Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,31% στις 5.964,33 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε 0,21% στις 3.507,56 μονάδες. Σε επίπεδο μηνός, οι απώλειες του γαλλικού CAC έφτασαν στο 7,8% και του γερμανικού DAX στο 2,8%. Στο -0,7% ο ισπανικός IBEX 35 και στο -0,03% ο PSI 20 στην Πορτογαλία.
Παρόλο που οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ο συνθετικός πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 245,11 μονάδες. Στα 1,2302 δολάρια διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το ευρώ, αν και νωρίτερα έφτασε έως και τα 1,2335 δολάρια.
Στον απόηχο της υποβάθμισης της Ισπανίας, απώλειες 0,9% κατέγραψε η Banco Santander και 1,57% η BBVA.
Στο -9% κινήθηκε η BP, μετά την αποτυχία της επιχείρησης «top kill» στον κόλπο του Μεξικού.
Από την άλλη πλευρά, με κέρδη 6,7% εμφάνισε η Sacyr-Vallehermoso, η οποία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναδιαρθρώσει το χρέος της θυγατρικής της Vallehermoso Division Promocion SAU.
Ανοδικά κατά 1,9% κινήθηκε η Daimler, μετά την αύξηση της τιμής-στόχου της από τη Deutsche Bank. Στο +1,9% η Fiat, στο +1,8% η Siemens και στο +1,5% η SAP.
Κατά 1,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή το Μάιο στην Ευρωζώνη, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους κι ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό του Μαΐου στο 1,7%.
Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που είδαν, σήμερα, το φως της δημοσιότητας, το Μάιο σημειώθηκε απρόσμενη κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 98,4 μονάδες, έναντι των 100,6 μονάδων τον Απρίλιο.
X.A.: Sell in May and go away
Στις 4/1 2010 πραγματοποιήθηκε ο χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς με 61,7 εκατ. ευρώ. Η «δικαιολογία» τότε ήταν ότι η αγορά βρισκόταν σε εορτασικό mood. Σχεδόν πέντε μήνες μετά, το ταμπλό έγραψε ημερήσιο τζίρο περί τα 63 εκατ. ευρώ και δεν είναι ούτε Χριστούγεννα, ούτε Δεκαπενταύγουστος. Απλώς, σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει άρνηση οι επενδυτές να πάρουν ρίσκο σε αυτή τη συγκυρία.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τελειώνει τον Μάιο με απώλειες 1,24%, στις 1.550,78 μονάδες και συνολικές απώλειες τον μήνα 17,1%, όταν από την αρχή του χρόνου η χασούρα ανέρχεται σε 29,4%. Η ατολμία της κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόκια και η ανησυχία ότι δεν θα καταφέρει η χώρα μας να πιάσει το στόχο του ελλείμματο 9,5% για φέτος, αναζωπυρώνει το φόβο και την ανησυχία ότι αργά ή γρήγοπρα θα οδηγηθούμε σε αναδιάρθρωση χρέους. Την ίδια ώρα, η υποβάθμιση της Ισπανίας από ξένους οίκους επιβαρύνει αρνητικά την κατάσταση στη χώρα μας, κυρίως στο κομμάτι της επενδυτικής ψυχολογίας.
Η αντίδραση των επενδυτών δεν είναι άλλη από τις ρευστοποιήσεις. Η Εθνικής έκλεισε στα όρια των 10 ευρώ και με όγκο 1,1 εκατ. τεμαχίων. Νέες μεγάλες απώλειες για τη μετοχή της Πειραιώς κατά 3,54%, στα 4,09 ευρώ, 4,34% υποχώρησε η Eurobank, κάτω από 4 ευρώ, που σημαίνει ότι η τιμή της άγγιξε νέα χαμηλά για φέτος. Βουτιά 2,15% για την Alpha, στα 4,55 ευρώ. Πάνω από το 1/3 των συναλλαγών έγινε σε ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Μόλις 55 μετοχές ενισχύθηκαν και 110 υποχώρησαν.
Σε σχόλιο της Guardian Trust τονίζεται πως, «η ομάδα των τραπεζών που αποτελεί τον κύριο μοχλό του ελληνικού χρηματιστηρίου φαίνεται ότι έχει και θα έχει προβλήματα ανάπτυξης τουλάχιστον για το 2010 με δυσμενή αποτελέσματα στον Γενικό Δείκτη. Αντίθετα ισχυρές εταιρίες του βιομηχανικού και εμπορικού τομέα, με ανάπτυξη σε διεθνείς αγορές, δημοσίευσαν πολύ καλά αποτελέσματα και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Αργυρομεταλλευμμάτων και Βαρυτίνης, της Τρία Έψιλον, της ΕΛΒΑΛ, της ΜΕΤΚΑ, της Μυτιληναίος, της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, της Σαράντης, της Φριγκογκλάς. Αυτά τα συμπεράσματα αναμένεται να φέρουν σταδιακά μία διαφοροποίηση στις επιλογές των επενδυτών και μία μεγαλύτερη διασπορά στις τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους».
Εγκλωβισμένες οι μικρές
Οι εταιρίες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης παραμένουν εγκλωβισμένες στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας με τα μεγέθη τους, σε γενικές γραμμές, να συρρικνώνονται και τα αποτελέσματα στις περισσότερες να είναι αρνητικά. Ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτές τις εταιρίες να είναι ανύπαρκτο και ο όγκος συναλλαγών να έχει πέσει κατακόρυφα.
Αρνητική επίδραση εξακολουθεί να έχει και στην ελληνική αγορά η αντιμετώπιση της κρίσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο περιορισμός των οποίων αναγκάζει τις κυβερνήσεις των χωρών να λαμβάνουν έκτακτα αντιαναπτυξιακά μέτρα. Η διάρκεια αυτής της κρίσης, το αν και πόσο γρήγορα θα αντιμετωπισθεί και θα ξεπεραστεί ώστε να επανέλθουν οι οικονομίες σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι ακόμη δυνατόν να προβλεφθεί. Το σίγουρο είναι ότι η επίδραση αυτών των εξελίξεων θα έχει άμεση επίδραση στις τιμές των δεικτών και των μετοχών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr