Το ΧΑ καταρρέει καθώς από τη μία οι τράπεζες ζητούν ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και άρα θέλουν να λάβουν κεφάλαια από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ, ενώ πριν μερικούς μήνες ήταν έτοιμες κάποιες από αυτές να επιστρέψουν κεφάλαια. Η έκθεση που έχουν σε ελληνικά ομόλογα αναμένεται να τους δώσει μεγάλες ζημιές, ενώ η πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει φέρει δραματική μείωση των χορηγήσεων και επομένως και η λειτουργική πορεία των τραπεζών δεν αναμένεται να είναι ικανοποιητική.
Το ΧΑ χάνει 5% και βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις 1.900 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να είναι σημαντικά αυξημένη έναντι των προηγούμενων ημερών και να πλησιάζει τα 135 εκατ. ευρώ. Έλληνες και ξένοι ρευστοποιούν θέσεις που έχουν στο ΧΑ καθώς περιμένουν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, ή δεν επιθυμούν να έχουν θέση στον κίνδυνο που λέγεται Ελλάδα. Όπως και στα ομόλογα απουσιάζουν οι αγοραστές και οι shorts κάνουν ό,τι θέλουν έτσι και στο ΧΑ η πτώση είναι έντονη γιατί απουσιάζουν οι αγοραστές, σχολιάζουν στελέχη της αγοράς.
Στο -7,3% είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα, ενώ 9,2% απώλειες καταγράφει η Eurobank, στο -7% είναι η μετοχή της Alpha Bank και στο -8% της Τράπεζας Πειραιώς. Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 130 υποχωρούν και μόλις 11 ενισχύονται. Οι απώλειες του γενικού δείκτη σε τρεις συνεδριάσεις ξεπερνούν το 10%.
Η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και το τι θα ειπωθεί για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Μαζί με την ελληνική αγορά υποχωρούν άνω του 1% οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ βουτιά παρατηρείται και στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Την ευθύνη για αυτή την πορεία φέρει φυσικά η Ελλάδα.
Με σημαντικές απώλειες κινούνται, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να υποχωρούν πάνω από 1%, με φόντο τις έντονες ανησυχίες που εξακολουθεί να εγείρει το ελληνικό ζήτημα, λόγω των εικασιών που θέλουν τη χώρα να ζητά τροποποίηση της συμφωνίας για το μηχανισμό βοήθειας.
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - η οποία σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη θα διατηρήσει αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια - και στις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει για το ελληνικό ζήτημα ο επικεφαλής της Ζ. Κλ. Τρισέ, στρέφεται σήμερα η προσοχή των επενδυτών. Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,98% στις 5.706 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX χάνει 1,01% στις 6.160 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 1,44% στις 3.969 μονάδες.
Απώλειες 1,04% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, στις 265,81 μονάδες. Το ευρώ διαπραγματεύεται κάτω από τα επίπεδα των 1,33 δολαρίων, στα 1,3292 δολάρια.
Σημειώνεται ότι αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, ενώ ταυτόχρονα δεν προέβη σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι η BoE έχει «παγώσει» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 200 δισ. στερλινών το Φεβρουάριο.
Αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος. Απώλειες 2% για τη Banco Santander και 1,7% για την BNP Paribas.
Πτώση 1,26% για τη σουηδική Hennes & Mauritz. Κατά 45% αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης τα κέρδη του ομίλου, τα οποία και ανήλθαν στα 3,74 δισ. σουηδικές κορόνες (523 εκατ. δολάρια), έναντι κερδών ύψους 2,58 δισ. σουηδικών κορόνων το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Απώλειες 1,27% για τη Marks & Spencer. Ο όμιλος ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεών του διεθνώς κατά 5,9% σε διάστημα 13 εβδομάδων (έως τις 27 Μαρτίου).
Με κέρδη 0,13% κινείται η British Airways, ενώ με απώλεις 0,91% η Iberia. Οι δύο αερομεταφορείς ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συγχώνευση.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητη διατηρήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Φεβρουάριο, έναντι ανόδου 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ τα στοιχεία για την παραγωγή του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκε σε άνοδο 0,1% έναντι 0,6% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Αύξηση 1,3% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία το Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,7%. Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ανήλθε κατά 1,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Φεβρουάριο του 2008.
Κατά 1,1% αυξήθηκε το Μάρτιο η μέση τιμή κατοικίας στη Βρετανία, διαμορφούμενη στις 168.521 στερλίνες (192.003 δολάρια), ανακοίνωσε σήμερα η Halifax. Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο η μέση τιμή κατοικίας είχε υποχωρήσει κατά 1,6%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μέση τιμή κατοικίας το Μάρτιο εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,2% συγκρινόμενη με τα επίπεδα του Μαρτίου του 2009.
Μείωση 0,6% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Συγκρινόμενες με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους, οι λιανικές πωλήσεις το Φεβρουάριο σημείωσαν κάμψη κατά 1,1%. Σημειώνεται εδώ ότι οι τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διατήρηση των λιανικών πωλήσεων σε αμετάβλητα επίπεδα σε μηνιαία βάση, ενώ ανέμεναν πτώση 0,7% σε ετήσια βάση.
Γιώργος ΚατικάςΑλκμήνη Χατζηνάσιου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr