Στο τέλος… θετική η εικόνα στα ταμπλό της Wall
Με μεικτά πρόσημα τελικά έκλεισε η αμερικανική αγορά, μετά από μία συνεδρίαση που κύριο της χαρακτηριστικό ήταν η νευρικότητα και οι εναλλαγές των τάσεων. Η προειδοποίηση της Fitch για τα δημοσιονομικά της Βρετανία και οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο «αντιμάχονταν» τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED Ben Bernanke, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική οικονομία δεν θα γλιστρήσει πάλι σε ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke. Το πιθανότερο και πιο αισιόδοξο σενάριο του Bernanke είναι η συνέχιση της ανάκαμψης, αλλά όχι σε ‘’εξαιρετικό’’ επίπεδο.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC , ο επικεφαλής της Fed είπε πως η βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης και οι αυξημένες επενδύσεις των επιχειρήσεων φαίνονται αρκετά για να κρατήσουν την οικονομία σε ανοδική τροχιά, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να μην είναι τόσο ταχύς.
Ας σημειωθεί πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φόβοι για διπλή ύφεση, με τελευταία ένδειξη την αναιμική αύξηση στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα το Μάιο.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Intel και την Microsoft να κλείνουν με απώλειες πάνω από 1,2%, μετά το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο του δείκτη Philadelphia Semiconductor κάτω από το μέσο όρο των 200 ημερών. Οι αναλυτές λαμβάνουν το εν λόγω σημάδι ως νέα bear market. Η Amazon.com έχασε 4,7%. Στο -1,1% βρέθηκε η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση τριετών μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 1,15 δισ. δολαρίων.
Στο -5,8% και η Diamond, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της από την Goldman Sachs σε sell από neutral προηγουμένως.
Κέρδη 0,95% κατέγραψε η Alcoa, 1,08% η Caterpillar και 0,50% για τη DuPont.
«Ράλι» πάνω από 1% για τη Citigroup, Ford Motor και Apple. Σημειώνεται ότι η τελευταία παρουσίασε το νέο iPhone 4.
Ανοδικά 2,1% και η McDonald's, μετά την άνοδο 4,8% στις πωλήσεις των καταστημάτων της σε παγκόσμιο επίπεδο το Μάιο.
Με κέρδη έκλεισε και ο ενεργειακός κλάδος της Wall, καθώς το αργό κατάφερε να κλείσει μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις με κέρδη. Στο +3,3% η Exxon Mobil, ενώ στο +2,1% βρέθηκε και η Alcoa από τον κλάδο των μετάλλων.
Σημαντικό, τέλος, στήριγμα στους δείκτες έδωσε και η DuPont η οποία κέρδισε 3,3% μετά την έγκριση για εκμετάλλευση σόγιας που έλαβε από το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ.
Απώλειες στην Ευρώπη
Mε σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται υπό πίεση, ενώ «βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσε η ανακοίνωση της Fitch ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει «τρομερές» δημοσιονομικές προκλήσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 index υποχώρησε κατά 1,2% στις 239,74 μονάδες, μετά τις απώλειες κατά 0,7% της Δευτέρας κι ενώ ο δημοσιονομικός πονοκέφαλος της Ευρωζώνης εξακολουθεί να «ταλαιπωρεί» τους επενδυτές. Στα 1,1929 δολάρια το ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία ως προς τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα μπορούν να καταφύγουν, αν χρειαστεί, οι χώρες του ευρώ, κατέληξε το Eurogroup που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο. Ο μηχανισμός στήριξης διαθέτει 500 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ό,τι αφορά την συνδρομή της ΕΕ υπάρχουν δύο σκέλη: Το ένα αφορά στα 60 δισ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους κοινοτικούς πόρους και το δεύτερο σκέλος αφορά στα 440 δισ. ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα 440 δισ. ευρώ, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και έτσι θα μπορεί να δανείσει απευθείας σε μία χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαθέτουν αρκετά χρήματα, ώστε να καλύψουν τα χρέη ορισμένων κρατών – μελών της ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Ben Bernanke, μιλώντας χθες στο Woodrow Wilson Center στην Ουάσινγκτον. «Η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει δεσμευθεί σοβαρά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψει το ευρώ, να προστατέψει την ευρωζώνη, να προστατέψει το ευρωπαϊκό σχέδιο και να αποτρέψει τα οικονομικά προβλήματα που σίγουρα θα εμφανιστούν», δήλωσε.
«Τρομερές» είναι οι δημοσιονομικές προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τη Fitch, η οποία υπογραμμίζει ότι απαιτείται ένας ταχύτερος ρυθμός μείωσης του ελλείμματος από αυτόν που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του Απριλίου του 2010. Ακόμη, τονίζει ότι ένα πιο αισιόδοξο πλάνο, με επιτόκιο 1% χαμηλότερο από αυτό στον προϋπολογισμό του Απριλίου, ίσως να μπορούσε να αποκαταστήσει το «δημοσιονομικό κενό» ή να λειτουργήσει σα «μαξιλάρι» σε επόμενες κρίσεις.
Υπό πίεση οι εταιρείες πετρελαίου και ο τραπεζικός κλάδος. Στο -6,6% η BP, καθώς συνεχίζει τη μάχη απέναντι στη διαρροή πετρελαίου, ενώ στο -1,11% η Total και στο -0,54% η Eni.
Στο -1,98% βρέθηκε η Credit Agricole, κατά 2,07% υποχώρησε η BBVA και κατά 1,43% η Barclays.
Στο -2,6% κινήθηκε η Tesco, καθώς ο CEO της Terry Leahy θα συνταξιοδοτηθεί το Μάρτη, ενώ πτώση 1,17% κατέγραψε η Munich Re, καθώς αναμένει ζημιές υψηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία κατά το μήνα Απρίλιο, με τους επενδυτές, ωστόσο, να απογοητεύονται από τα στοιχεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 13,1 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ ήταν κατώτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για τα 14,1 δισ. ευρώ. Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων όρων, οι εισαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 7,3% στα 61,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 5,9% στα 74,3 δισ. ευρώ.
Ανω των εκτιμήσεων αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατά τον Απρίλιο, καθώς η διολίσθηση του ευρώ ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση των εξαγωγών. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9% τον Απρίλιο, από το άλμα 4,3% του Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο της τάξης του 0,7%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 13,3%.
Επιπλέον, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η υποχώρηση 20% του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα τέλη Νοεμβρίου έχει ενισχύσει τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Δεδομένης της αύξησης της ζήτησης, οι εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις και σε προσλήψεις.
Σε τεντωμένο σχοινί το Χ.Α.Ισορροπία του... τρόμου για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η απόπειρα αλλαγής της τάσης που οδήγησε την αγορά στα επίπεδα των 1.425 – 1.433 μονάδων δεν τελεσφόρησε, καθώς οι συνεχείς ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πικρή γεύση στο κλείσιμο.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., αν και ενδοσυνεδριακά απώλεσε τις 1.400 με χαμηυλό στις 1.383, ισορρόπησε λίγο παραπάνω. Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 1.408,84 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,35%. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση, αυτοί, δεν είναι άλλοι από τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, που έκλεισαν με κέρδη 6,75%, στα 12,18 ευρώ και 4,77%, στα 11,21 ευρώ αντίστοιχα. Ισχυρή ήταν η αντίδραση, στον Ελλάκτωρα, σε μία προσπάθεια απεμπλοκής από τα χαμηλά του 2003, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, MIG, ATE και Μυτιληναίο.
Από εκεί και κάτω, μία από τα ίδια. Σε νέα χαμηλά 16 μηυνών βρέθηκαν οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών, με την ΕΤΕ να "σπάει" πτωτικά ακόμα και τα 9 ευρώ. Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε με απώλειες μικρότερες του 1%, στα 9,16 ευρώ, αλλά με μεγάλο όγκο 3,2 εκατ. τεμαχίων, που σημαίνει, κατά τους χρηματισστές, ότι οι παραδοσιακές θέσεις των ξένων μειώνονται, όσο υπάρχει και διατηρείται ζεστό από τους σπεκουλαδόρους, το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Και μπορεί τόσο οι τραπεζίτες, όσο και η κυβέρνηση να διαψεύδουν το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, οι ξένοι «ανησυχούν» και γι’ αυτό πουλάνε. Πτώση 3,48% για την Alpha, στα 4,16 ευρώ και όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων, 1,335 για την Πειραιώς, στα 3,71 ευρώ και λιγότερο η Eurobank, που υποχώρησε στα 3,62 ευρώ και με όγκο 1,2 εκατ. τεμαχίων. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 127,6 εκατ. ευρώ, με 136 μετοχές στο «κόκκινο» και μόλις 50 ανοδικές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr