Οι Ευρωπαίοι έχουν φτάσει στο σημείο να αμφισβητούν τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι χρειάζονται πρόσθετα. Όλα αυτά τη στιγμή, που τα συνδικάτα προετοιμάζουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι τελωνειακοί για τρεις μέρες έχουν μπλοκάρει την αγορά καυσίμων με ορατό τον κίνδυνο να ξεμείνει η χώρα από... καύσιμα. Μέσα στον κυκεώνα αυτό της αρνητικής ειδησεογραφίας για τη χώρα μας, οι επενδυτές σορτάρουν ανενόχλητοι στο Χ.Α. και τα ομόλογα.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έφτασε στα χαμηλά των 1.842 μονάδων με πτώση άνω του 3% και λίγο πιο πριν διαπραγματευόταν περί τις 10 μονάδες ψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας. Σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κινούνται Eurobank και Πειραιώς, στα επίπεδα των 5,50 και 5,27 ευρώ αντίστοιχα, ενώ μεγάλος όγκος με περίπου 2,5 εκατ. τεμάχια στην ΕΤΕ, με τη μετοχή να υποχωρεί στα 13,20 ευρώ. Καλύτερες είναι οι στηρίξεις στην Alpha, που υποχωρεί κατά 1,52%. Μικρή εξαίρεση στον κανόνα της πτώσης στο Χ.Α. αποτελεί ο ΟΤΕ, αλλά με διακυμάνσεις οριακές, στα επίπεδα των 8,64 ευρώ. Σημαντικές πωλήσεις έχουν βγει στην Ιντραλότ, στα 3,36 ευρώ και στα 4,53 για την Ελλάκτωρ. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 88 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα χαρτιά, 105, να υποχωρούν, έναντι 32 που ενισχύονται.
Νευρικότητα στην Ευρώπη - Ανοδικά τα αμερικανικά παράγωγα
Με νευρικότητα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ισχυρές απώλειες της L'Oreal αντισταθμίζουν τα κέρδη στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και τα ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη που ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, η Barclays. Ανοδικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,50% στις 5.193 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει οριακά 0,02% στις 5.512 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC καταγράφει οριακή πτώση 0,02% στις 3.608 μονάδες.
Άνοδος 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600, που ενισχύεται για δεύτερη συνεχή ημέρα και για έκτη φορά σε επτά συνεδριάσεις και κέρδη 0,5% για τον MSCI Asia Pacific Index.
Η Barclays κερδίζει 6,4%, καθώς ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κέρδη το 2009, σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα, ωθούμενη από την επενδυτική τραπεζική, αλλά και την πώληση μονάδας fund management.
Κέρδη 3% για τη Societe Generale και άνοδος 2,8% για την Deutsche Bank, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από την Credit Suisse.
Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι μεταλλουργικές εταιρείες, με φόντο την άνοδο 2% της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα η τιμή του χρυσού ενισχύεαται κατά 2,16% στα 1.113 δολάρια η ουγγιά. Στο + 1,6% βρίσκεται η BHP Billiton, μετά την σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη ING Groep NV.
«Άλμα» 4,2% για τη Petropavlovsk και 1,6% για τη Kazakhmys. Στο +2,4% βρίσκεται η Eurasian Natural Resources Corp.
Κέρδη 2,7% για την Anglo American. Η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Tarmac.
«Ράλι» 9,3% για τη Meda και 5% για την Imtech, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του δ΄τριμήνου.
Ανοδικά κατά 5,2% κινείται η Vallourec, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής από τη Natixis Securities.
Στον αντίποδα, με απώλειες 5,4% κινείται η L’Oreal, μετά την πτώση 8% την κερδοφορία του 2009, η οποία ανέτρεψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στο -5,1% βρίσκεται η Givaudan, η οποία ανακοίνωσε χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη για το 2009, ενώ «βουτιά» 12% κάνει η Royal BAM Group, μετά από υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας της.
Πτώση 5,7% για τη Straumann Holding , καθώς τα κέρδη για το 20090 ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Στα μακροικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 45,1 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία το μήνα Φεβρουάριο, από 47,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα το ινστιτούτο ZEW. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 40 μονάδες. «Αν και τα χειρότερα έχουν περάσει, ανησυχίες συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν υψηλά. Υπάρχει, δε, πιθανότητα υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας», τονίζει ο πρόεδρος του ZEW Wolfgang Franz.
Ακόμη, οι προοπτικές για τον κλάδο του λιανεμπορίου και των καταναλωτικών αγαθών, αλλά και των αυτοκινητοβιομηχανιών, παραμένουν αδύναμες, αναφέρει το ZEW.
Στο 3,5% διαμορφώνεται σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στη Βρετανία το μήνα Ιανουάριο, κατώτερος των τελευταίων εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 3,7%.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr