«Ράλι» κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το δείκτη Dow Jones να ξανακερδίζει τις 10.000 μονάδες, μετά τη διάψευση της Κίνα σχετικά με την απομάκρυνσή της από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Στο +6,4% βρέθηκε η Tiffany's, η οποία διπλασίασε τα κέρδη της κατά το α΄τ΄ριμηνο, ενώ στο +3,6% η Costco, η οποία εμφάνισε «άλμα» 46% στην καθαρή κερδοφορία της.
Με κέρδη 1,2% έκλεισε η Heinz, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν ενθαρρυντικά, ενώ στο +1,1% βρέθηκε η Wal-Mart Stores, καθώς η μονάδα της, Asda Group, πρόκειται να εξαγοράσει τις βρετανικές μονάδες της Netto FoodStores έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.
Στο +0,7% και η Verizon Communications.
Κατά 14.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τη περασμένη βδομάδα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 460.000. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσουν στις 458.000 αιτήσεις. Την εβδομάδα μέχρι τις 16 Μαΐου, οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 49.000 στα 4,61 εκατομμύρια.
Αύξηση 3% κατέγραψε το αμερικανικό ΑΕΠ κατά το α΄τρίμηνο, αναθεωρημένο από το 3,2% κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις, λόγω των μικρότερων αυξήσεων των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων σε επιχειρηματικό λογισμικό. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 3,5%.
Ακόμη, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 3,6%, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13,1% έναντι 14% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Σε βαθύ πράσινο οι ευρωαγορές
Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει 3,12% στις 5.195 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 3,11% στις 5.937 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 σημείωσε κέρδη 3,42% στις 3.525 μονάδες.
Ο χρηματοοικονομικός και ο μεταλλευτικός κλάδος ‘’έσυραν το χορό’’ των κερδών.Κέρδη 2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, που ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης έχει «τσιμπήσει» προς τα πάνω 1,2%.
Κέρδη καταγράφει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο διαμορφώνεται στα 1,2317 δολάρια. Ανοδικά κινούνται τα εμπορεύματα και τα μέταλλα.
Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία) να διστάζουν να επενδύσουν πλέον σε ομόλογα σε ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Πάντως, η Κίνα διαψεύδει επισήμως ότι πρόκειται να μειώσει την έκθεσή της σε ευρωπαϊκά ομόλογα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, έρευνα της Barclays Capital κατέδειξε ότι το ποσοστό των Ιαπώνων θεσμικών επενδυτών που θεωρεί καλύτερη επένδυση τα ομόλογα σε ευρώ από τα ομόλογα σε δολάρια μειώθηκε από 80%, στην αρχή του έτους, σε 30% σήμερα.
Την ίδια στιγμή, θόρυβο προκάλεσε και η είδηση ότι ο Κινεζικός Κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων σε Συνάλλαγμα επανεξετάζει την πολιτική του απέναντι στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα αποθεματικά ξένων ομολόγων στον κόσμο (511 δισεκατομμύρια εκ των οποίων είναι σε ευρώ). Αν και το Πεκίνο δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένο να προβεί σε μαζικές πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων, είναι πιθανόν να παγώσει τις επιπλέον αγορές χρέους κρατών-μελών της Ε.Ε., γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.
Εξάλλου, εδώ και αρκετές εβδομάδες παρατηρείται σαφής στροφή των επενδυτών προς το δολάριο, τόσο λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον του ευρώ, όσο και λόγω των σαφώς θετικότερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών της Αμερικανικής οικονομίας.
Στο +4,08% έκλεισε η Rio Tinto, στο +4% η BHP Billiton και στο +2,4% η Xstrata.
«Άλμα» 5,6% για τη BP, ενώ στο +2,7% η A.P. Moeller-Maersk.
Ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη BBVA να ενισχύεται 2,1% και τη Santander να κερδίζει 0,91%.
Κατά 7,9% ενισχύθηκε η Man Group, παρότι τα καθαρά κέρδη της για το έτος χρήσης που έληξε στις 31/3 υποχώρησαν κατά 12%.
Απρόσμενη πτώση κατέγραψε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία το Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της CBI (Confederation of British Industry) που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Το 30% των λιανοπωλητών ανέφερε ότι ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, ενώ το 48% δήλωσε ότι μειώθηκαν κατά 18%. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 14%.
Απογοήτευση στο Χ.Α.
Aπογοητευτική για μία ακόμα συνεδρίαση η πορεία της αγοράς, με το Χ.Α. να έχει παραδοθεί στους πωλητές, τόσο εξαιτίας της σπέκουλαας για την ελληνική οικονομία, όσο και εξαιτίας των άσχημων εταιρικών αποτελεσμάτων. ΕΤΕ και Alpha, παρά τα ενθαρρυντικά σχόλια των αναλυτών δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, θεωρώντας ότι τα αποτελέσματά τους σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν την άσχημη πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το Χ.Α. αν και άγγιξε τις 1.600 μονάδες, έκλεισε παρακάτω, στις 1.578,42 μονάδες. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, κλείσιμο κάτω από την περιοχή αυτή, θα έφερνε το δείκτη πιο κοντά στην οριακή στήριξη των 1.480 μονάδων, μία στήριξη που έρχεται από το παρελθόν, δηλαδή εδώ και δέκα χρόνια. Το κλίμα ήταν διαφορετικό στις αγορές της Ευρώπης, έπειτα από τη διάψευση δημοσιευμάτων εκ μέρους της Κίνας, ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει ευρωπαϊκά ομόλογα.
Οι απώλειες της Εθνικής ανήλθαν σε 4,25%, κλείνοντας στα 10,15 ευρώ και με όγκο 2,9 εκατ. τεμαχίων, 3,23% υποχώρησε η Alpha, στα 4,80 ευρώ με 1,5 εκατ. τεμάχια, 3,10% η Πειραιώς, στα 4,37 ευρώ και 0,95% η Eurobank, στα 4,18 ευρώ. Σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων απομακρύνεται η απόσταση ανάμεσα σε Coca Cola και ΕΤΕ, με την κεφαλαιοποίηση της πρώτης σε 6,8 δις. ευρώ, έναντι 6,1 δις. ευρώ της δεύτερης. Σημειωτέον, ότι η Κύπρου πέρασε σε κεφαλαιοποίηση τη Eurobank με 2,3 δις. έναντι 2,2 δις. ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της Alpha σε 2,5 δις. ευρώ. Ενδιαφέρουσα ήταν η αντίοδραση για τον ΟΤΕ, που ενισχύθηκε κατά 3,35%, ΔΕΗ 4,45%. Κέρδη επίσης για τις υπό «ιδιωτικοποίηση» εταιρείες, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 127,6 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες μετοχές να ενισχύονται, 98, έναντι 71 που υποχώρησαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr