Απώλειες στη Wall
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, μεταστρέφοντας το θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, η οποία ανήλθε σε υψηλό 16 μηνών, δεν κατάφερε να υπερκεράσει τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της US Steel, η οποία εμφάνισε ζημιές, αλλά και τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις κινήσεις της Κίνας να περιορίσει τη ρευστότητα των τραπεζών.
Κέρδη 3,6% κατέγραψε η Travelers και 2,6% η Apple, λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων τους.
Στον αντίποδα, πτωτικά 2,2% κινήθηκε η Freeport-McMoRan Copper & Gold, στον απόηχο εικασιών που θέλουν τις Bank of China και China Construction Bank να περιορίζουν τις χορηγήσεις νέων δανείων, οι οποίες άσκησαν πιέσεις στον κλάδο των μεταλλευμάτων.
«Βουτιά» 7,2% για τη U.S. Steel, η οποία εμφάνισε ζημιές έναντι κερδών το δ' τρίμηνο του 2009. Ειδικότερα, η εταιρεία παρουσίασε ζημιές ύψους 267 εκατ. δολαρίων, ήτοι 1,86 δολαρίων ανά μετοχή από κέρδη ύψους 290 εκατ. δολαρίων, ήτοι 2,50 δολάρια ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ζημιές ύψους 1,56 δολαρίων ανά μετοχή. Επιπλέον, οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν στα 3,4 δισ. δολάρια από 4,5 δισ. δολάρια.
Στο -1,9% βρέθηκε η Verizon, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Πτώση 0,2% κατέγραψε ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P Shiller στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ κατά το μήνα Νοέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο δείκτης για τις 10 μεγαλύτερες περιοχές παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ ο δείκτης των 20 περιοχών υποχώρησε 0,1%.
Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 5,3%. Σημειώνεται ότι οι πέντε από τις 20 πόλεις εμφάνισαν αυξημένες τιμές το Νοέμβρη, ενώ οι δείκτες έδειξαν πτώση των τιμών σε ποσοστό 4,5% στις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ σε ετήσια βάση.
Σε υψηλά 16 μηνών ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 55,9 μονάδες, από 53,6 μονάδες το Δεκέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 53,5 μονάδες.
Ακόμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς απέχει αρκετά από το μέσο όρο των 95 μονάδων, που θεωρούνται επίπεδα ικανοποιητικά.
Ανοδικά η Ευρώπη
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα ανώτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι κολοσσοί Siemens και Novartis, αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τις κινήσεις της Κίνας να περιορίσει τις χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες. Οι ευρωαγορές σταμάτησαν ένα πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, επηρεαζόμενες από την ελληνική οικονομία και τις συνεχόμενες εκδόσεις ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% στις 248,61 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,8%.
Κέρδη 1,2% για τη STMicroelectronics, με φόντο τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου χρήσης.
Αλμα 5,3% για τη γερμανική Siemens μετά την ανακοίνωσή της για κέρδη της τάξης των 1,48 δισ. ευρώ (2,09 δισ. δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, έναντι κερδών 1,20 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Άνοδος 1,6% και για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μετά την ανακοίνωση για αύξηση της κερδοφορίας της κατά 50% το τέταρτο τρίμηνο χρήσης.
Στο +3,5% για τη Novo Nordisk, η οποία πήρε το «πράσινο φως» από τις αμερικανικές αρχές για το φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη Victoza.
Στον αντίποδα, βρέθηκε η K+S με πτώση 2,2%, ενώ κάμψη 1,9% σημείωσε η BHP Billiton, 1,3% η Anglo American και 2,1% η Rio Tinto, στον απόηχο της πτωτικής πορείας της τιμής του χαλκού. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο κατευθύνεται για την πρώτη του μηνιαία πτώση μέσα σε τέσσερις μήνες, εν μέσω ανησυχιών για τις κινήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ να περιορίσουν τη ρευστότητα.
Απώλειες 3,2% σημείωσε και η Vienna Insurance, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη προ φόρων του δωδεκαμήνου του 2009 υποχώρησαν κατά 19% στα 440 εκατ. ευρώ, χάνοντας έτσι τον στόχο των 464 εκατ. ευρώ που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 95,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στη Γερμανία o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, έναντι των 94,7 μονάδων το Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση του Ifo ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 95,1 μονάδες.
Αύξηση της τάξης του 0,1% κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης το ΑΕΠ της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε κάμψη κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Αν και η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ είναι μικρότερη των εκτιμήσεων (την τοποθετούσαν στο +0,4%), το πρακτορείο Marketwatch αναφέρει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δείχνει στη Βρετανία το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.
Χαμηλό βαρομετρικό στο Χ.Α.
Η έκδοση του ομολόγου μπορεί να καλύφθηκε επιτυχώς χθες, αλλά η ανησυχία παραμένει. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνεδρίαση της Τρίτης στο Χ.Α., με το γενικό δείκτη να κλείνει στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 2.052,77 μονάδες και απώλειες 1,83%.
Το spread παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, καθώς υπάρχει ανησυχία για το κόστος του δανεισμού της Ελλάδας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιχειρήσει μία ακόμα έκδοση ομολόγου τον ερχόμενο μήνα. Τον ίδιο μήνα, τα συνδικάτα δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου για το πως θα τηρηθεί πιστά το Πρόγραμμα Σύγκλισης και για το λόγο αυτό προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων. Μέσα στους "διαμαρτυρόμενους" συγκαταλέγονται και οι Εφοριακοί οι οποίοι προβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε μία δύσκολη καμπή για τη συγκέντρωση των εσόδων του κράτους.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει στα εθνικά οδικά δίκτυα οι αγρότες, κάτι που στοιχίζει στην ελληνική οικονομία 150 εκατ. ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία των εμπόρων. Μέσα στο κλίμα αυτό της έντασης, τα πλέον αγαπημένα χαρτιά των ξένων όταν παίρνουν θέση στην Ελλάδα, οι τράπεζες έρχονται στο... μάτι του κυκλώνα. Με το short και τις απευθείας εντολές πώλησης να συνεχίζονται, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Ταυτόχρονα, οι χρηματιστές ανησυχούν για τα αποτελέσματα που θα εμφανίσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στο 4ο 3μηνο του 2009, καθώς φήμες κάνουν λόγο για μεγάλες προβλέψεις στις επισφάλειες. Πτώση 4,93% κατέγραψε η Eurobank, στα 6,36 ευρώ με 2 εκατ. τμχ., 4,56% η ΕΤΕ, στα 16,32 ευρώ με 4 εκατ. τμχ., 4,34% η Alpha, στα 6,84 ευρώ με 2,3 εκατ. τμχ. και 3,96% η Πειραιώς, στα 6,55 ευρώ με 1,85 εκατ. τεμάχια.
Η μοναδική τράπεζα που έκλεισε με κέρδη ήταν το Τ.Τ., καθώς ενισχύθηκε κατά 1,88%, στα 4,34 ευρώ και με όγκο συναλλαγών που πλησίασε το 1 εκατ. τμχ. Νέα αντίδραση για τη ΔΕΗ, στα 13,18 ευρώ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές υποδηλώνοντας επιφυλακτικότητα. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 183,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 106 εκατ. ευρώ έγιναν στις μετοχές των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, τέλος, οι περισσότερες υποχώρησαν, 138, έναντι 62 που ενισχύθηκαν και 98 που έμειναν αμετάβλητες.
Στ.Κ.Χαρίτος[email protected]
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr