Ο Μάρτιος είναι πολύ κοντά όπου θα περάσει από κρισάρα η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και οι ξένοι οίκοι είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη πριν πυροβολήσουν με νέες υποβαθμίσεις την ελληνική οικονομία. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στα επίπεδα των 2.060 μονάδων, με τις τράπεζες να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Για τις τράπεζες, η γνωστή επιχειρηματολογία της πτώσης, δεν είναι άλλη από τις μεγάλες προβλέψεις για επισφάλειες, οι οποίες θα «πριονίσουν’ τα αποτελέσματα του τέταρτου 3μήνου 2009. Κάτω από τα 7 ευρώ υποχωρεί η Alpha, στα επίπεδα των 6,54 ευρώ, η Eurobank και στα 16,66 η ETE. Αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της ΑΤΕ στο 1,77 ευρώ και άνοδος πάνω από 2% για το Τ.Τ., εν μέσω νέων φημών για ιδιωτικοποίηση. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 122 εκατ. ευρώ, με 115 μετοχές στο «κόκκινο», έναντι 63 που ενισχύονται.
Απώλειες στην Ευρώπη – Πτωτικά τα παράγωγα στη Wall
Με αρνητικά πρόσημα συνεχίζουν να κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα ανώτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι κολοσσοί Siemens και Novartis. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν οι κινήσεις της Κίνας να παεριορίσει τις χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες. Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,675% στις 5.226 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX χάνει 0,53% στις 5.601μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC σημειώνει απώλειες 0,72% στις 3.754 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί 0,6% στις 246,8 μονάδες, κυμαινόμενος στα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,8%.
Ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν μετά την υποβάθμιση σε ‘αρνητική’ από ‘σταθερή’ την προοπτική της ιαπωνικής οικονομίας από την πλευρά του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.
Πτώση 2,3% για τη K+S AG.
Ενίσχυση 1,2% για τη STMicroelectronics, με φόντο τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου χρήσης.
Κέρδη 3,1% για τη γερμανική Siemens μετά την ανακοίνωσή της για κέρδη της τάξης των 1,48 δισ. ευρώ (2,09 δισ. δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, έναντι κερδών 1,20 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Άνοδος 1,7% και για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μετά την ανακοίνωση για αύξηση της κερδοφορίας της κατά 50% το τέταρτο τρίμηνο χρήσης.
«Αλμα» 6% για τη Novo Nordisk, η οποία πήρε το «πράσινο φως» από τις αμερικανικές αρχές για το φάρμακο για την αντιμέτωπιση του διαβήτη Victoza.
Κάμψη 2,3% για τη BHP Billiton, 1,3% για την Anglo American και 2,2% για τη Rio Tinto, στον απόηχο της πτωτικής πορείας της τιμής του χαλκού. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο κατευθύνεται για την πρώτη του μηνιαία πτώση μέσα σε τέσσερις μήνες, εν μέσω ανησυχιών για τις κινήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ να περιορίσουν τη ρευστότητα.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 95,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στη Γερμανία o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, έναντι των 94,7 μονάδων το Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση του Ifo ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 95,1 μονάδες.
Αύξηση της τάξης του 0,1% κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης το ΑΕΠ της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε κάμψη κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Αν και η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ είναι μικρότερη των εκτιμήσεων (την τοποθετούσαν στο +0,4%), το πρακτορείο Marketwatch αναφέρει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δείχνει στη Βρετανία το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.
Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr