Απώλειες στη Wall
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά από μία συνεδρίαση που βασικό της χαρακτηριστικό ήταν η νευρικότητα. Ο καλύτερος των εκτιμήσεων δείκτη μεταποίησης δεν κατάφερε να επικρατήσει των ανησυχιών για την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας, και των αποτυχιών περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικό. Η διεύρυνση των απωλειών την τελευταία ώρα αποδόθηκε στο γεγονός ότι ισραηλινό αεροσκάφος δέχτηκε πυρά από στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου, εντείνοντας τις ανησυχίες για την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Μ. Ανατολής.
Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, σημάδι ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να μετριαστεί στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο Purchasing Managers’ Index υποχώρησε στο 53,9 από 55,7 τον Απρίλιο – εποχιακώς προσαρμοσμένος – ανακοίνωσε σήμερα η Federation of Logistics and Purchasing μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.
Οι εικασίες για τα μέτρα της κυβέρνησης στην ακίνητη περιουσία επηρεάζει την οικονομία με τη μείωση των πωλήσεων και των κατασκευών ενώ η κρίση στην Ευρώπη περιορίζει τη ζήτηση για εξαγωγές.
Έντονες είναι οι ρευστοποιητικές τάσεις στον κλάδο της ενέργειας, μετά τη βουτιά της τάξεως του 13% που σημείωσε η BP στο Λονδίνο. Απώλειες 9,4% για την Transocean, 9,1% για την Halliburton και 16% για την Anadarko Petroleum.
Με άνοδο 0,3% κινήθηκε η Intel, ενώ στο +1,1% βρέθηκε η Bank of America.
Στο -1,3% η AIG, μετά την απόφαση της εταιρείας να μη δεχτεί τη χαμηλότερη προσφορά των 30,38 δις. δολαρίων για την ασιατική μονάδα της, ΑΙΑ, από την Prudential.
Με απώλειες 1,2% κινήθηκε η Alcoa, ενώ η Caterpillar υποχώρησε οριακά 0,1%, καθώς συμφώνησε να αγοράσει την Electro-Motive Diesel έναντι 820 εκατ. ευρώ. Στο -1,6% η United Technologies.
Στο -0,17% βρέθηκε η Hewlett-Packard, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο. Αναλυτικά, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες το Μάιο, από 60,4 μονάδες κατά το μήνα Απρίλιο, όπου "άγγιξε" το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 59 μονάδες. Ο βασικός δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε στις 59,8 μονάδες από 58,5 μονάδες, ενώ οι νέες παραγγελίες παρέμειναν σταθερές στις 65,7 μονάδες.
Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανατρέποντας τις σοβαρές απώλειες ύψους 2% που σημείωνε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, μετά τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Οι δείκτες αντέδρασαν με σοβαρές απώλειες στην αποτυχημένη προσπάθεια της BP να κλείσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσαν και οι αυξημένες ανησυχίες για την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις τράπεζες.
Σχεδόν αμετάβλητος στις 245,03 μονάδες ο δείκτης Stoxx Europe 600.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες κρούει στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες διαγραφές δανείων από ότι πέρυσι, αναφέρει η ΕΚΤ.
Υπογραμμίζει, δε, ότι η δυνατότητά τους να πωλούν ομόλογα αναμένεται να περισταλεί, στον απόηχο των ολοένα και εντεινόμενων προσπαθειών εκ μέρους των κυβερνήσεων για «γενναίες» μειώσεις ελλειμμάτων. Ακόμη, η έκθεση κάνει λόγο για πιθανές απομειώσεις από δάνεια και χρεόγραφα, ύψους 90 δισ. ευρώ το 2010 και 105 δισ. ευρώ το 2011.
Η έκθεση της ΕΚΤ για τις τράπεζες καθώς και οι ανησυχίες για τα ελλείμματα στην Ευρωζώνη προκαλούν νέες -ισχυρότατες- πιέσεις στο ευρώ, το οποίο υποχωρεί κοντά στα 1,22 δολάρια, κατά 0,67%, διαπραγματευόμενο αυτή την ώρα στα 1,2221 δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τετραετίας.
Υπό πίεση η μετοχή της BP που βρέθηκε να χάνει έως και 14%, ήτοι οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα 18 ετών, έπειτα από την αποτυχία της επιχείρησης φραγής (top kill) της πετρελαιοπηγής που προκαλεί την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση "Top Kill" απέτυχε. Σημειώνεται ότι χθες, τόσο η Wall Street, όσο και το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστά λόγω αργίας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με τους επενδυτές να μην έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν στην ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας μέχρι το σημερινό άνοιγμα των αγορών.
Συνεπώς, στο -1,62% κινήθηκε η Royal Dutch Shell και στο -0,86% η Total. Με απώλειες έκλεισε και ο μεταλλουργικός κλάδος, στον απόηχο της επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Στο -2,1% βρέθηκε η Rio Tinto και στο -2,7% η BHP Billiton.
Με απώλειες και ο τραπεζικό κλάδος, με τη Santander να κλείνει στο -2,89% και τη Unicredit 6,26%.
Στον αντίποδα, με κέρδη 6,1% κινήθηκε η Prudential, ενώ με άνοδο 4,6% έκλεισε και η Ryanair, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία.
Με τον πιο αργό ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών «έτρεξε» το Μάιο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο σχετικός δείκτης, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 55,8 μονάδες το Μάιο κι ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 55,9 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο PMI ανήλθε στις 57,6 μονάδες, σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Μεγαλύτερη πτώση από όσο υπολογιζόταν κατέγραψε η ανεργία το Μάιο στη Γερμανία, με φόντο την αύξηση των εξαγωγών, δείγμα της ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 45.000 στα 3,25 εκατ., ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση του αριθμού των ανέργων μόλις κατά 17.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας η ανεργία στη Γερμανία το Μάιο υποχώρησε στο 7,7%, από 7,8%.
Αμετάβλητος στις 58 μονάδες, όπως και τον Απρίλιο, παρέμεινε ο μεταποιητικός PMI το Μάιο στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επίπεδα είναι τα υψηλότερα σε διάστημα 15 ετών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 57,5 μονάδες.Χ.Α.: Τράπεζες σε επίπεδα του 2003 και μετοχές σε ιστορικά χαμηλά
Δοκιμάζονται τα νεύρα και οι αντοχές των επενδυτών. Νέες απώλειες για το γενικό δείκτη του Χ.Α., που έκλεισε σε νέα χαμηλά, στις 1.527,60 μονάδες, ενώ βρέθηκε και χαμηλότερα, στις 1.514 μονάδες. Σύμφωνα με χρηματιστές, το γεγονός ότι με το που εμφανίζονται αγοραστές, πωλητές βγαίνουν αυτομάτως, κάτι που παρατηρείται κυρίως στα χαρτιά των μεγάλων τραπεζών, σημαίνει ότι μειώνονται παραδοσιακές θέσεις.
Θέσεις που έχουν χτιστεί εδώ και χρόνια στην αγορά, περιορίζονται. Και η εξήγηση, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει να κάνει με την ανησυχία των ξένων ότι η Ελλάδα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Από τη μία υπάρχει η ατολμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα της «τρόικας» και από την άλλη οι αστοχίες στην οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα τα έσοδα να βαίνουν μειούμενα κάθε μήνα. Η συμπεριφορά της εγχώρις κεφαλαιαγοράς συνδέεται με το γεγονός ότι οι ξένοι παρακολουθούν στη λεπτομέρειά τους τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι απώλειες για την αγορά ανήλθαν σήμερα σε 1,47% (σ.σ. είχε ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά το 2%).
Μεγάλη ήταν η βουτιά για το Τ.Τ. πάνω από 6,6%, στα 2,66 ευρώ, 6,17% υποχώρησε η Marfin Popular, στο 1,52 με 1,9 εκατ. τεμάχια, 6,09% η ΑΤΕ, στα όρια του 1 ευρώ, 2,64% η Alpha, στα 4,43 ευρώ με 1,990 εκατ. τεμάχια, 2,21% η Κύπρου, στα 3,54 ευρώ με 1,9 εκατ. τεμάχια, 2,20% η Πειραιώς, στα 4 ευρώ (χαμηλό στα 3,86) με 1,008 εκατ. τεμάχια, 2,025 η Eurobank, στα 3,89 ευρώ με 1,8 εκατ. τεμάχια και λιγότερο η ΕΤΕ, κατά 0,80%, κάτω από τα 10 ευρώ και συγκεκριμένα στα 9,95 ευρώ με όγκο 2,6 εκατ. τεμαχίων. Το κλίμα στο ταμπλό είναι τόσο άσχημο, που περισσότερα από 35 χαρτιά γράφουν πια ιστορικό χαμηλό, ενώ υπάρχουν τραπεζικές μετοχές που επέστρεψαν σε χαμηλά πριν από το 2003! Οι συναλλαγές ήταν και πάλι χαμηλές, μόλις στα 106,2 εκατ. ευρώ. Σχεδόν ο μισός τζίρος πραγματοποιήθηκε στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Η συνολική εικόνα δείχνει στάχτη και θρύψαλα με 158 μετοχές στο «κόκκινο», έναντι 28 που ενισχύθηκαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr