Ανοδος στη Wall
Συνεχίστηκε για έκτη συνεχόμενη ημέρα η ανοδική πορεία της Wall, ενώ φαίνεται ότι τίποτα δεν τη σταματά μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση υπήρξε σημαντική νευρικότητα μετά την αναπάντεχη άνοδο των νέων αιτήσεων ανεργίας, η προοπτική των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων διέλυσε το σύννεφο ανησυχίας.
Με απώλειες κινήθηκαν οι Hewlett-Packard, Coca-Cola και η Wal-Mart Stores.
«Αλμα» 5,7% για τη UPS, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Κέρδη 6% σημείωσε η United Parcel Service, η οποία αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2010, ενώ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 71 cents ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 57 cents.
Η δήλωση του CEO της Ameritrade Holding, Fred Tomczyk ότι η εταιρεία του σκοπεύει στην απόκτηση της E*Trade Financial, οδήγησε την τελευταία στο +4,8%.
Ανοδικά κατά 42% κινήθηκε η Mariner Energy, μετά την ανακοίνωση για την εξαγορά της από τη Apache.
Στο +9,9% βρέθηκε η American Superconductor, αφού η Deutsche Bank αύξησε την σύσταση της εταιρείας σε buy από hold.
Ανοδικά κατά 2,7% κινήθηκε η Yum Brands, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 11% στην κερδοφορία του α’ τριμήνου.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη αύξηση παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα., καθώς όπως φαίνεται η βελτίωση στην αγορά εργασίας δεν είναι ακόμα ισχυρή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 24.000 σε 484.000 την εβδομάδα που έληξε στις 10 Απριλίου. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 440.000 αιτήσεις.
Για όγδοο διαδοχικό μήνα βελτιώθηκε τον Απρίλιο η μεταποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφειας, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Federal Reserve Bank της Φιλαδέλφειας. Ειδικότερα, ο δείκτης Philly Fed αυξήθηκε στις 20,2 μονάδες τον Απρίλιο, από 18,9 το Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν λίγο μικρότερη βελτίωση στις 20 μονάδες.
Στις 31,9 μονάδες ανήλθε ο δείκτης μεταποίησης Empire State στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο, έναντι 22,9 μονάδων που είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα, μία ανάσα πό το υψηλό των 33,4 μονάδων τον περασμένο Οκτώβρη. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 24 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες νέων παραγγελιών, αποστολής εμπορευμάτων και απογραφής.
Ανοδο 0,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάρτιο, έναντι αυξήσεων 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τη Federal Reserve, η μειωμένη άνοδος οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή στον οικιακό εξοπλισμό. Σε επίπεδο τριμήνου, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Κατά το μήνα Μάρτη, η εργοστασιακή παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,9% από 0,2% το Φεβρουάριο, ενώ στο τρίμηνο, σημείωσε άνοδο 6,6%.
Σε υψηλά 19 μηνών η Ευρώπη
Σε νέα υψηλά 19 μηνών βρέθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα επικείμενα εταιρικά αποτελέσματα, ανατρέποντας το πρωϊνό αρνητικό κλίμα.
Κατά 0,5% ενισχύθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 271,68 μονάδες. Με απώλειες 0,73% στα 1,3553 δολάρια κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και εν αναμονή της αυριανής άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup.
Ανοδικά κινήθηκε ο φαρμακευτικός κλάδος. Άνοδος 2,6% για την ελβετική Roche, μετά την ανακοίνωσή της για αύξηση των πωλήσεών της κατά 6% σε τριμηνιαία βάση. Η Novartis κέρδισε 0,35% και η Smith & Nephew 1,02%.
Κέρδη 1% για την Total. Στο -1,9% βρέθηκε η γαλλική Danone, η οποία, ωστόσο, ανακοίνωσε αυξημένες πωλήσεις το α΄τρίμηνο και επιβεβαίωσε τους στόχους για το έτος 2010. Στο -0,47% κινήθηκε η Nestle και στο -1,28% η Unilever.
Με κέρδη 5,7% κινήθηκε η UPS, μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων.
Ανοδικά κατά 2,9% κινήθηκε η Seadrill μετά την αναβάθμιση της σύστασης της από την Morgan Stanley σε overweight.
Στο +3,8% βρέθηκε η Sulzer, καθώς ο CEO της εταιρείας Ton Buechner ανέφερε ότι οι ετήσιες παραγγελίες της εταιρείας θα αυξηθούν.
Στον αντίποδα, με απώλειες κινήθηκε ο ενεργειακός κλάδος, με την Antofagasta να υποχωρεί 0,39% και τη Xstrata 1,2%, καθώς και οι αεροπορικές εταιρείες, μετά την ακύρωση των πτήσεων λόγω ηφαιστειακής σκόνης που καλύπτει μεγάλο τμήμς της Βορείου Ευρώπης.Το Χ.Α. προεξοφλεί το "ναι" της Ελλάδας στην βοήθειαΤο νέο που άλλαξε την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης δεν ήταν άλλο από την επιστολή Παπακωνσταντίνου προς στην Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, στην οποία η Ελλάδα ζητάει διαβούλευση για τους όρους που θέτουν οι εν λόγω οργανισμοί πριν παράσχουν τη βοήθειά τους.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία αίτησης εκ μέρους της χώρας μας να χορηγηθεί το πακέτο ή μέρους του για βοήθεια στο πλαίσιο κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων. Ήδη, για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, όπου, για μία ακόμα φορά όλα τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος. Να σημειωθεί ότι στην Ε.Ε. ακούγονται πλέον φωνές για περικοπές μισθών και στο δημόσιο τομέα, ενώ ο πρόεδρος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν κάνει λόγο για αποπληθωρισμό προκειμένου η οικονομία της χώρας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Η αγορά αν και αντέδρασε νευρικά, τελικά έκλεισε με κέρδη 2,07%, στις 2.028,55 μονάδες, ενώ τα spreads υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας (425) στα επίπεδα των 400 μ.β.
Σημειωτέον, ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε και πιο ψηλά, στις 2.036 μονάδες βάσης. Σε ό,τι αφορά την αγορά έχει παρατηρηθεί ότι όποτε γίνεται κίνηση κάτω από τις 2000, όλο και κάποιο νέο θα την «επαναφέρει». Την περασμένη εβδομάδα ήταν το πακέτο βοήθειας και πριν από ένα μήνα η πολιτική στήριξη προς στην κυβέρνηση από τη Σύνμοδο Κορυφής. Η πορεία της αγοράς θεωρείται προδιαγεγραμμένη με την αντίσταση να εντοπίζεται κοντά στις 2.100 μονάδες και τη στήριξη να βγαίνει στις 1.950.
Η αντίδραση τον τραπεζικό κλάδο ήταν χαρακτηριστική, έπειτα από τα νέα αυτά. Ο δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,35%, με τη Eurobank να κλείνει με άνοδο 5,75%, το Τ.Τ. 6,54%, Marfin Popular 5,70%, Ελπηα 5,60%, Πειραιώς 4,96% και λιγότερο η Εθνική, κατά 3,40%, στα 13,70 ευρώ. Κατά τα άλλα, αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση για τον Μυτιληναίο που ενισχύθηκε κατά 6%, Ελλάκτωρ 5%, Ιντραλότ 4,57%, Τιτάν 4,47% και ΟΤΕ 2,18%. Απώλειες για τη ΔΕΗ κατά 3,05%, έπειτα από την υπεραντίδραση της Τετάρτης. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 226,9 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα χαρτιά να κλείνουν με κέρδη, 102, έναντι 70 που υποχώρησαν και 124 αμετάβλητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr