Απώλειες στη Wall
Κάτω από τις 10.000 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Dow Jones σήμερα, αφού δεν κατάφερε τελικά η Wall να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται από τις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με την πορεία των επιμέρους οικονομιών της ευρωζώνης, κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος. Μετά από μία νευρική συνεδρίαση, ο ανησυχητικός απόηχος της συνόδου του G7 και οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου, αντιστάθμισαν τις αναβαθμίσεις των συστάσεων των μετοχών των Home Depot, Google και Amazon.com.
Τη βεβαιότητα των μελών του G7 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) φάνηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2012.
Ωστόσο, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα υπέρογκα ελλείμματα της Ελλάδος, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ασκώντας πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες.
Ανοδικά 3,3% για τη CIT Group, η οποία διόρισε τον John Thain πρόεδρο και CEO της.
Στο +3,5% κινήθηκε η Motorola, η οποία μπορεί να καταγράψει άνοδο έως 40% έως το 2011, σύμφωνα με την ανάλυση της Barron.
Ο κλάδος των κατασκευαστών ξεχώρισε σήμερα, σημειώνοντας κέρδη της τάξεως του 3,6%, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο ανέφερε ότι ο κλάδος φαίνεται να έχει λιγότερες απώλειες από αυτές που αρχικά είχαν εκτιμηθεί. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι διαγραφές θα μειωθούν το τρέχον τρίμηνο και οι παραγγελίες θα αυξηθούν. Οι κατασκευαστικές Lennar, Pulte Homes και D.R. Horton ενισχύθηκαν πάνω από 2,9%. Κέρδη 3,2% για τη Home Depot, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «overweight» από «equal-weight» από τη Morgan Stanley.
Η ένταξη της Google στη Νο 1 λίστα των μετοχών από την Bank of America-Merrill Lynch’s, οδήγησε την εταιρεία να καταγράψει κέρδη 1%, καθώς η ελκυστικότητα της βελτιώνεται στα πλαίσια της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500 σημείωσε η Hasbro, η οποία έκλεισε στο +13%, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των κερδών της το τέταρτο τρίμηνο του έτους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 1,09 δολάρια ανά μετοχή.
Από την άλλη μεριά, ο τραπεζικός κλάδος της Wall Street, έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,7%, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής απέναντι στα νέα μέτρα που επεξεργάζονται για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο. Η Citigroup υποχώρησαν κατά 1%, η Bank of America κατά 3,27% και η J.P. Morgan Chase κατά 1,5%.
Άνοδος στην Ευρώπη
Με κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές βρήκαν πολλές «ευκαιρίες» τοποθέτησης σε μια αγορά «oversold». Ωστόσο, οι δείκτες δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα πρωινά σημαντικά κέρδη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καθησύχασαν τους επενδυτές σχετικά με την πορεία των οικονομιών της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά 0,02%. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης απώλεσε 3,9%, ήτοι η χειρότερη εβδομάδα του από τον προηγούμενο Μάρτιο.
Πτωτικά 2,6% κινήθηκε η Credit Suisse και 2,9% η ING Group.
Στο -4,7% βρέθηκε η KBC Groep, ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Keefe, Bruyette, & Woods Inc., ενώ κατά 3,9% υποχώρησε η Swiss Life Holding και κατά 3,1% η Irish Life & Permanent.
Στο -3,2% βρέθηκε η BG Group, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Barclays Capital.
Πτωτικά κατά 2% κινήθηκε η SAP, μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Leo Apotheker.
«Βουτιά» 7,7% για τη Aker Solutions, η οποία δεν κατάφερε να συνάψει συμφωνία, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, με τη Hyundai Heavy Industries.
Άνοδος 5,1% για την Randgold Resources. Τη Δευτέρα η εταιρεία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης κέρδη της τάξης των 32,1 εκατ. δολαρίων, από 9,1 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Ανοδικά κατά 1,1% κινήθηκε η Xstrata, παρά την πτώση 97% στην κερδοφορία της, καθώς δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει τη διαδικασία πληρωμής μερίσματος στο μέλλον.
Κέρδη 0,95% για την Anglo American, η οποία θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Anglo Platinum, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.
Ανοδος 2,3% για τη International Power, ύστερα από δημοσίευμα της Independent, ότι η GDF Suez μπορεί να αναβαθμίσει την πρόταση προσφοράς της για τη βρετανική εταιρεία κοινής ωφέλειας.
Με κέρδη 3,3 % και η Dexia, η οποία αποφάσισε να μην πουλήσει τη θυγατρική της στην Τουρκία.
Πάντως, το Χ.Α. 'βούλιαξε'
Μαζικές ήταν οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α., επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα, την ανησυχία και την ανασφάλεια των επενδυτών για την επόμενη μέρα.
Η αντίδραση δεν ήρθε και μάλλον δεν πρόκειται να έρθει, όπως εκτιμούν χρηματιστές, αν η κυβέρνηση δεν λάβει και μάλιστα γρήγορα μέτρα, τέτοια που να δώσουν τη δυνατότητα στους ξένους αναλυτές να τα αποτιμήσουν. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Ε.Ε. από την πλευρά της αν θα βοηθήσει την Ελλάδα και μάλιστα αν θα το πράξει αυτό το γρηγορότερο δυνατό. Η ιστορική ευκαιρία για τέτοιου είδους αποφάσεις είναι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια δεν έλειψαν και σήμερα δημιουργώντας μία ακόμα στρεβλή εικόνα της αγοράς. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ μειώθηκε περαιτέρω στα 7,830 δισ. ευρώ.
Η πτώση για τον τραπεζικό κλάδο άγγιξε το 6,82% με τις μεγαλύτερες απώλειες για τη Eurobank σε ποσοστό 9,01%, στα όρια των 5 ευρώ και με όγκο 2,515 εκατ. τεμάχια. Πτώση 8,51% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με κλείσιμο κάτω από τα 13 ευρώ και συγκεκριμένα στα 12,90 με όγκο 9,378 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 7,22% κατέγραψε η μετοχή της Marfin Popular, 5,41% της Πειραιώς και 5,40% της Alpha. Ο τραπεζικός κλάδος στοχοποιείται, σύμφωνα με την αγορά, λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχει σε ελληνικά ομόλογα. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για αισθητά μειωμένα αποτελέσματα στο τελευταίο 3μηνο του 2009, αλλά και εκτιμήσεις για ζημιές στο πρώτο 3μηνο του 2010.
Το αποτέλεσμα ήταν ο γενικός δείκτης του Χ.Α. να κλείσει με μία ακόμα κάθετη πτώση, αυτή τη φορά 3,86%, στα όρια των 1.800 μονάδων και συγκεκριμένα, στις 1.806,40. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης έκλεισε χαμηλότερα στις 1.799 μονάδες. Το κλίμα στο ταμπλό ήταν τόσο άσχημο, που 168 μετοχές έκλεισαν με απώλειες, έναντι μόλις 29 που ενισχύθηκαν και 100 αμετάβλητες. Από τον 20άρη ξεχώρισε μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ που έκλεισε με άνοδο 0,97% και της Ιντραλότ που έμεινε αμετάβλητη στα 3,28 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για την Aegean, εν μέσω φημών για αλλαγή στη μετοχική της σύνθεση.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr