Είναι πολύ θετικό ότι η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα και να αναμορφώσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο Alpha Finance. Τα νέα μέτρα σύμφωνα (φόρος στα καύσιμα και πάγωμα μισθών) και με δημοσιεύματα θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμμα κατά 1% περίπου ως προς το ΑΕΠ το 2010. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει πως το έλλειμμα θα μειωθεί τουλάχιστον 4% έναντι του ΑΕΠ το 2010, ενώ στα προηγούμενα μέτρα υπήρχε ο κίνδυνος για μικρότερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη για παράδειγμα ή είσπραξη φόρων κατά την άποψη της ΑΧΕ. Επιπλέον το μέτρο για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δε σώζει το σύστημα αλλά υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει μία μακροπρόθεσμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Οι ανακοινώσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αν και αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τα συνδικάτα.
Τα νέα μέτρα θα πρέπει να ικανοποιήσουν λέει η Eurobank. Δίνουν 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο χρόνο αναφέρει η ΑΧΕ.
Θετικά είδε το διάγγελμα και η Marfin και εκτιμά πως θα ευχαριστήσει τους επενδυτές. Το πάγωμα των μισθών θα ικανοποιήσει την αγορά αλλά θα έχει αρνητική επίδραση στην κατανάλωση και στην ανάπτυξη το2010. Εκτός και αν το πάγωμα συνοδευτεί από κινήσεις για ώθηση των εξαγωγών και επενδύσεις στην οικονομία σημειώνει η ΑΧΕ. Περιμένει πάντως αντιδράσεις από τα συνδικάτα.
Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 2.100 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες που είχαν πιεστεί σημαντικά. Η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται 4,95%, η Alpha Bank 5,74%, η Πειραιώς 3,94% και η Eurobank 2,27%. Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 77 ενισχύονται και 11 υποχωρούν.Aπό την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης παραμένει προβληματισμένος θεωρώντας ότι το θετικό στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση πρόλαβε την Ε.Ε. και δια στόματος του πρωθυπουργού χθες έδωσε συγκεκριμένα μέτρα. «Πάντως κλείσιμο πάνω από τις 2.100 μονάδες», θεωρεί ο αναλυτής, «αλλάζει η τάση στην αγορά. Ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τ. Ζαμάνης παραμένει, επίσης, επιφυλακτικός, καθώς περιμένει την αποτίμηση των μέτρων από την αγορά και ταυτόχρονα την άμεση υλοποίησή τους προκειμένου να πειστούν οι ξένοι ότι επιτέλους γίνονται βήματα στην Ελλάδα προς στη σωστή κατεύθυνση, παύοντας ταυτόχρονα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Πάντως, πληροφορίες στην αγορά κάνουν λόγω για short covering από τους ξένους, φοβούμενοι τυχόν ταχύ γύρισμα του Χ.Α.
Κέρδη στην Ευρώπη – Ανοδικά τα futures στη Wall
Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το «ράλι» στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιστάθμισε τα χειρότερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Electrolux. Θετικά συμβάλλει και η έγκρισή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, από την Κομισιόν. Ανοδικά κινούνται τα παράγωγα στη Wall.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 ενισχύεται 0,32% στις 5.300 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX κερδίζει 0,19% στις 5.720 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημειώνει κέρδη 0,40% στις 3.827 μονάδες.
Κέρδη ύψους 0,1% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, μετά από τρεις ανοδικές διαδοχικές συνεδριάσεις, ενώ στο +1,2% βρίσκεται ο MSCI Asia Pacific Index.
Υψηλότερα κινούνται οι μεταλλευτικές εταιρείες, με την Anglo American να κερδίζει 1,2% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της σε ‘buy’ από ‘neutral’ από την UBS.
Κέρδη 3,6% και για τη UBS. Η J.P. Morgan αναβάθμισε τη μετοχή της σε ‘overweight’ από ‘neutral’.
Με κέρδη 1,5% κινείται ο κλάδος της αυτοβιομηχανίας, στον απόηχο της αναβάθμισης των εκτιμήσεων της Honda για την κερδοφορία του έτους. Ακόμα, ανοδο 2,5% καταγράφει η Volkswagen και 2,3% η Daimler, μετά την αύξηση των πωλήσεων τους.
«Αλμα» 3,6% για τη MAN SE και 8,7% για τη Scania.
Απώλειες 1,8% καταγράφει η Roche Holding, μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματά της στο δ’ τρίμηνο.
«Βουτιά» 13% για την Electrolux, η οποία ανακοίνωσε κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 53,7 μονάδες υποχώρησε τον Ιανουάριο ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, μετά το υψηλό 26 μηνών που είχε αγγίξει το Δεκέμβριο, ήτοι τις 54,2 μονάδες, ανακοίνωσε το Markit. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση του δείκτη δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίες και τον τοποθετούσαν στις 53,6 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr