Πτωτικά η Wall
Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς τα αποτελέσματα της Wal-Mart Stores και τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ επισκιάστηκαν από τη μεγάλη πτώση του τεχνολογικού κλάδου και την ανατροπή του κλίματος του ευρώ.
Στο +2,9% βρέθηκε η Wal-Mart Stores, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών τα κέρδη του πρώτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου παγκοσμίως ανακοίνωσε αύξηση κερδών και πωλήσεων για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,32 δισ. δολάρια ή 88 σεντς ανά μετοχή, από 3,02 δισ. δολ. ή 77 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Στο +1,7% βρέθηκε η Alcoa, η οποία ακολουθεί την ανάκαμψη του χαλκού μετά τη χθεσινή πτώση που σημείωσε. Η αγορά των βιομηχανικών μετάλλων σήμερα ακολουθεί ανοδική τροχιά καθώς οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάκαμψη είναι λίγο πιο αισιόδοξες.
Τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500 σημείωσε η Forest Laboratories, η οποία βρέθηκε στο +5%, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Με θετικά πρόσημα κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, με τη Bank of America να κλείνει στο +0,9% και τη J.P. Morgan στο +0,3%, καθώς ο επενδυτής John Paulson διατήρησε τις επενδύσεις του στα δύο τραπεζικά ιδρύματα. Ωστόσο, στο -7,3% βρέθηκε η SunTrust Banks και στο -4,9% η M&T Bank, μετά την ανακοίνωση ότι το fund του Warren Buffett, η Berkshire Hathaway μείωσε τις συμμετοχές του σε αυτές.
Ανοδικά κατά 0,2% κινήθηκε η Pfizer, παρά την ανακοίνωσή της για περικοπές 6.000 θέσεων εργασίας, λόγω αναδιάρθρωσης.
Στον αντίποδα, με απώλειες 0,07% κινήθηκε η Kraft Foods και με 0,8% η Johnson & Johnson. Σημειώνεται ότι η Berkshire Hathaway, ιδιοκτησίας του Warren Buffett, μείωσε το μερίδιό της στις δύο εταιρείες.
Μείωση 0,1% παρουσίασε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, καθώς μειώθηκε το κόστος της ενέργειας και των ειδών διατροφής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Απασχόλησης, ο δομικός δείκτης τιμών, από τον οποίο εξαιρούνται ενέργεια και τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,2%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση του βασικού δείκτη κατά 0,2% και αύξηση του δομικού κατά 0,1%.
Ανοδο 5,8% στις 672.000 εμφάνισαν οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο, φτάνοντας σε υψηλό 18 μηνών και καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 11,5% στις 606.000,δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι οικονομικές άδειες «άγγιξαν» χαμηλό έξι μηνών.
«Αλμα» στα ευρωπαϊκά ταμπλό
Μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, ωθούμενοι από τα κέρδη της Vodafone και την άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία κατάφερε να τραβήξει το βλέμμα των επενδυτών από τα δημοσιονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρωζώνη.
Ανοδικά κατά 1,2% κινήθηκε ο δείκτης Stoxx Europe 600 στις 251,13 μονάδες. Στα 1,2420 δολάρια ενισχύεται το ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 0,23%.
Άνοδος 0,4% για τη Vodafone. Στα 8,6 δισ. στερλίνες (12,4 δισ. δολάρια) αυξήθηκαν στο οικονομικό έτος τα καθαρά κέρδη του ομίλου έναντι των 3,1 δισ. στερλινών που είχαν σημειωθεί πέρυσι. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μέρισμα 5,65 πένες, αυξημένο κατά 9%.
Στο 2,5% βρέθηκε η Kazakhmys και στο +3,8% Repsol.
Έδαφος κέρδισε και ο τραπεζικός κλάδος. Κέρδη 4,4% για τη Societe Generale και 5,6% για τη Santander.
Στα 25,9% βρέθηκε η νορβηγική Global IP Solutions, καθώς η Google αναμένεται να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 421 εκατ. κορωνών, ήτοι 13 κορώνες ανά μετοχή.
Άνοδος 3,9% για τη British Airways, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να σταματήσει προγραμματισμένη απεργία.
Στο +3% η Deutsche Boerse, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Goldman Sachs σε neutral από sell.
Κέρδη και για τον κλάδο των μεταλλευμάτων, μετά την άνοδο των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων. Στο +1,9% η Anglo America και στο 2,4% η Rio Tinto.
Η αναβάθμιση της σύστασης της Delhaize από την BofA Merrill Lynch Group σε buy από neutral, προηγουμένως, οδήγησε την μετοχή στο +3,6%.
Στο αντίποδα βρέθηκε η Yell Group, ο βρετανικός εκδοτικός οίκος, η οποία υποχώρησε κατά 21%, μετά την αποχώρηση του CEO και του CFO, John Condron και John Davis αντίστοιχα.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, "βουτιά" κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία κατά το μήνα Μάιο, ο οποίος ήταν κατώτερος των εκτιμήσεων των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 45,8 μονάδες από 53 μονάδες που βρισκόταν κατά το μήνα Απρίλιο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 47 μονάδες.
Στα 4,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης κατά το μήνα Μάρτιο, έναντι 1,6 δισ. ευρώ κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές ανήλθαν κατά 7,5%, ενώ οι εισαγωγές κατά 10,3%. Στο σύνολο της Ε.Ε., το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 9,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2009. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι εξαγωγές ανήλθαν κατά 7% και οι εισαγωγές κατά 10,4%.
Στο 1,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, από 1,4% το Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εμφάνισε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού κατά το μήνα Απρίλιο, στο 4,7%. Για το σύνολο της Ε.Ε. ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2% για τον Απρίλιο από 1,9% τον Μάρτιο. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%.
Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008 «έτρεξε» τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, ξεπερνώντας τις όποιες προβλέψεις των αναλυτών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,7% σε ετήσια βάση, συγκρινόμενος με την αύξηση κατά 3,4% το Μάρτιο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 3,5%.
Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση - Προς νέα χαμηλά η ΕΤΕ - Ιστορικά χαμηλά για ΟΤΕΓια έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση συνέχισε σε αρνητικό πρόσημο ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Εν μέσω διακυμάνσεων η «μπίλια» έκατσε στο κόκκινο, με τις τραπεζες να δέχονται εκ νέου τα πυρά των πωλητών και μαζί με αυτές ο ΟΤΕ.
Στη μετοχή του Οργανισμού, οι ξένοι συνεχίζουν τις προγραμματισμένες ρευστοποιήσεις τους, με τη μετοχή να κλείνει σε νέα χαμηλά, στα 6,90 ευρώ και με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια. Νέες απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής που φαίνεται ότι πηγαίνει για να βρει τα χαμηλά έτους. Έκλεισε στα 10,30 ευρώ (προηγούμενο χαμηλό 10,25) καταγράφοντας απώλειες 2,18%, διακινώντας 3,1 εκατ. τεμάχια. Νέες απώλειες για την Πειραιώς (πάνω από 2%), στα 4,80 ευρώ και τη Eurobank (1,46%), στα 4,73 ευρώ. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε οριακά κατά 0,33%, στις 1.629,24 μονάδες και πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, σχολιάζουν οι χρηματιστές.
Οι ίδιοι επειμένουν πως στο ενδεχόμενο αντίδρασης, η επόμενη στάση θα μπορούσε να είναι στις 1.850 μονάδες. Διαφορετικά, η πρώτη ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο συνέχισης της πτώσης, εντοπίζεται στην περιοχή των 1.480 μονάδων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πέρα για πέρα υποτονικό. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ξένες αγορές λειτουργούν συντονισμένα, καταγράφοντας αντιδράσεις ή συγκρατημένες διορθώσεις, κάτι που δεν ισχύει για το Χ.Α. Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ότι οι ξένοι περιμένουν δείγματα γραφής από τη κυβέρνηση, χωρίς να συμμερίζονται τις παρεμβάσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας με το μόνο σίγουρο την ύφεση.
Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές, στα 113,466 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας. Κάποιες εντολές αγορών που βγήκαν, αφορούσαν κυρίως τις μικρότερες κεφαλαιοποίησης. Τα προσχήματα ή μάλλον από τα... χειρότερα «έσωσαν» την αγορά, η ΔΕΗ και η Alpha, που ενισχύθηκαν κατά 1,79% και 1,65%, στα 13,05 και 4,93 ευρώ αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr