηση προς τις 11.000 μονάδες εφόσον είναι καλύτερα των αναμενομένων ενώ και ο δείκτης S&P μπορεί να προσεγγίσει τα υψηλά του Απριλίου. Εξ’ άλλου ο Ιούλιος είναι ο καλύτερος καλοκαιρινός μήνας για τον Dow Jones παραδοσιακά από το 1936 ενώ είναι και ο μήνας με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, στοιχεία που δίνουν ελπίδες για ένα μικρό ή μεγάλο rally. Ειδική μνεία μπορεί να γίνει για την μετοχή της CITIBANK (C US EQUITY) που πλέον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετοχή υψηλού ρίσκου. Επιπρόσθετα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, υψηλού ρίσκου εντόνως κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιλογή αποτελεί η μετοχή της ΒΡ (BP/ LN EQUITY) καθώς έχει μειωθεί η κεφαλαιοποίησης της κατά σχεδόν 50% τους τελευταίους 2 μήνες (Τελ. Κλείσιμο 16/6: 337 GBp, Yψηλό 52 εβδομάδων: 658,20 GBp στις 21/4/10 , Χαμηλό 52 εβδομάδων: 333,5 GBp στις 16/6/10 )».
Με νευρικότητα η Wall
Με νευρικότητα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, αλλά και στον απόηχο της υπερκάλυψης των ομολόγων της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,12% στις 10.422 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,28% στις 2.312 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,04% στις 1.115 μονάδες.
Μικρότερη των εκτιμήσεων διεύρυνση εμφάνισε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 109 δισ. δολάρια από 100,9 δισ. δολάρια. το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο αναθεωρήθηκε καθοδικά από 115,3 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 120,3 δισ. δολάρια. Ακόμη, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2009.
Ανοδο κατά 12.000 εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 472.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα οποία δείχνουν πως η αγορά εργασίας παραμένει ιδιαιτέρως αδύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 450.000, μετά τις 456.000 της προηγούμενης μέτρησης. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 350.000 στα 9,47 εκατ..
Πτώση 0,2% εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάϊο, μετά την κάμψη 0,1% τον Απρίλιο, στον απόηχο της μειωμένης τιμής της βενζίνης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δομικός δείκτης τιμών, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενισχύθηκε κατά 0,1%, ενώ οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν 2,9%. Ακόμη, οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες και οι τιμές των κατασκευαστικών αγαθών ανήλθαν κατά 0,1%. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ο πληθωρισμός ανήλθε κατά 2% και ο δομικός πληθωρισμός κατά 0,9%.
Έβδομη μέρα ανόδου για την Ευρώπη
Σε ρυθμούς... Ισπανίας κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Χθες δημοσιεύματα ότι η χώρα ζητά βοήθεια από την ΕΕ προκαλούσαν τριγμούς στις αγορές, ενώ σήμερα οι δείκτες πορεύονται αισιόδοξα, καθώς οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι την υπερκάλυψη 10ετών και 30ετών εκδόσεων ισπανικών ομολόγων. Σήμερα πρόκειται για την έβδομη συνεχή ημέρα ανόδου των ευρωπαϊκών δεικτών, με τη μετοχή της BP να δίνει στήριγμα και να εμφανίζει σημαντικά κέρδη.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,79% στις 5.279 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,55% στις 6.225 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει άνοδο 0,78% στις 3.705 μονάδες. Με κέρδη 0,9% κινείται ο δείκτης IBEX-35 στο χρηματιστήριο της Ισπανίας.
Κέρδη 0,44% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, μετά τα κέρδη της τάξης του 6% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις. Στα 1,2387 δολάρια ενισχύεται αυτή την ώρα το κοινό νόμισμα, καταγράφοντας άνοδο 0,73%.
Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών δημοπράτησε 3 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολάρια) σε ομόλογα 10ετούς διάρκειας και 479 εκατ. ευρώ σε ομόλογα 30ετών διάρκειας. Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα ήταν 4,911%, ενώ στα 30ετή 5,937%.
Κατά 7,55% ενισχύεται η μετοχή της BP. Το ποσό των 20 δισ. δολαρίων θα καταθέσει ο βρετανικός όμιλος σε εγγυητικό ταμείο για την ικανοποίηση των αγωγών που έχουν κατατεθεί εις βάρος μετά την καταστροφή που έχει συντελεστεί στον Κόλπο του Μεξικό από τη διαρροή πετρελαίου. Η κίνηση αυτή αποτελεί μία μικρή εγγύηση ότι η ΒΡ είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της, καθώς διάχυτη είναι στη αγορά η αίσθηση ότι η εταιρεία δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη καταστροφή.
Ανοδικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος, με τη Santander να κερδίζει 2,01% και τη γαλλική Credit Agricole 0,70%. Στο +2,19% η UBS, μετά την έγκριση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ από το ελβετικό κοινοβούλιο. Στο +0,73% η Credit Suisse.
Στο +4,42% η χημική εταιρεία Rhodia, η οποία πρόκειται να εξαγοράσει την κινεζική Feixiang Chemicals έναντι 489 εκατ. δολαρίων.
Με απώλειες 1% κινείται η Nokia, διευρύνοντας τη χθεσινή πτώση, καθώς τραπεζικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Goldman Sachs, μείωσαν την τιμή-στόχο της μετοχής της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η Goldman μείωσε την τιμή-στόχο κατά 27% στα 7,70 ευρώ.
Ανώτερες των εκτιμήσεων εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία κατά το μήνα Μάιο, στον απόηχο των αυξημένων πωλήσεων τηλεοράσεων λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση ύψους 0,3% και 2,1%, αντίστοιχα. Ακόμη, εξαιρουμένων των καυσίμων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 3,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr