Κέρδη στη Wall
Μετά την έντονη νευρικότητα που επέδειξαν στην αρχή της συνεδρίασης οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, έκλεισαν τη συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση για τα ελκυστικά επίπεδα των αποτιμήσεων των μετοχών. Το «βαρίδι» που αποτέλεσε προς στιγμήν ο κλάδος των εταιρειών μηχανολογικού εξοπλισμού και ο τεχνολογικός κλάδος, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Dell, εξαλείφθηκε μετά την έκθεση της Birinyi ότι η bull market που έχει ξεκινήσει πριν από 14 μήνες δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης. οι δείκτες κατέγραφαν σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει κάτω από τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι οι αγορές προσαρμόζονται στο νέο νομοσχέδιο που θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Wall Street.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν σημαντικές απώλειες. Ο Dow έχασε περίπου 4%, ο Nasdaq 5% και ο S&P 500 4,2%.
Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Wall Street, ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις πάνω στο πιο ευρύ νομοθετικό έργο που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη δεκαετία του 1930.
Με ψήφους 59 έναντι 39, η γερουσία υιοθέτησε τις προτάσεις που προωθούσε ο πρόεδρος, Μπαρακ Ομπάμα, με στόχο να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και των αγορών, με αφορμή και την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2007 έως το 2009, που οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Το νομοσχέδιο αυτό θεωρείτο ο βασικός νομοθετικός στόχος του προέδρου Ομπάμα.
Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε σημαντικά κέρδη, με την JPMorgan να κλείνει στο +4,8% και την Bank of America στο +3,1%.
Στο -7,3% βρέθηκε η Dell. Ειδικότερα, τα κέρδη της ανήλθαν σε 441 εκατ. δολ. ή 22 cents ανά μετοχή από 290 εκατ. δολάρια ή 15 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 14,9 δισ. δολάρια από 12,3 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Συνεπώς, απώλειες 0,9% κατέγραψε η Microsoft, 1,4% η Oracle και 11% η BCS, η οποία εμφάνισε έσοδα κατώτερα των προσδοκιών. Ωστόσο, η Compuware, που δραστηριοποιείται στην παροχή λογισμικού επιχειρήσεων έκλεισε στο +9,1%, μετά την άνοδο κατά 34% των κερδών του προηγούμενου τριμήνου.
Με απώλειες 5,8% κινήθηκε η Salesforce.com, καθώς προέβλεψε κέρδη για το β΄ τρίμηνο κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Καθόλου δεν έχει «εξασθενίσει» το ράλι των διεθνών αγορών που έχει ξεκινήσει εδώ και 14 μήνες, εάν λάβουμε υπόψη τα ιστορικά δεδομένα, δήλωσε ο Cleve Rueckert της Birinyi Associates, προσθέτοντας ότι εάν υποθέσουμε ότι η τελευταία bull market τέλειωσε στις 23 Απριλίου (όταν και είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών), τότε είναι η πιο βραχύβια bull market των τελευταίων 48 ετών. Σημειώνεται εδώ ότι ο δείκτης- βαρόμετρο Standard & Poor’s 500 έχει χάσει περίπου 12% από τις 23/4 εν μέσω ανησυχιών ότι η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση ανακόψει την παγκόσμια οικονομία.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η τρέχουσα bull market δοκιμάζει την πρώτη ‘’επίσημη’’ διόρθωση, συνέχισε ο αναλυτής της Birinyi, συστήνοντας στους πελάτες της επενδυτικής να αγοράσουν. Σε κάθε μία από τις 13 Bull market που σημειώθηκαν από το 1945, οι δείκτες υποχωρούσαν και μετά ανέβαιναν σε νέα υψηλά. Δεδομένου ότι ο δείκτης S&P 500 χτες βρισκόταν κατά 8,6% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων, σημαίνει ότι είναι καιρός για νέες τοποθετήσεις.
Χαμηλό έξι μηνών για την Ευρώπη
Σε χαμηλό έξι μηνών έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς συνεχίζεται η γενικευμένη αβεβαιότητα που γεννούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης και τα οποία ενδέχεται να φρενάρουν την παγκόσμια ανάκαμψη. Έντονες είναι, δε, οι ανησυχίες των επενδυτών για το αν όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εγκρίνουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, γεγονός που ενδοσυνεδριακά οδήγησε τους δείκτες ακόμα και στο -2%.
Απώλειες 1,3% για τον Stoxx Europe 600 στις 235,14 μονάδες. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας. Ο FTSE υποχώρησε κατά 3,7%, ο DAX κατά 3,8% και ο CAC κατά 3,6%.
Σήμερα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και στην πρώτη συνάντηση της «ομάδας κρούσης» για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, στην οποία το παρών θα δώσουν αξιωματούχοι και υπουργοί οικονομικών των κρατών μελών.
Εν μέσω έντονης φημολογίας για άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ για την προστασία του ευρώ, το νόμισμα ενισχύεται κατά 0,24% στα 1,2500 δολάρια. Χθες «πέταξε» από τα 1,22 δολάρια στα 1,26 δολάρια.
Αδύναμος ο κλάδος των πετρελαϊκών και χημικών εταιρειών. Απώλειες 0,7% για την Linde και 2,7% για την BASF. Στο -1,9% η Shell και στο -1,7% η BP.
Απώλειες 1,5% για τη British Airways. Ζημιές σε επίπεδα ρεκόρ ανακοίνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο βρετανικός κολοσσός. Για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, οι ζημιές του βρετανικού κολοσσού διευρύνθηκαν στα 425 εκατ. στερλίνες (613 εκατ. δολάρια), έναντι ζημιών ύψους 358 εκατ. στερλινών. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11%, στα 7,99 δισ. στερλίνες.
Στο -0,75% η Vodafone, στο -0,81% η France Telecom, ενώ στο +0,32% η Telefonica. Με κέρδη 2,3% κινήθηκε η ολλανδική KPN.
Με απώλειες που έφτασαν το 2,5% έκλεισε η K+S, τη σύσταση της οποίας υποβάθμισε σε underperform από outperform προηγουμένως η Cheuvreux.
Ενισχύθηκε, δε, ο κλάδος των μεταλλευμάτων, με τη Rio Tinto να κλείνει στο +2,6% και την Xstrata στο +2%.
Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών μηνών υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη το Μάιο, διαμορφούμενος στις 55,9 μονάδες, έναντι 57,6 μονάδων τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα ο PMI υπηρεσιών ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 33 μηνών, στις 56 μονάδες, από 55,6 μονάδες τον Απρίλιο.
Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία το Μάιο, με τον δείκτη του ινστιτούτου Ifo να υποχωρεί στις 101,5 μονάδες, έναντι των 101,6 μονάδων τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη στις 102 μονάδες.
Κατά 0,2% αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το γερμανικό ΑΕΠ, συγκρινόμενο με τα επίπεδα του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας.
"Καθάρισε" η ΕΤΕ για την άνοδο στο Χ.Α.Συνεδρίαση μεγάλης μεταβλητότητας ήταν αυτή της Παρασκευής στο X.A., με το γενικό δείκτη να προσπερνάει και πάλι τις 1.600 μονάδες, κλείνοντας όμως, παρακάτω στις 1.595,10, καταγράφοντας άνοδο 0,81%.
Οι απώλειες σε εβδομαδιαία βάση διαμορφώθηκαν σε 3,81%, με το γενικό δείκτη να κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, αφού η στήριξη εντοπίζεται πλέον στην περιοχή των 1.480 μονάδων. Σύμφωνα με την αγορά, αν δεν υπάρξουν κάποια καλά νέα από την Ευρώπη, δύσκολα οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, θα αναλάβουν την πρωτοβουλία αντίδρασης του Χ.Α. Σημειωτέον, ότι η ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται ότι θα είναι μία δύσκολη εβδομάδα, αφού ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Το ενδιαφέρον πέφτει κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Από τις 25 Μαίου κι έπειτα, η αγορά θα κινείται στο ρυθμό των αποτελεσμάτων, αναφέρουν χρηματιστές, εστιάζοντας στο ύψος των προβλέψεων που θα έχουν σχηματίσει εν μέσω κρίσης τα πιστωτικά ιδρύματα.
Κατά τα άλλα, η σπέκουλα ως προς τη χρεοκοπία της χώρας δίνει και παίρνει. Σε δημοσίευμα του Reuters, οι αναλυτές δίνουν πιθανότητες 33% αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στην επόμενη 5ετία, ενώ στις Βρυξέλλες, το task force της ευρωζώνης που συνέρχεται σήμερα με θέμα την προστασία του ευρώ, αναμένεται να λάβει σκληρές αποφάσεις προκειμένου να μην χαλαρώσει η δημοσιονομική σταθερότητα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Η μετοχή της Εθνικής ήταν το χαρτί εκείνο που έδωσε το θετικό πρόσημο στον δείκτη επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι αντίδραση της αγοράς θα έρθει μόνο από την ΕΤΕ. Πλην όμως, δεν δόθηκε κανένα σήμα αλλαγής τάσης. Η μετοχή της ΕΤΕ ΄κλεισε με κέρδη 23,24%, στα 10,51 ευρώ και με όγκο 3,6 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 1,93% για την Alpha. στα 4,75 ευρώ και 1,6 εκατ.τεμάχια, οριακή άνοδος για την Πειραιώς, μόλις κατά 0,22% και νέα χαμηλά για τη Eurobank, που έκλεισε στα 4,48 ευρώ, διακινώντας 1,2 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή της ΕΤΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με 6,3 δις. ευρώ, με πρώτη την Coca Cola και 6,450 δις. ευρώ. Χλιαρή αντίδραση από τα ιστορικά χαμηλά για τον ΟΤΕ. Από τα small caps ξεχώρισε το limit up της Ελγέκα, έπειτα από την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Cosco.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr