Απώλειες στη Wall
Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος άσκησε πιέσεις, λόγω των μειωμένων πωλήσεων της Qualcomm, αλλά και της Apple. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσε και η φημολογία περί αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της.
«Βουτιά» 14% κατέγραψε η Qualcomm, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ για κινητά τηλέφωνα, καθώς ο CEO της δήλωσε ότι οι χαμηλές πωλήσεις μπορεί να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη. Επιπλέον, τα κέρδη της εταιρείας, εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, μπορεί να φτάσουν έως 53 σεντς ανά μετοχή από 57 σεντς ανά μετοχή που αναμένουν οι αναλυτές.
Στο -3,2% βρέθηκε η Apple, μία μέρα μετά την παρουσίαση του iPad.
‘Βουτιά’ 12% για τη Motorola, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημιές για το πρώτο τρίμηνο, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στον αντίποδα, με κέρδη 1,5% κινήθηκε η Ford, η οποία απέφυγε τη χρεοκοπία το 2009, καθώς ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,7 δισ. δολαρίων από ζημιές το 2008.
Στο +2,5% κινήθηκε η Procter & Gamble, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 1,49 σεντς ανά μετοχή από 1,36 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
‘’Αλμα’ 19% για την Eastman Kodak, καθώς τα κέρδη της απογειώθηκαν στα 1,36 δολάρια ανά μετοχή από 18 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο για πρώτη φορά από το Σεπτέμβρη σημείωσε οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ κατά το μήνα Δεκέμβριο, χάρη στις αυξημένες παραγγελίες για μέταλλα, μηχανήματα και κεφαλαιακό εξοπλισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ωστόσο, η αύξηση ήταν πολύ μικρότερη των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3% το Δεκέμβριο, μετά από πτώση 0,4% το Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ανέμεναν πολύ μεγαλύτερη αύξηση, κατά 1,7%. Σημειώνεται πως στο σύνολο του 2009, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν πτώση 20,2%.
Μειωμένες κατά 8.000 εμφανίστηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας μικρότερη πτώση από την αναμενόμενη. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 470.000 από 450.000 που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις της προηγούμενης βδομάδας αναθεωρήθηκαν σε αύξηση κατά 34.000 στις 478.000 από άνοδο 36.000 στις 482.000.
Επιπλέον, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 9.500 στις 456.250, ενώ ο μέσος όρος των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 94.250 στα 4,7 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας.
Ωστόσο, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 57.000 στα 4,60 εκατ.
Σε απώλειες έκλεισε η Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, επηρεασμένοι από την πτώση των τιμών των μεταλλευμάτων, η οποία επηρέασε τους σχετικούς κλάδους, και από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της AstraZeneca. Στην αρχή της συνεδρίασης οι ευρωαγορές ενισχύονταν καθώς τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα των Nokia και Hennes & Mauritz, επέδρασαν θετικά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5% στις 246,07 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ανήλθε κατά 0,8%.
Στο -4% βρέθηκε η AstraZeneca, καθώς τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου της, εξαιρουμένων των έκτατων στοιχείων, ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Πτώση 3,5% για τη Τate & Lyle, ενώ με απώλειες 2,7% κινήθηκε K+S.
Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη Barclays να κλείνει στο +5,2%, τη Deutsche Bank να σημειώνει κέρδη 2,3% και τη βελγική KBC Group να κερδίζει 3,9%.
Κέρδη 2,3% για τη Santander και 2,2% για την Xstrata.
Άλμα 7,4% για τη σουηδική Hennes & Mauritz. Η εταιρεία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης καθαρά κέρδη της τάξης των 6,15 δισ. κορόνων (844 εκατ. δολάρια), από 5,09 δισ. κορόνες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.
Κέρδη ύψους 3,5% για την Arriva, μετά από δημοσιεύματα ότι η μονάδα της Societe Nationale des Chemins de Fer Francais’s Keolis είναι σε συζητήσεις συγχώνευσεις με την εταιρεία.
Άνοδος 2,7% για τη British Sky Broadcasting. Η εταιρεία δημοσιοποίησε κατά το πρώτο εξάμηνο καθαρά κέρδη της τάξης των 256 εκατ. στερλινών (415,1 εκατ. δολάρια), από 166 εκατ. στερλίνες πέρυσι.
«Άλμα» 11% για τη Nokia, η οποία ανακοίνωσε αυξημένα κατά 65% κέρδη κατά το δ’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τα κέρδη διαμορφώνονται στα 948 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 572 εκατ. ευρώ.
Στο +8,9% βρέθηκε η H&M, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στα «ύψη» και η Coloplast, η οποία ενισχύθηκε κατά 13%, καθώς αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του έτους, ενώ ανακοίνωσε μεγαλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο χρήσης.
Ανοδικά κατά 2,5% κινήθηκε η Compagnie Financiere Richemont, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Barclays, ενώ κατά 2,1% η Tullow Oil , ύστερα από τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Numis Securities.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιανουάριο, για δέκατο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης βοήθησε στην ενίσχυση των εξαγωγών, αλλά και των κερδών των κρατών-μελών. Αναλυτικά, ο δείκτης ανήλθε στις 95,7 μονάδες από 94,1 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για πτώση στις 91,3 μονάδες.
Eννιά μετοχές ένα Χρηματιστήριο... - Πήγε και στις 405 μ.β. το spread
Παραμένει κάτω από τις 2.000 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χ.Α., έπειτα από μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μεταβλητότητα. Οι διακυμάνσεις στο spread, που έφτασε νωρίτερα την Πέμπτη μέχρι τις 405 μονάδες βάσης, «πίεσε» την αγορά μέχρι τα χαμηλά των 1.933 μονάδων.
Η ενδοσυνεδριακή αντίδραση του γενικού δείκτη ήταν μέχρι τις 2.009 μονάδες, χωρίς αντίκρυσμα όμως, αφού η αγορά έκλεισε χαμηλότερα, στις 1.985,86 μονάδες και κέρδη 0,66%. Η άποψη που υπάρχει στην αγορά είναι ότι η κίνηση του δείκτη θα είναι ταυτόσιμη με αυτή της ελληνικής οικονομίας και τα νέα από το μέτωπο του δανεισμού της χώρας. Οι επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τα καλά σχόλια του ξένου Τύπου και μερίδας βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς στο παρόν δεν λειτουργούν καταπραϋντικά για τους ξένους που συνεχίζουν να σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, πλήττοντας ταυτόχρονα και το ευρώ.
Οι συναλλαγές στο Χ.Α. καταδεικνύουν μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών, αφού διαμορφώθηκε στα 292 εκατ. ευρώ, περίπου εκατ εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Οι χρηματιστές όμως, ανησυχούν και θεωρούν ότι στις ανοδικές συνεδριάσεις οι ξένοι ρευστοποιούν σε καλύτερες τιμές. Όπως και νά ‘χει, η εξέλιξη της αγοράς δεν καθορίζεται πλέον από τις τεχνικές στηρίξεις (σ.σ. όπως αυτή των 1.950 μονάφων) και πλέον άπαντες περιμένουν τα χειρότερα, όσο δεν επέρχεται ηρεμία στην αγορά των ομολόγων και το spread. Ανάμεικτες τάσεις επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές του 20άρη. Κέρδη 4,19% για την Κύπρου, 2,86% για την Alpha και 0,505 για τη Marfin Popular. Απώλειες σημείωσαν οι Πειραιώς κατά 1,31%, ΕΤΕ 0,97% και Eurobank 0,33%.
Σημειωτέον, ότι από το συνολικό τζίρο στο Χ.Α., τα 193 εκατ. ευρώ έγιναν από τις έξι μεγάλες τράπεζες του ASE 20. Μαζί με τον ΟΤΕ, την Coca Cola και τον ΟΠΑΠ, δηλαδή σε εννέα μετοχές του Χ.Α. έγιναν κοντά στα 240 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι περισσότερες έκλεισαν με απώλειες (παρά τη φαινομενική άνοδο του γενικού δείκτη) και 72 υποχώρησαν με 125 αμετάβλήτες.
Στ. Κ. Χαρίτος Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr