Μαύρα σενάρια για την επιστροφή στη δραχμή, που ενισχύονται από την κυβερνητική ατολμία να προχωρήσει σε τομές, επίλυση των εργασιακών σχέσεων και το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και την ανάπτυξη. Με αυτά τα δεδομένα, η παρά μικρή... σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ουγγαρία γιγαντώνουν το ελληνικό ζήτημα, σχολιάζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι οποίοι βλέπουν το γενικό δείκτη να κινείται σε επίπεδα 1998. Οι πιέσεις είναι μεγάλες και κυρίως στα χαμηλά, στις 1.427 μονάδες δείχνουν μεγαλύτερες και βεβαίως υπερβολικές.
Οι απώλειες ξεπερνούν το 3,8%, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ, με τους ξένους να ρευστοποιούν παραδοσιακές θέσεις σε μεετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ (πτώση πάνω από 7% και 656 χιλιάδες τεμάχια), ΟΤΕ, (ιστορικά χαμηλά στα 6,14 ευρώ και ανακολουθίες της διοίκησης για το μέρισμα). Νέα μεγάλη βουτιά για την Πειραιώς και την Marfin Popular πάνω από 4%. Πτώση 4,69% και 4,22% για την Eurobank και την Alpha και 3,6% για την ΕΤΕ, που πλέον διαπραγματεύεται στα 9,40 ευρώ.
Μικρές απώλειες για την Ευρώπη - Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα
Μικρές απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να βρίσκεται υπό πίεση, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα.
Σημειώνεται ότι οι διεθνείς αγορές κινούνται στο ρυθμό της έντονης αβεβαιότητας που γεννά η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Στο επίκεντρο, ακόμη, βρίσκεται η ουγγρική οικονομία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει η… δεύτερη Ελλάδα. Ανώτατοι κύκλοι της ουγγρικής πλευράς έσπευσαν να «μαζέψουν» τις εν λόγω δηλώσεις, ωστόσο «το κακό έγινε».
Εν τω μεταξύ, οι τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς και ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, βρίσκονται στην ατζέντα των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.
Με απώλειες 0,25% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, ενώ την Παρασκευή έκλεισε με πτώση 1,8%. Στα 1,1978 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ κι ενώ τα ξημερώματα διολίσθησε έως τα 1,1888 (!) δολάρια.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχωρεί 0,49% στις 5.101 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX χάνει 0,21% στις 5.927 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC-40 καταγράφει πτώση 0,49% στις 3.439 μονάδες. Στο 1% οι απώλειες του δείκτη Bux της Ουγγαρίας.
Ιδιαίτερα αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος. Πτωτικά κινούνται και τα μέταλλα. Στο -1,6% η Kazakhmys.
Στο -5% η Grifols, που κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Talecris Biotherapeutics Holdings έναντι τιμήματος ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Στο -3,3% Talecris Biotherapeutics Holdings.
Πτώση 0,99% για την Prudential, η οποία εξαπέλυσε επίθεση έναντι της αποτυχημένης προσφοράς της για την ασιατική μονάδα της AIG.
Άνοδος 1,5% για την Adidas, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε buy από hold από τη Deutsche Bank.
Κατά 2,3% ενισχύεται η BP, η οποία προχωρά κανονικά στις εργασίες καθαρισμού του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Απρόσμενη αύξηση σημείωσαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,8%, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών μόλις κατά 0,5%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr