«Βυθίστηκε» η Wall
«Βαριά» ήταν η ατμόσφαιρα κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα στη Wall, με τον τραπεζικό κλάδο να καταρρέει, εν μέσω ανησυχιών για την εισαγγελική έρευνα στη Goldman Sachs, παρά την ανακοίνωση των στοιχείων για ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε 1,74%, ο S&P 500 2,51%, ενώ ο 2,71% έχασε Nasdaq, ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο Dow Jones κέρδισε 1,39%, o S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,47%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,63%.
Αναλυτικά, εισαγγελική έρευνα διεξάγουν οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί κατά πόσο η Goldman Sachs ή κάποιοι εργαζόμενοι σε αυτή διέπραξαν οικονομικό έγκλημα αναφορικά με τις πωλήσεις ασφαλειών ενυπόθηκων δανείων. Παράλληλα, σε «sell» υποβάθμισε σήμερα η S&P τη σύσταση της μετοχής της, με αποτέλεσμα να τη «βυθίσει» σε χαμηλό εννέα μηνών. Η Goldman Sachs υποχώρησε κατά 9,5%.
Με φόντο τα δημοσιεύματα για τη Goldman, η J.P. Morgan Chase εμφάνισε απώλειες 3,7%, η Bank of America 3,3%, ενώ άνω του 3% ήταν και η πτώση για τις General Electric και Caterpillar.
Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκε και ο τεχνολογικός κλάδος, στον απόηχο των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων της MEMC, η οποία εμφάνισε ζημιές το α’ τρίμηνο, μετά τον υπερδιπλασιασμό των δαπανών της. Η εταιρεία κατέγραψε «βουτιά» 18,2%.
Στο -9,7% βρέθηκε η McAfee, καθώς τα κέρδη της υποχώρησαν 30%, ενώ στο -5,7% «έκλεισε» η J.C. Penney, επηρεασμένη από το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης UoM. Απώλειες 4,9% για τη Abercrombie & Fitch και 6,2% για τη Macy's.
Με ρυθμό 3,2%, ανάλογο των προβλέψεων των οικονομολόγων, αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην άνοδο του καταναλωτικού κλίματος σε υψηλό τριών ετών. Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,6%, σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το πρώτο τρίμηνο του 2007. Επιπλέον, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και software παρουσίασαν άνοδο κατά 13,4%. Το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 0,6%.
Ακόμη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ανήλθε ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI τον Απρίλιο. Συκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 63,8 μονάδες τον Απρίλιο, από 58,8 μονάδες το Μάρτιο.Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 60 μονάδες.
Στις 72,2 μονάδες υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο, από 73,6 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 71 μονάδες. Ο δείκτης των υφιστάμενων συνθηκών υποχώρησε στις 81,0 μονάδες από 82,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης βραχυπρόθεσμων προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 66,5 μονάδες από 67,9 μονάδες.
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Με αρνητικά πρόσημα «έκλεισαν» οι ευρωαγορές, καθώς οι πιέσεις στο μεταλλευτικό κλάδο, μετά τη διαρροή πετρελαίου από μία από τις δεξαμενές άντλησης της BP στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της Barclays, αντιστάθμισαν τις βελτιωμένες προοπτικές για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο FTSE 100 και ο CAC κατέγραψαν απώλειες ύψους 3,3%, ενώ ο DAX πτώση 1,9%. Με σημαντικές απώλειες «έκλεισε» το μήνα ο CAC, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,9% και ο FTSE 100, που έχασε 2,5%, ενώ ο DAX "έπεσε" κατά 0,27%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,7%, με τη μηνιαία πτώση μόλις να ξεπερνά το 1%, μετά τα χθεσινά κέρδη της τάξης του 1,4%.
Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,3312 δολάρια, ανακάμπτοντας από το νέο χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου, που σημείωσε νωρίτερα μες στην εβδομάδα.
Ο μεταλλευτικός κλάδος σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Ενδεικτικά, η Rio Tinto κατέγραψε πτώση 4,3% και η Vedanta Resources πτώση 3,8%.
Απώλειες 6,3% για τη βρετανική Barclays, που δεν μπορεί να ακολουθήσει τα κέρδη που καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος. Το τραπεζικό ίδρυμα ανακοίνωσε την αύξηση κατά 29% των καθαρών κερδών του για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, ωστόσο η αύξηση κατά 47% στα προ φόρων κέρδη απεδείχθη κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Πτώση 2,5% για τη γαλλική Total. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κατά 14% των καθαρών κερδών της κατά το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο, λόγω των πιέσεων που ασκούνται στις τιμές του φυσικού αερίου, η εταιρεία εκτιμά ότι «οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες».
Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP υποχώρησε 1,5%, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να ελέγξει την τεραστίων διαστάσεων πετρελαιοκηλίδα που έφτασε σήμερα στις ακτές της Λουιζιάνα. Σημειώνεται ότι η πετρελαϊκή ανέλαβε την πλήρη ευθύνη και θα καθαρίσει το πετρέλαιο.
Ωστόσο, κέρδη 3,2% εμφάνισαν η ING και 1,2% η Societe Generale.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατά 1,5% κατέγραψαν τον Απρίλιο σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη, έναντι αύξησης της τάξης του 1,4% που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Πτώση 9,55% σε ένα μήνα για Χ.Α.
Με μαζικές αγορές μετοχών προς στο τέλος της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. «έκανε το άλμα» και έκλεισε με κέρδη 2,22%, στις 1.869,99 μονάδες βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τα στατιστικά, αφού η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε με άνοδο 0,65%.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον Απρίλιο, αφού ο δείκτης υποχώρησε κατά 9,55% και από την αρχή του χρόνου κατά 14,85%, τη στιγμή που τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά τους. Το καλό νέο είναι, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι το πακέτο για τη διάσωση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ετοιμάζονται κατ’ εντολήν του ΔΝΤ και της Ε.Ε., ρίχνουν τα spreads, που πλέον κινούνται κάτω από τις 600 μονάδες βάσης. Το άσχημο ότι οι προοπτικές για τις εισηγμένες δεν είναι καλές, αφού οι αναλυτές προβλέπουν συρρίκνωση της κερδοφορίας για φέτος. Φήμες περί συγχώνευσης Εθνικής – Πειραιώς διαψεύστηκαν νωρίτερα στο Χ.Α., ενώ η υποβάθμιση εννέα τραπεζών από τη Moody’s θεωρήθηκε γεγονός προεξοφλημένο, αν κι αυτός ήταν ο παράγοντας για τη μεγάλη μεταβλητότητα στο ταμπλό την Παρασκευή.
Σημειώνεται, ότι η αγορά πέρασε και σε αρνητικό πεδίο, κινούμενη στην περιοχή των 1.825 μονάδων. Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που σήμερα προχώρησαν στην κατοχύρωση των χθεσινών κερδισμένων. Κέρδη 2,92% για τη μετοχή της Εθνικής, με κλείσιμο στα 12,35 ευρώ και όγκο 11,328 εκατ. τεμάχια. Στο +2,89% έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς, 2,52% της Alpha και λιγότερο της Eurobank. Τα μεγαλύτερα κέρδη από τον 20άρη κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, σημειώνοντας άνοδο 6,49%. Οι συναλλαγές ήταν εντυπωσιακές, στα 335,280 εκατ. ευρώ. Κέρδη 19,35% για τη Fashion Poxη οποία εξαγοράζεται από την πλευρά Λαυρεντιάδη.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr